Pénteken komótosan ráfordulunk a hétvégére és eltervezzük, mit eszünk majd a hétvégén. A tervezésben segítünk, méghozzá egy elronthatatlan menüsorral.
Cekkerünkkel kényelmesen elindulunk a piacra, ami ilyenkor tobzódik zöldségben és lassan gyümölcsben is. Eper még van, de helyet kér mellette a cseresznye, a meggy, amiből most levest készítünk. "A rántott hús elmaradhatatlan fogás a hétvégén. A kabátos hús a dolgok rendjéhez tartozik" – jegyzi meg Vinkó József a júniusi Magyar Konyha hasábjain, ahol több oldalon tisztelgünk a rántott hús nagyszerűsége előtt. A madártej marad a végére, ami a magyar néplélek másik örök kedvence. Kellemes hétvégé, jó főzőcskét kívánunk! Ha piacon járnak, a Magyar Konyha legújabb számát ne felejtsék el megvenni az újságárusnál!
Meggyleves
Bittera Dóra–Molnár B. Tamás receptje
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Hozzávalók:
- 50 dkg meggy
- 1 dl Bencés meggylikőr
- 4 dl Heimann kékfrankos
- 1/4 rúd fahéj
- 1/4-1/4 db kezeletlen citrom és narancs héja (fehér rész nélkül)
- 1/2 db citrom leve
- 150 ml zsíros tejföl (Boppe) vagy crème fraîche
Elkészítése:
A meggyet leszárazzuk, megmossuk, kimagozzuk. A mag felét mozsárban megtörjük. A bort 5 percig forraljuk a likőrrel, hogy az alkohol elpárologjon. Hozzáadunk 20 dkg durvára vágott meggyet, a magokat, a fahéjat, a citrushéjakat. Röviden forraljuk, levesszük a tűzről, a lábost műanyag fóliával lezárjuk, 4 órán át állni hagyjuk. Leszűrjük, kinyomkodjuk. A lébe tesszük a többi magozott meggyet, az egészet felmelegítjük 80 °C-ig, a gyöngyöző forrás határáig, majd lehűtjük. Tálaláskor hidegen keverjük bele a tejfölt, szükség esetén citromlevet is teszünk bele. Végül csipetnyi sóval és fehérborssal fűszerezzük. Csészében vagy kisebb mélytányérban tálaljuk, hűvösen.
Rántott csirke remoulade mártással
Segal Viktor receptje
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Hozzávalók:
- 4 db kicsontozott csirkecomb
- 2 db tojás
- 10 dkg liszt
- 3 db száraz péksütemény darált morzsája
- 5 dl napraforgóolaj
A REMOULADE MÁRTÁSHOZ:
- 250 ml (1 pohár) majonéz
- 1 db kemény tojássárgája
- 2 db kisméretű csemegeuborka
- 1 tk friss metélőhagyma
- 1 tk friss petrezselyem
- 1 tk tárkony
- 1 tk turbolya
- 1 ek kapribogyó
- 1 db szardella, apróra vágva (elhagyható)
Elkészítése:
A rántott csirkéhez lehetőleg házilag daráljuk a kenyérmorzsát.
A csirkét besózzuk. Először a lisztbe forgatjuk, majd a kicsit felvert egész tojásba, végül a prézlibe. Éppen csak betakarjuk vele a tojásos csirkedarabokat. Elég rá annyi morzsa, amennyi a saját súlyától ráragad. Olajban közepes lángon többször megforgatva kisütjük. Ha beleszúrunk a húsba, és már nem gyöngyözik, akkor jó.
A remoulade mártáshoz a hozzávalókat apróra vágjuk és elkeverjük a majonézben.
Madártej ribizlivel
Litauszky Zsolt receptje
4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Hozzávalók:
HAB
HOZZÁVALÓK:
- 3 db tojásfehérje
- 2 ek kristálycukor
- 1 ek porcukor
- 1/4 db citrom
- 1 cl rum
- csipet só
SÁRGAKRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 1 l tej
- 6 db tojássárgája
- 2 db tojás
- 150 g cukor
- csipet só
HAB ELKÉSZÍTÉSE:
A tojásfehérjét felverjük a kristálycukorral, és amikor kész a hab, hozzáadjuk az ízesítőket és kigőzöljük a következőképpen: egy lábas forró vízre konyharuhát kötünk, vagy szűrőt rakunk bele, bekenjük folyékony vajjal. A kívánt formában a felvert habot belerakjuk, és a gőz felett kigőzöljük.
SÁRGAKRÉM ELKÉSZÍTÉSE:
A cukrot, sót és az összes tojássárgáját habosra kikeverjük, külön felforraljuk a tejet, és a habosra kevert tojásokhoz keverjük, majd kihűtjük.
TÁLALÁS:
A habot a sárgakrémre helyezzük, és ribizlivel díszítjük.