Alapismeretek

Szöveg: Nábelek Zsófia - Fotók: Kaunitz Tamás

2021. március 2.

Az élesztős hajtogatott tészták kívül különlegesen ropogósak, levelesek, belül könnyűek, levegősek. A hosszú munkafolyamat viszont sokakat elriaszt tőlük, pedig a legjobb péksütemények készülnek belőlük. De hogy kezdjünk neki?

Karácsonyi lapszámunkban mutattuk be a vajas leveles tésztákat, amelyeknél egy külön meggyúrt előtésztába egy megformázott, egyenletes vastagságra nyújtott vajlapot hajtogatunk. A pontosság itt elengedhetetlen, a tésztának és a zsiradéknak tökéletesen kell rétegződnie:

a hajtogatás alatt figyelni kell a pontos illesztésekre, mivel a kész tészta leveles struktúrája csak így érhető el.


Ezt mechanikai lazításnak hívják, ami alatt több száz vaj- és tésztaréteget alakítunk ki. A jól kidolgozott,
alaposan kidagasztott előtészta kulcsfontosságú, mivel az így kialakított sikérszerkezet, a tészta rugalmassága és vízmegkötő képessége nem csak a nyújtáskor és a hajtogatáskor elengedhetetlen – másképp sütés közben nem válnak el az egyes tésztarétegek egymástól, nem alakul ki a leveles szerkezet.Az élesztős hajtogatott tészta (másképp: blundel tészta) készítése és sütése annyiban könnyebb, hogy a hajtogatás mellett élesztővel is lazítjuk a tésztát.  Ennél is nagyon kell figyelni az illesztésekre és a hajtás pontosságára, de az élesztő és a kelesztés korrigálni tudja a kisebb hibákat (azért inkább kerüljék el, ha tökéletes eredményt szeretnének). 

Ahogy a vajas leveleseknél, úgy az élesztős változatnál is ügyelni kell a megfelelő hőmérsékletre.

Fontos, hogy a tésztának és a vajas résznek ugyanolyan állaga legyen, ezért a kelesztett, majd legyúrt tésztát gyakran fagyasztóba teszik, így nemcsak a túlkelést akadályozzuk meg, de a tészta állaga is kezelhetőbb lesz a nyújtáshoz és a hajtogatáshoz. A hajtásoknál hűvös helyen dolgozzunk, a megformázott sütemények kelesztéséhez pedig 24-26 C-fokos szobahőmérséklet az ideális.

Mutatunk néhány egyszerűbb és összetettebb receptet is: aki keresi a kihívásokat, próbálja ki a cronut feltalálójának, a modern cukrászat egyik ikonjának számító Dominique Anselnak a kouign amann receptjét. Ez a bretagne-i sütemény minden zsenialitását megmutatja az élesztős vajas tésztáknak:

a külseje karamellizált, ropogós, a belseje lágyan vajas, édes és enyhén sós egyszerre.


Langyosan a legjobb. Ansel a hagyományostól eltérően fejjel lefelé fordítva kínálja, nem a ropogós, „rózsás” felével, így az egyenletesen karamellizált tésztaréteg kerül felfelé. Javaslata szerint a sütéstől számított hat órán belül kell elfogyasztani, hogy tökéletes legyen az élmény.Aztán itt vannak a hagyományosabb péksütemények: a süthető cukrászkrémmel és mazsolával töltött tekercs (pain aux raisins) egyszerű változatát mutatjuk, valamint a dán péksütemények néhány variációját és látványos formázási lehetőségeit.

Bármelyiket is készítik, garantáltan óriási sikert lehet velük aratni.

KOUIGN AMANN

Dominique Ansel receptje alapján (kb. 25 darabhoz)

Hozzávalók:

- 475 g liszt
- 12 g só
- 12 g friss élesztő
- 360 g cukor
- 280 ml hideg víz
- 365 g szobahőmérsékletű, de nem túl puha vaj a hajtáshoz

Elkészítése:

A lisztet, sót, cukrot, élesztőt, 15 gramm vajat és a hideg vizet összegyúrjuk és legalább 10 percig dagasztjuk, amíg rugalmas, teljesen homogén, jól kidolgozott tésztát kapunk. Vékonyan kivajazott tálba tesszük és letakarva egy órát kelesztjük. A vajat közben egy sütőpapír segítségével 18x18 centis téglalappá formázzuk úgy, hogy mindenhol egyenlő vastagságú legyen a vajlap.
Amikor a tészta megkelt, tegyük hűtőbe 20 percre.

A megkelt tésztából alaposan kinyomkodjuk a levegőt és két fólia között nagyjából 25x25 centis négyzetté formázzuk, majd 15 percre fagyasztóba tesszük

– ha jól időzítünk, egyszerre hűl le a vajlap és a tészta, mivel mindkettőnek ugyanolyan állagúnak kell lennie.

A tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, a közepére helyezzük a vajlapot úgy, hogy a tésztához képest 45 fokkal elfordítjuk, tehát gyémánt alakzatot kapunk. A tészta négy sarkát a vajlap közepére hajtjuk, a behajtott részeket összecsippentjük, így tulajdonképpen becsomagoljuk a vajat. Ezen a ponton gyorsan kell dolgoznunk, hogy a vaj ne olvadjon meg, a tészta pedig ne kezdjen idő előtt megkelni.
Ebben segít, ha hűvös konyhában, fa munkalapon vagy márványlapon nyújtunk, hajtogatunk.A tésztát sodrófával egy kb. 60x25 centis, hosszú téglalappá nyújtjuk. Úgynevezett szimpla hajtást végzünk rajta: képzeletben osszuk a tésztát három részre, az egyik oldalát hajtsuk be a kétharmadáig, majd a másik oldalát hajtsuk rá, mintha egy hivatalos levelet hajtanánk össze. Még kétszer ismételjük meg folyamatot (nyújtás és hajtás), majd a tésztát fóliába csomagolva tegyük hűtőbe 30-40 percre.200 g kristálycukrot és 15 g sót összekeverünk. Vékony réteget szórunk belőle a munkafelületre, majd a pihentetett tésztát újra 60x25 centis téglalappá nyújtjuk rajta (lisztet nem kell használni). A tészta felületét is egyenletesen, vékony rétegben megszórjuk, majd egy újabb szimpla hajtást végzünk.
A munkafelületet újra cukrozzuk és jöhet az utolsó nyújtás 60x25 centiméterre: ezen a ponton a tészta vastagsága kb. 5-6 milliméteres legyen, még egy réteg cukorral szórjuk meg egyenletesen.10x10 centis téglalapokat vágunk a tésztából, amelyeknek a sarkait a négyzet közepére hajtjuk és összecsippentjük.Vékonyan vajazott-cukrozott muffinformába nyomjuk (használhatunk 10 cm átmérőjű fémkarikákat is), majd szobahőmérsékleten 20 percet kelni hagyjuk.


170 °C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, majd a tepsit/formát megfordítjuk és további 15 percig sütjük. Még forrón vegyük ki a formából, fejjel lefelé fordítva helyezzük rácsra és hagyjuk kihűlni.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Recept ajánló