A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Alapanyagok

A Sziget is műanyagmentesít

A Sziget Fesztivál tavaly 441 ezer látogatót fogadott, az ideire pedig már júniusban elfogytak a bérletek. El lehet képzelni, mi hulladékot hagy maga után ennyi ember és az őket kiszolgáló vendéglátók. Minden évben a közfigyelem fókuszában áll a rendez..

A Sziget Fesztivál tavaly 441 ezer látogatót fogadott, az ideire pedig már júniusban elfogytak a bérletek. El lehet képzelni, mi hulladékot hagy maga után ennyi ember és az őket kiszolgáló vendéglátók. Minden évben a közfigyelem fókuszában áll a rendezvény, ezért is üdvözlendő, amit a szervezők recycling fronton lépnek idén.

A repohár és a kisebb zúgolódást kiváltó "reszatyor" akciókról hallhattunk eddig leginkább. A reszatyor mozgósítás úgy nézett ki, hogy például a Volt Fesztiválon egy szatyornyi összegyűjtött szemétért visszakaptak a fesztiválozók 500 forintot a paypass kártyájukra, amit előzőleg azonban kérdés nélkül, automatikusan levontak a kártyára feltött pénzből. A rendezvényen zajló szeméthalmokat ezáltal csökkenthették, de ez még nem recycling kérdés, hiszen nem szelektíven zajlott, tehát követte újrahasznosítás.


Idén háromféle szelektívhulladék-gyűjtést szerveznek meg a Sziget Fesztivál területén: ALU/PET, vagyis fém-műanyag-, elektronikai hulladék-, valamint elemgyűjtésre lesz lehetőség. Talán még ennél is fontosabb az étkészletet érintő újítás, hiszen ez nem a fesztiválozók szelektívhulladék-gyűjtési kedvén fog múlni. "A fesztivál összes árusától papírzacskóban vásárolhattok, és a műanyag evőeszközök kora is leáldozott. Jönnek a komposztálható és újrahasznosított eszközök, a fából készült villák és papírtányérok" – olvashatjuk a Sziget honlapján.

A street food egy kiemelkedően nagy hulladékmennyiséget gyártó jelenség, és ezzel kezdeni kell valamit, hiszen egyúttal óriási divatja is van az utcai falatozás műfajának. A Sziget cégcsoport a legnagyobb, de közel nem az egyedüli rendezvényszervező itthon, aki tett már ez ügyben. A múlt hét végén lezajlott Paloznaki Jazz Pikniken vagy a Kincsem parkban májusban megrendezett, 52 guruló járgányt felvonultató Food Truck Show-n is komposztálható tányérok, poharak és evőeszközök szerepeltek. Ez nemes gesztus a szervezők részéről, hiszen a biológiai úton lebomló étkészletek drágábbak a műanyagipari termékeknél.

Itthon a DoReMi csapatára érdemes odafigyelni e téren, ők foglalkoznak a Vegware márka termékeinek itthoni forgalmazásával, illetve tavasz óta egy magyar start-up, az I am plant poharait is kínálják a vendéglátósoknak. Egészen lenyűgöző, hogy ezek a megszokott külsejű, műanyag hatású poharak akár 24 órán belül képesek lebomlani.

A Vegware pedig nem kevés, mintegy 240-féle evő-ivó-tároló-szállító eszközt gyárt, kifejezetten ötletes, esztétikus kivitelezésben. Változatos formájú és méretű kávéspoharaik, hotdogtálcáik, salátás vagy éppen sushis dobozaik még jól is néznek ki. Többféle úton-módon állítják őket elő, például kukoricakeményítőből, pálmalevélből, cukornádból, amelyek a klasszikus papír 500 éves lebomlási idejével szemben néhány hét alatt szépen visszakerülnek a természet körforgásába. És még csak mosogatni sem kell.