Cikkek

Gellért Gábor

2023. március 12.

...hanem profi pékség, ahol a személyzet koncentráltan és pontosan dolgozik. Az, hogy miért Lui a hely neve, könnyen megmagyarázható. A Kossuth Lajos tér mellett, az Aulich Lajos utcában, a Batthyány Lajos örökmécsesnél található az üzlet. Amikor az ember belép az ajtón, érzi, hogy olyan helyen van, ahol még nem volt, mégis van arról elképzelése, hogy milyen emberek lehetnek az itt dolgozók.

A felületek természetesek, fa, márvány és üveg váltakozik, más felületek nyersen maradnak. A tulajdonosok ízlését tükrözi minden részlet, minden bútordarab. A pult is egyedi, és a belőle kikerülő termékek is azok.

A pékségek általában ismerős látvánnyal és illattal szolgálnak. Gyorsan kiderül, hogy ahova beléptünk az egy kézműves pékség, valamilyen franchise üzlet, esetleg albán pékség. A Lui ebben is más. Csak azoknak ismerős a választék, akik néhány éve bejártak az Alma Nomad Bakerybe.


A történetnek természetesen van romantikus lányregény része. A főhősei – Bakos Orsi és Mohos Angéla – gyerekkori barátok. Egy gimnáziumba jártak Szegeden. Orsi Szegeden a Tiszavirágban, Angéla Budapesten a Mák Bisztróban dolgozott korábban. Pesten volt egy kedvenc pékségük, a Alma Nomad Bakery. Ez a pékség Budapesten már bezárt, a tulajdonosai – Árgyelán Tímea és a dallamos nevű Joaquin Escriva de Balaguert – Madridban nyitottak új üzletet. Angéla és Orsi is itt találkoztak újra Timivel.

Elindult egy intenzív kommunikáció közöttük. Egyformán gondolkodnak, ez hamar kiderült. Ennek eredménye egy különleges kollaboráció lett. Pár hónap keresés után találtak rá az Aulich utcai üzlethelyiségre, megbeszélték, hogy belevágnak. Timi Madridból távmunkában összerakott egy csapatot és egy üzemet, majd augusztusban hazajött és elkezdődött a közös munka. Az ötlettől a megvalósításig és nyitásig mindössze 6 hónap telt el, 2022 augusztusában nyitottak. Angéla viszi az üzemet, Orsi a pultért felel.


A kínálat hasonló, mint az Almában volt, magyaros, szegedi ízekkel kiegészülve. Kolbászos szendvics, túrós táska (mazsola nélkül), mákos búr kifli, rizskoch. A liszt és a vaj francia, a mangalica sándorfalvi. A tojáskrémes szendvicset Szentmihályról érkező füstölt pirospaprikával ízesítik. Mellette ott van a pultban egy ikonikus francia sütemény, a tarte tatin. Ez egy fejjel lefelé sült almás finomság, amelynek „lényege”, hogy a gyümölcsöt vajban és cukorban karamellizálják. A hatása „alattomos”. Az első falatra azt mondja az ember: „egész jó almás süti”. A másodiknál: „nagyon jó almás süti”. A harmadiknál: „ebben van valami, amitől teljesen más és izgalmas”.

Bakos Orsi: „Az én kedvencem a fehér, kovászos kenyerünk és a bagettünk. Csak sós vajat vagy jó minőségű olívaolajat kíván, és egy pohár bort. Készítünk még egy rozs-tönköly csupa magos kenyeret is, illetve fonott kalácsot. Egy pékségben hihetetlen a figyelem, önfegyelem, alázat és szigor. Semmilyen eddigi tapasztalatunkhoz nem hasonlítható. Timi maximalista, példakép mindannyiunknak. 6 hetente hazajön két napra, megnézi a műhelyt, kóstol, ellenőriz. Van, hogy 5-6 timer megy egyszerre. A sütőben 2 másodperc alatt tönkremehet valami. Ezt úgy értsd, hogy tönkremehet, azon a minőségi szinten, ahogy ezt mi elvárjuk magunktól.


Teljesen más arcát mutatja a város hajnalban, élvezzük, amikor még szinte üres. A pékek ötkor kezdenek, a pultosok fél hatkor. Reggel készülnek a friss zöldség és gyümölcsleveink és a tejmentes szendvicsek is. A reggel fél nyolcas nyitáskor több mint 30-féle péksüteménnyel, friss kenyérrel várjuk a vendégeket."

A két barátnő felveszi a versenyt a fiatalokkal, 12 órát pörögnek a pultban és az üzemben. Azzal amit „összeraktak” és működtetnek, a gyerekeiknek is példát mutatnak. Bizonyítják, hogy nem csupán szólam, hogy a kemény munka meghozza a gyümölcsét.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek