Ha nyár, akkor sör. Viszont, ha jó a sör, egy pillanatra akkor is nyár lesz az első kortytól, amikor kinn vihar van, hideg, esik a hó és zuhan az árfolyam. A Szent András sörfőzde pont egy ilyet palackozott: már attól kisüt a nap a fejemben, hogy felidézem az első kortyokat.
A múltkori kolbászos kenyérnek maszkírozott tétel ugyan egy vicc volt, de volt bennük annyi becsület, hogy a poént jól felépítették: nem úgy tettük le a poharat, hogy csak egy tesztkortynyi hiányzott belőle, hanem élveztük és kuncogva megittuk a sör ízébe belevarázsolt vidéki reggelit. A nyári szezonra megjelent Kappa.04, vagyis az almásrétes ízű változat viszont nem poén – alapból imádom a könnyű, friss söröket, így ez a Pastry Ale is betalált.![]()
Oké, értem, hülyén hangzik az egész, de
a valóságban nagyon harmonikus, ahogy a maláta megadja a tésztás élményt, az alma a plusz aromát, a nagyon decensen adagolt vanília és fahéj meg pedig a nagymamai szeretetet.
![]()
Feleségemmel egymás szájától rángattuk el a poharat, hogy még, még, még, de harminchat fok volt kinn, egyszerűen jól esett mindkettőnknek minden korty – a Teszt András sorozatban, vagyis kísérleti jelleggel, kis szériában lefőzött 4,2 alkoholtartalmú sör nem része az alapszortimentnek, de nagyon remélem, hogy azzá válik. A jövő nyarat még ennél is melegebbre ígérik, szóval nekünk, így családilag, szükségünk lesz rá.![]()
Az alföldi cseh
Az, hogy senki nem tud kisüzemi szinten rendes cseh jellegű világos sört főzni idehaza, az sajnos szomorú tény. Az okokat már firtatta kollégánk, a sörszakíró Vásárhelyi István. Van ugyan pár korrektebb tétel, de a magam részéről már elengedtem a kutakodást, sokkal egyszerűbb nagyüzemit, vagy import csehet venni, ha az ember a nyári melegben nem vágyik másra, mint egy aranyló lágerre, szép fehér habbal.![]()
Békésszentandráson azonban egy kicsit helyrebillentették a mérleget: a szintén tesztfázisban létező, de bolti forgalomban is kapható Desítka, vagyis csehből visszafordítva „tízeske”
nagyjából az eddig legjobb hazai próbálkozás, s nagyjából az első, amire vakteszten is azt mondanám, hogy valahol a Mikulov és Luby közötti földrajzi területen készítették.
![]()
Ahogy a Gamma.10/b neve is mutatja, a 10 Balling-fokos klasszikus ivósörök családjába tartozik, vagyis már frissít, de még nem makkant meg bele két-három üvegnyi sem – a komló tisztességesen keserű, a maláta szép alapot ad. Vásárhelyi kolléga ugyan a lelkendezésemet el akarta akasztani azzal, hogy a müncheni maláta neki kicsit kilóg, de nekem nem volt zavaró. Ha így marad, akkor is innám, de mivel ez tesztfázis, akár még javíthatnak is rajta.
Túl közel a naphoz
A Ködfelhő nevű NEIPA viszont dobozban érkezett – jól láthatóan körvonalazódik a palackhiány a piacon, ez akár választ is adhat a nemzetközi gazdasági problémára. Mondjuk a kisüzemi főzdék 0,33-as üvegei jellemzően nem betétdíjasak, de ha így folytatódik a világ, remélem, még ez a környezettudatos helyzet is kialakulhat: én szívesen visszavinném a boltba, csak tíz plusz méter az üveggyűjtőhöz képest.![]()
A dobozban levő hat százalékos sör jó: szép ködös, van teste, van kontúrja, a habja is peckesen, kamaszos hévvel áll a pohárban. Tetszenek a gyümölcsös aromái, rendben van a jól beállított kesernyésség – hibátlan nyári sör azoknak, akik nem a lágeres vonalon keresik a felüdülést.![]()