Receptek

Mazsolás csiga

Nábelek Zsófia receptje

2021. február 2.

(kb. 20 darabhoz)
Hozzávalók:

  • 335 g liszt
  • 7 g só
  • 40 g porcukor
  • 20 g élesztő
  • 65 g puha vaj
  • 180 g langyos tej
  • 165 g nem túl puha, szobahőmérsékletű vaj a hajtáshoz

Vaníliakrém
Hozzávalók:

  • 165 g tej
  • 2 db tojássárgája (40 g)
  • 40 g porcukor
  • 15 g kukoricakeményítő
  • 20 g puha vaj
  • 1/2 vaníliarúd
  • 1 ek rum (elhagyható)
  • 1 csipet só
  • 40 g mazsola fél órára langyos vízbe áztatva

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A lisztet, sót, porcukrot, az elmorzsolt élesztőt, 65 gramm vajat és a langyos tejet összegyúrjuk és 10 percig dagasztjuk, amíg rugalmas tésztát kapunk.

Vékonyan kivajazott tálban szobahőmérsékleten 30-45 percig a duplájára kelesztjük. Ezután jó összegyúrjuk és két fólia között kb. 15x20 centis téglalappá formázzuk. 20 percre fagyasztóba tesszük.

A vajat sütőpapír segítségével 15x20 centis téglalappá formázzuk, sodrófával nyomkodjuk egyenletes vastagságúra. Tegyük hűtőbe 20 percre.

Mikor a vajrész és a tészta is lehűlt, és ugyanolyan állagúak, a tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk 15x40 centis, hosszúkás csíkká. A közepére helyezzük a vajas részt, majd a tészta két szélét a közepére hajtjuk, az ujjainkkal minden oldalán összecsípjük, így teljesen becsomagolva a vajat.

Gyorsan dolgozzunk, hogy a zsiradék ne olvadjon meg, a tészta pedig ne kezdjen újra megkelni.


Nyújtsuk újra 15x40 centis téglalappá és végezzünk rajta egy szimpla hajtást: az egyik széléről indulva hajtsuk a tésztát a kétharmad részéig, majd erre hajtsuk rá a másik szélét – itt is a hivatalos levélformát kövessük.

Lefóliázva tegyük hűtőbe 30 percre, majd újra kinyújtjuk és még egy szimpla hajtást végzünk, majd ismét 30 perc hűtés következik. A tészta pihentetése közben elkészítjük a tölteléket.


Vaníliakrém elkészítése:
A tejet, vajat, sót, a vaníliát egy lábasban felforrósítjuk, de nem forraljuk.
A keményítőt, cukrot és a tojássárgájákat habverővel csomómentesre keverjük, majd kevergetés közben hozzáadjuk a tejes alap felét. Visszaöntjük a többi tejhez és habverővel folyamatosan keverve sűrűre főzzük, amíg 1-2 nagyobb buborékot nem vet, a végén adjuk hozzá a rumot, ha használunk. Tegyük egy tálba, simítsunk a felületére fóliát és hagyjuk teljesen kihűlni.
A tésztába töltés előtt keverjük simára és forgassuk bele a mazsolát.

A tésztát nyújtsuk kb. 35x40 centis téglalappá, a vastagsága kb. 3-4 milliméter legyen.



Az egyik hosszanti szélét kenjük meg vékonyan felvert tojással, majd a tölteléket kenjük egyenletesen a tésztára.



Tekerjük fel, mintha kakaós csigát tekernénk, majd éles késsel szeleteljük 2-2,5 centis darabokra.


A csigákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire 4-5 centi távolságra egymástól és pihentessük 30-40 percet szobahőmérsékleten.


170 ˚C-ra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt süssük aranybarnára.


liszt , élesztő , vaj , porcukor , tej , kukoricakeményítő , tojás , mazsola , vaníliarúd , rum