Cikkek

Kitzinger Szonja

2024. május 31.

nyári ebédmenü , menüsor , rántott hús , madártej , meggyleves

Pénteken komótosan ráfordulunk a hétvégére és eltervezzük, mit eszünk majd a hétvégén. A tervezésben segítünk, méghozzá egy elronthatatlan menüsorral.


Cekkerünkkel kényelmesen elindulunk a piacra, ami ilyenkor tobzódik zöldségben és lassan gyümölcsben is. Eper még van, de helyet kér mellette a cseresznye, a meggy, amiből most levest készítünk. "A rántott hús elmaradhatatlan fogás a hétvégén. A kabátos hús a dolgok rendjéhez tartozik" – jegyzi meg Vinkó József a júniusi Magyar Konyha hasábjain, ahol több oldalon tisztelgünk a rántott hús nagyszerűsége előtt. A madártej marad a végére, ami a magyar néplélek másik örök kedvence. Kellemes hétvégé, jó főzőcskét kívánunk! Ha piacon járnak, a Magyar Konyha legújabb számát ne felejtsék el megvenni az újságárusnál!




Meggyleves


Bittera Dóra–Molnár B. Tamás receptje

ADAG: 4 főre

ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű




Hozzávalók:

  • 50 dkg meggy
  • 1 dl Bencés meggylikőr
  • 4 dl Heimann kékfrankos
  • 1/4 rúd fahéj
  • 1/4-1/4 db kezeletlen citrom és narancs héja (fehér rész nélkül)
  • 1/2 db citrom leve
  • 150 ml zsíros tejföl (Boppe) vagy crème fraîche


Elkészítése:


A meggyet leszárazzuk, megmossuk, kimagozzuk. A mag felét mozsárban megtörjük. A bort 5 percig forraljuk a likőrrel, hogy az alkohol elpárologjon. Hozzáadunk 20 dkg durvára vágott meggyet, a magokat, a fahéjat, a citrushéjakat. Röviden forraljuk, levesszük a tűzről, a lábost műanyag fóliával lezárjuk, 4 órán át állni hagyjuk. Leszűrjük, kinyomkodjuk. A lébe tesszük a többi magozott meggyet, az egészet felmelegítjük 80 °C-ig, a gyöngyöző forrás határáig, majd lehűtjük. Tálaláskor hidegen keverjük bele a tejfölt, szükség esetén citromlevet is teszünk bele. Végül csipetnyi sóval és fehérborssal fűszerezzük. Csészében vagy kisebb mélytányérban tálaljuk, hűvösen.


Rántott csirke remoulade mártással


Segal Viktor receptje


ADAG: 4 főre


ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű




Hozzávalók:


  • 4 db kicsontozott csirkecomb
  • 2 db tojás
  • 10 dkg liszt
  • 3 db száraz péksütemény darált morzsája
  • 5 dl napraforgóolaj


A REMOULADE MÁRTÁSHOZ:

  • 250 ml (1 pohár) majonéz
  • 1 db kemény tojássárgája
  • 2 db kisméretű csemegeuborka
  • 1 tk friss metélőhagyma
  • 1 tk friss petrezselyem
  • 1 tk tárkony
  • 1 tk turbolya
  • 1 ek kapribogyó
  • 1 db szardella, apróra vágva (elhagyható)


Elkészítése:


A rántott csirkéhez lehetőleg házilag daráljuk a kenyérmorzsát.


A csirkét besózzuk. Először a lisztbe forgatjuk, majd a kicsit felvert egész tojásba, végül a prézlibe. Éppen csak betakarjuk vele a tojásos csirkedarabokat. Elég rá annyi morzsa, amennyi a saját súlyától ráragad. Olajban közepes lángon többször megforgatva kisütjük. Ha beleszúrunk a húsba, és már nem gyöngyözik, akkor jó.


A remoulade mártáshoz a hozzávalókat apróra vágjuk és elkeverjük a majonézben.



Madártej ribizlivel


Litauszky Zsolt receptje

4 főre

ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű





Hozzávalók:


HAB

HOZZÁVALÓK:


  • 3 db tojásfehérje
  • 2 ek kristálycukor
  • 1 ek porcukor
  • 1/4 db citrom
  • 1 cl rum
  • csipet só

SÁRGAKRÉM

HOZZÁVALÓK:


  • 1 l tej
  • 6 db tojássárgája
  • 2 db tojás
  • 150 g cukor
  • csipet só


HAB ELKÉSZÍTÉSE:


A tojásfehérjét felverjük a kristálycukorral, és amikor kész a hab, hozzáadjuk az ízesítőket és kigőzöljük a következőképpen: egy lábas forró vízre konyharuhát kötünk, vagy szűrőt rakunk bele, bekenjük folyékony vajjal. A kívánt formában a felvert habot belerakjuk, és a gőz felett kigőzöljük.


SÁRGAKRÉM ELKÉSZÍTÉSE:


A cukrot, sót és az összes tojássárgáját habosra kikeverjük, külön felforraljuk a tejet, és a habosra kevert tojásokhoz keverjük, majd kihűtjük.


TÁLALÁS:


A habot a sárgakrémre helyezzük, és ribizlivel díszítjük.



Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló