Receptek

Dán péksütemények

Nábelek Zsófia receptje

2021. február 24.

(kb. 15 darabhoz)
Hozzávalók:

 • 250 g liszt
 • 5 g só
 • 30 g porcukor
 • 10 g méz
 • 10 g élesztő
 • 50 g puha vaj
 • 150 g tej
 • 150 g nem túl puha, szobahőmérsékletű vaj a hajtáshoz

Töltelék
Hozzávalók:

 • krémsajt
 • vaníliakrém (a mazsolás csiga receptje alapján)
 • bogyós gyümölcsök
 • 4 ek porcukor
 • 1 db felvert tojás
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes
A tésztát a sütés előtti nap kell elkészíteni.


Gyúrjuk össze a lisztet, sót, mézet, az elmorzsolt élesztőt, 50 g vajat és a tejet, majd dagasszuk a tésztát legalább 10 percig, amíg egynemű és rugalmas lesz.

Lefóliázva tegyük hűtőbe 12 órára vagy egy éjszakára.


A vajat sütőpapír segítségével 12x15 centis téglalappá formázzuk, majd hűtőbe tesszük 10 percre, közben a tésztát 15x45 centis hosszú téglalappá nyújtjuk. A közepére helyezzük a megformázott vajat, a tészta két szélét ráhajtva becsomagoljuk, a széleken összecsipkedjük.

Újra 15x45 centis csíkká nyújtjuk
(kb. 5 milliméter vastagságúra) és úgynevezett dupla hajtást végzünk:
a szimplához hasonlóan a tészta egyik szélét a csík kétharmadáig hajtjuk, a másik szélét viszont nem rá, mint a szimpla hajtásnál, hanem csupán az előző oldal széléig hajtjuk, így kapunk egy kisebb és egy nagyobb behajtott részt.


Ezután az egészet összecsukjuk, mint egy könyvet. Fóliába csomagolva 15 percre hűtőbe tesszük. Ezt követően ugyanúgy nyújtjuk, mint az előző lépésnél, most viszont szimpla hajtást végzünk rajta.
Újra fóliázzuk és 30 percig hűtjük.

Enyhén lisztezett felületen 3-4 mm vastag négyzetté nyújtjuk (kb. 35x25 cm), ügyeljünk rá, hogy minél sarkosabb, szabályosabb legyen, így kevés leeső rész lesz. Vágjuk 10 centis négyzetekre és kezdjük a töltést.

Töltelék elkészítése:

A négyzeteket szabadon formázhatjuk akár téglalapként félbehajtva, de háromszögek is lehetnek belőle, mint egy töltött hájas sütemény. 

Kerülhet bele tetszés szerint krémsajt, bogyós gyümölcs, vaníliakrém (a mazsolás csiga receptje alapján), aprított csokoládé, szabad a pálya.


Ha pedig izgalmasabb formákat keresnek, mutatunk néhány egyszerű trükköt.

Ha a téglalap sarkait 3-3,5 centire bevágjuk (de nem teljesen a közepéig), és az így kapott háromszögek egy-egy sarkát jobbról indulva középre hajtjuk, végül úgy fog kinézni, mint egy propeller.Kanalazzunk a közepére 1-1 kanálnyi tölteléket, tegyünk rá gyümölcsöket, majd kenjük le a tésztát felvert tojással.Egy másik módszer, ha a négyzetet 45 fokkal elforgatjuk, így a sarka esik felénk.
Két oldalt 2 milliméterrel a szélektől éles késsel bevágjuk, de ne vágjuk le a darabokat, maradjunk a tésztán belül. Az egyik csíkot húzzuk a vele szemközti oldalra, a másikat ugyanígy hajtsuk át a másik felére, így középen hosszúkás mélyedést kapunk, ahová tölthetünk krémet, gyümölcsöket.
Felvert tojással lekenjük a széleken.

                   

A betöltött süteményeket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 20 percig szobahőmérsékleten pihentetjük, majd 170 ˚C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

A kisütött, kihűlt süteményeket cukormázzal spíneljük:
a porcukrot 1-2 teáskanálnyi vízzel csomómentesre keverjük, de óvatosan adagoljuk a folyadékot, ne legyen se túl híg, se túl sűrű a keverék. Kanállal vékonyan meglocsoljuk a süteményeket és hagyjuk a mázat megdermedni.


                                    

TIPP!
A tésztából készíthetünk kis kifliket is, ehhez a kinyújtott tésztából vágjunk hosszúkás háromszögeket, tekerjük fel szorosan, formázzuk kiflikké és kenjük le felvert tojással. Pihentetés után a fentiek szerint kisütjük.                               

liszt , porcukor , méz , élesztő , vaj , tej , krémsajt , bogyós gyümölcsök , tojás

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra