Cikkek

Orbán Szilvia

2021. május 17.

Egy új kutatás szerint a britek többsége inkább 5-10 évvel megrövidítené az életét, mint hogy lemondjon a húsról. További érdekességekre is fény derült.

Egy nemrég publikált felmérés arra jutott, hogy ha a briteket a húsfogyasztás feladására kérnék, a többségük az „inkább a halál” állásponton lenne. Egészen pontosan: a megkérdezettek 67 százaléka nyilatkozott úgy, hogy sokkal inkább elfogadható a számára, hogy az életkilátásai 5-10 évvel rövidülnek, mint az, hogy ne egyen többé húst. A nemzeti kutatást a OnePoll végezte, 2000 fő bevonásával.


Inkább a börtön?

A megkérdezettek több mint a fele (51%) – vegyesen férfiak és nők – úgy véli, hogy a sok húst tartalmazó étrend férfias, míg a vegetáriánus és vegán étrendet sokan (36 illetve 35 %) nőies dolognak tartják.

Azt a nézetet, miszerint az emberek „úgy vannak kitalálva”, hogy húst egyenek, a férfiak 30, míg a nők 22 százaléka osztja. A válaszadók 6 százaléka egyenesen úgy nyilatkozott, hogy inkább menne börtönbe, mint hogy soha többé ne egyen húst – ráadásul ez az arány csaknem megduplázódik a 25-34 éves korosztályban. További érdekesség, hogy

a szeszekkel általában nagy barátságban lévő britek 19 százaléka hamarabb mondana le az alkoholokról, mint a húsokról, kávé esetében pedig még nagyobb a lemondási hajlandóság, 27 százalék.


Lehet róla szó, ha jobb lesz a szex

A válaszadók több mint harmada (35 százalék) azért úgy vélekedik, hogy ha az egészségéről lenne szó, komolyan fontolóra venné a húsmentes étrendet,

18 százalékuk pedig lemondana a húsról, ha biztosra vehetné, hogy emiatt javul a szexuális teljesítménye.

A nők esetében a vegetáriánus vagy vegán étrendre való áttérés elsődleges indoka is az egészségmegőrzés: 38 százalékuk válaszolt úgy, hogy amennyiben az egészségük múlna rajta, abbahagynák a húsfogyasztást, különösen igaz ez bizonyos rákbetegségek esélyének kialakulására; ebben az esetben a hölgyek 36 százaléka vélte úgy, hogy bevezetné a húsmentes étrendet. A nők harmada gondolja úgy, hogy amennyiben a hús elhagyása legalább 6 kg fogyást eredményez, megfontolná a vegetáriánus diétát.


Nemi és generációs különbségek

A felmérésből kiderült, hogy a nőkben nagyobb a hajlandóság a húsok és állati eredetű termékek fogyasztásának csökkentésére:

a megkérdezett hölgyek 60 százalékát foglalkoztatja a húsbevitel mérséklésének kérdése, míg az uraknál ez az arány csak 51 %.

Mégis, érdekes, hogy a nők valamennyivel nagyobb arányban, mint a férfiak (39/37 %) nyilatkoztak úgy, hogy nem szívesen randiznának egy vegán partnerrel. Elgondolkodtató, hogy

a 25-34 éves korosztály – nők és férfiak vegyesen – 54 százaléka nem szívesen menne találkára egy vegánnal,

viszont a 65 év felettieknél ez az arány már csak 27 százalék volt; ebben az esetben az idősebbek nyitottabbnak bizonyultak.

A húsfogyasztás és a beilleszkedés kérdésköre is tartogatott érdekességeket. A kutatók azt találták, hogy a 16-34 évesek 21 százaléka azért eszik húst, hogy akár családi, akár baráti körben ne lógjon ki a sorból – ez az arány 65 év felett már csupán 8 százalék. Az is kiderült, hogy az előbb említett

fiatal korosztály ötöde az étteremben is azért rendel inkább húsos ételeket, hogy a többiek ne tartsák válogatósnak, az időseknél ez már csak a válaszadók 6 százalékát izgatja.


Jobb világ mindenkinek

A felmérés szerint bár a megkérdezettek több mint háromnegyede (76%) nyilatkozott úgy, hogy törődik a környezettel, mégis, csupán 26 százalékuk mondta azt, hogy a környezeti hatások javítása érdekében felhagyna a húsok és más, állati eredetű termékek fogyasztásával.

A nők 28, míg a férfiak 21 százalékát hatották csak meg az állati életek, és a jövő generációk harmonikusabb és egészségesebb életét is csupán az alanyok ötöde tartja fontos érvnek, ha a húsmentes étrendről van szó.

A megkérdezettek nagy arányban (42 %) gondolják úgy, hogy a vegánság legnagyobb akadálya az egyhangúságtól való félelem: a válaszadók csaknem harmada nyilatkozta, hogy étrendváltás után fogalma sem lenne, mit egyen, és negyedük nem tudná, hogyan pótolja a kieső fehérjét.


„Ez a felmérés rávilágított arra, hogy mekkora a szakadék a tudomány és az emberek hozzáállása között, ha a húsfogyasztásról van szó” – fogalmazott a növényi alapú étrendet és életmódot hirdető szervezet (Plant Based Health Professionals UK) alapítója, Dr. Shireen Kassam. „Tekintve, hogy a húsfogyasztás – legfőképpen pedig a vörös és feldolgozott húsok fogyasztása – egy sor gyakori, krónikus megbetegedésnél vezető kockázati tényező, riasztó azt látni, hogy a vegán étrendet még mindig mennyi tévhit és mítosz övezi. Nem vitás, hogy mindez a húsipar évtizedes, hatékony marketing és PR munkájának az eredménye.”


„Az igazság valójában az, hogy

a hús elhagyása, és egészséges növényi alapú ételekkel való helyettesítése az egyik legjobb dolog, amit az egészségünkért tehetünk”

– szögezi le Kassam. „Ha így cselekszünk, csökkentjük a pillanatnyilag vezető halálokként jegyzett szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát csakúgy, mint a 2-es típusú cukorbetegségét, és egyes ráktípusokét. A testsúlyunkat is könnyebben az egészséges tartományban tarthatjuk, ráadásul olyan adatok is vannak, amelyek alapján erősen gyanítható, hogy a húsmentes étrend javítja a szexuális funkciókat és a spermiumok minőségét.”

A fenti kutatás a No Meat May / Húsmentes május nevű kampány keretében készülhetett el, amelynek célja, hogy minél több britet vegyen rá arra, hogy májusban hagyja el a húst az étkezéséből – akár egészségügyi, akár környezettudatossági, akár szociális okokból. Idén a szervezők összesen mintegy 100 ezer ember részvételére számítanak, ami a tavalyi szám duplája lenne. Ugyanakkor tanulságos, hogy a programra eddig feliratkozók 90 százaléka nő – ez is rávilágít, a két nem hozzáállása közötti különbségre.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra