Cikkek

Orbán Szilvia

2021. március 21.

A széria az HBO Max műsorán fut majd, a főszerepet a többszörös díjnyertes Sarah Lancashire alakítja.

A The French Chef című műsor elindulásával együtt 1963-ban „megszületett” az USA első tévés sztárszakácsa, Julia Child is. A francia szívű amerikai ikon ma is nagy népszerűségnek örvend, ezért sok évtized után hamarosan újra visszatér a képernyőre – igaz, ezúttal nem főzni tanít majd régi felvételeken, hanem fordulatokkal teli életébe (dolgozott például a CIA elődjénél is) tekinthetünk be egy filmsorozat segítségével.

A lebilincselő személyiségű Julia Child (1912-2004) leginkább arról híres, hogy a francia konyhaművészetet megismertette az amerikaiakkal

– először első szakácskönyve (Masteringthe Art of French Cooking), majd az ezt követő, legendás televíziós főzőműsora (The French Chef) révén.

Nem volt kifejezett sztáralkat, mégis hatalmas ikon vált belőle.

Az általános nézet szerint munkássága nem csak az amerikaiak ételekhez való viszonyát reformálta meg, de a világ számos más pontján is nagy hatással volt mind a profi, mind a hobbiszakácsok ténykedésére. Életéből több filmet is forgattak már, de regény is íródott.A sorozatot – ami úgy tudni, hogy a Julia nevet kapta –

Child rendkívüli élete és tevékenysége inspirálta. Évekig futó tévés műsorai például egy akkor még ismeretlen műfaj előtt kövezték ki az utat.

A széria,az alkotók szándéka szerint,ugyanakkor egyfajta korrajz is lesz, így az amerikai szociális, kulturális élet egy izgalmas, alakulóban lévő szakaszába is betekintést ad. Rálátást enged például a televíziózás kezdeteire, majd befolyásának erősödésére, a női jogok szélesedésére, az amerikai sztárlét természetére is, emellett árnyaltan ábrázolja Child házasságát is. A címszerepet a kétszeres BAFTA-győztes Sarah Lancashire alakítja.„Az ember, aki mindig ott van – portás, mosogató, hivatalos fotós, gomba- és vöröshagyma-szeletelő, szerkesztő, halillusztrátor, menedzser, kóstoló, ötletember, költő és férj” – írta Julia Child házastársáról, Paul Childról.

Paul, Julia férjének szerepét David Hyde Pierce kapta, a további főbb karakterekben pedig még Brittany Bradfordot, Fran Kranzot, Fiona Glascottot, Bebe Neuwirth-ot, Isabella Rossellinit és Jefferson Mays-t láthatjuk majd a képernyőn. A pilot részt a Csodálatos Mrs. Maisel írója, Daniel Goldfarb jegyzi, rendezője pedig az a Charles McDougall volt, aki többek között a Kártyavár című sorozatban már megmutatta a tehetségét.

A sorozat első évada 8 epizódból áll – és igen, az alkotók által használt terminológia arra enged következtetni, hogy ha a nézők is úgy akarják, a stáb készen áll további évadok leforgatására is.„Elmondhatatlanul boldogok vagyunk, hogy a képernyőkre épp egy olyan időszakban hozhatjuk vissza az összehasonlíthatatlan Julia Childot, amikor arra mindenkinek a legnagyobb szüksége van. A sorozatból megismerhetjük Julia életét, házasságát éppúgy, mint úttörő munkásságát, amellyel átformálta azt, ahogyan ma az ételekre, az étkezésre tekintünk” – fogalmazott az HBO Max eredeti tartalmaiért felelős vezetője, Sarah Aubrey. „Remek színészgárdánk és elképesztő kreatív csapatunk egyszerűen sikerre van ítélve, nem is lehetnénk ennél izgatottabbak.”Pontos bemutatási dátumról egyelőre nem lehet tudni, a tévécsatorna mindössze annyit közölt, hogy a gyártási munkálatok késő tavasszal, Bostonban folytatódnak.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra