S. N.
2021. december 11.Az On The Spot alkotói járják a világot, és elhozzák nekünk mindazt, amit tudni érdemes.
Ma, amikor mindenki kapásból fel tudna sorolni legalább három tuti diétát vagy étkezési tippet arra vonatkozóan, hogyan legyünk fittek és egészségesek, nehéz kiválasztani a legüdvözítőbb megoldást, hiszen ami ma érvényes, holnap nem biztos, hogy az lesz, ráadásul senki nem tud évtizedekig kísérletezni, hogy bebizonyítsa egyik vagy másik hatásosságát. A legcélravezetőbb tehát, ha megnézzük, hogyan étkeznek azok, akik már biztosan eléltek legalább 100 évig, és még vallják is, hogy a hosszú élet titkát a konyhában kell keresni.
Cseke Eszter és S. Takács András, a Prima Primissima- és Pulitzer-emlékdíjjal is elismert On the Spot alkotóinak érdeklődése nem mostanában fordult a gasztronómia felé. Saját bevallásuk szerint amikor megérkeznek egy-egy forgatási helyszínre, az első kérdésük az, hogy mit fognak enni.
Több mint tíz éve járják kamerájukkal a világot,
és igazi foodie-k, akik a Michelin-csillagos éttermektől a legeldugottabb kifőzdékig szeretnek mindent kipróbálni – erről a Magyar Konyha magazin hasábjain is meséltek.
Most pedig sok minden összeért a munkájukban és az életükben is: olyan vidékeket járnak be, ahol kiugróan magas a 100 év fölöttiek aránya, és ahol a legtovább élnek az emberek. Ezek Földünk úgynevezett Kék Zónái, amelyek Szardínián, a Costa Rica-i Nicoya-félszigeten, egy apró görög szigeten, Ikarián, a kaliforniai Loma Lindában és a japán Okinava-szigeteken találhatók.
Itt fürkészik nemcsak a hosszú, hanem a békés, stresszmentes, egymásra is jobban odafigyelő, természetközelibb életforma titkait,
ami nem kizárólag az étkezésen múlik, de az is fontos része a nyugodt, egyszerűbb életnek. És itt nem csupán a grammokra és az összetevőkre kell gondolni, hanem arra is, hogy mennyire okoz örömet a főzés, és hogy valóban élvezzük-e azokat az ízeket, amiket nap nap után kóstolunk.
A Kék Zónákat Dan Buettner fedezte fel, és A hosszú élet titkai című könyvében részletesen utánajárt, hogy milyen környezeti hatásoknak, de legfőképp milyen szokásoknak köszönhető, hogy ezeken a vidékeken többen még 100 évesen is dolgoznak, tehenet fejnek és lovagolnak. Dan Buettner felismerései alapján indult el az On The Spot stábja, és most a könyveit is elhozták a magyar olvasóknak.
A már említett kötet mellett egy szakácskönyvet is kiadtak tőle A hosszú élet ízei – 100 recept, hogy 100 évig élj címmel. Olyan ételeket ismerhetünk meg ebből a nagyon tartalmas és szép kiállítású kötetből, mint a szardíniai zöldfűszeres-lencsés minestrone, az ikariai hosszú élet raguja vagy a nicoyai babos-rizses gallo pinto.
Ezekben az ételekben az a jó, hogy bár izgalmasak, mégis könnyen elkészíthetők – nem is illene bonyolult receptúra a stresszmentes életmódhoz.
Úgy vélik, ezeknek az ételeknek a segítségével megerősíthetjük az immunrendszerünket, meghosszabbíthatjuk az életünket, és nem utolsósorban a mi konyhánkba is beköltözhet a főzés felhőtlen öröme.
„Hiába jártunk a világ több mint 100 országában, a Kék Zónákban filmezve egy teljesen új világ tárult fel előttünk. Egy egészségesebb, egyszerűbb és hosszabb élet lehetősége ‒ mondja Cseke Eszter és S. Takács András. – A hosszú élet titkai után kutatva mi is végigkóstolhattuk 100 éves szereplőink legegészségesebb ételeit, és evés közben láttuk az arcukon, hogy még most is élvezik az ízeket és az életet. Narancsot, citromot és olívát szüreteltünk velük, kecskét és tehenet fejtünk együtt, és volt olyan 100 éves, aki levitt a borospincéjébe. Szardíniától Japánig mindannyian esküsznek rá, hogy a hosszú élet a konyhában kezdődik.”