Cikkek

MKO, kép: Pixabay

2021. április 14.

A konyha tipikusan az a terep, ahová az ember szívesen zsúfol be felesleges tárgyakat, hogy egyszer kipróbálja őket, majd évekre elsüllyedjenek a szekrény mélyére – rosszabb esetben majd unokáink találnak rá a gyári csomagolású, még újszerű vackainkra.

A helyzeten nem segít az internetes boltok dömpingje sem, amelyek kínálatából a karantén ideje alatt szívesen megvettünk ezt-azt, mert azok nélkül ugye élni sem lehet. Az impulzusvásárlás tény, hogy szórakoztató, simogatja a megvonások miatt szomorkodó lelket – azonban a minimalizmus nem csak a környezettudatosság szempontjából kedvező, hanem a pénztárcánknak is jót tesz. Annak, aki már teletömte felesleges tárgyakkal a konyháját, annak nem segíthetünk, de az életnek most nekiindulók számára van néhány tippünk.
A konyhai minimum összeállításában Pohner Ádám, a Bocuse d’Ort is megjárt fiatal magyar séf segítségét kértük – arra voltunk kíváncsiak, ő mit vásárolna, ha egy üres konyhát kéne birtokba vennie.

„Nem a konyhán múlik, hogy mit főzünk – a jó alapanyag, a megfelelő alaptudás fontosabb.”

– mondta el Ádám, kiemelve, hogy igazán kevés dolog kell ahhoz, hogy sikereket érjünk el a konyhában.

Kés

Egy darab megfelelő méretű kés majdnem mindenre elég, csak éles legyen. „Fontos, hogy tartsuk karban az élét – ha nincs élezőnk vagy fenővasunk, fordítsunk meg egy tányért vagy bögrét, és az alján, ahol nincs zománc, kis gyakorlással elfogadható konyhai élet tudunk húzni.”

Vágódeszka

A séf szerint a méret a lényeg: „Akkorát vegyünk, amin már lehet dolgozni, amiről nem esik le a felszeletelt hagyma. Legyen legalább harminc centi, és figyeljünk arra, hogy könnyen takaríthatót válasszunk.

Tapadásmentes serpenyő

„Egy jó serpenyőben nemcsak húst süthetünk, hanem párolhatunk zöldséget, vagy akár a rizottó főzésére is tökéletesen alkalmas” - mondta el Pohner Ádám. Sokan visszatalálnak a hagyományos öntöttvas serpenyőkhöz – ezek kiszolgálnak egy emberöltőt, igaz, cserébe néha el kell tölteni pár percet az ápolásukkal.

Lábas

Ha nem nagy családra kell főzni, két személy számára a háromliteres forraló is ideális: „nem csak levest, hanem tésztát is főzhetünk benne.”  

Szilikonspatula

Pohner Ádám fakanál helyett hőálló szilikonspatulát javasol – kevergetni ugyanúgy lehet vele, de anyaga és kialakítása miatt oda is behajlik, ahová a fából készült, merev eszközök nem képesek.

Szűrő

Akár a zöldséget, akár a levest, akár a tésztát akarjuk leszűrni, jól jön egy megfelelően sűrű hálószerkezetű szűrő a konyhában.

Zöldséghámozó

Nem alapfeltétele egy működő konyhának a hámozó, de nagyban meg tudja gyorsítani a munkafolyamatokat.

Reszelő

Szintén lehet élni nélküle, de nem foglal sok helyet, nem drága és sokszor jól jön akár az előkészítésnél, akár a dekorációnál.

+1 Tepsi

Ha van sütő a háztartásban, elkél egy tepsi is, bár vannak olyan serpenyők, amelyek gond nélkül használhatók sütőben is.

A séf hozzátette: „A divatos tárgyak sokszor nem jók semmire, a hagymaaprítógép, a zöldségszeletelő kütyü felesleges – inkább tanuljunk meg bánni a késsel, legyünk tisztában az alaptechnikákkal és a pénzt jobb alapanyagokra költsük el.”

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek