Cikkek

Kitzinger Szonja

2022. november 29.

A jelenből a múltba szakadni remek, hát még magunkra ölteni a flitteres ruhát és meghemperegni a csillámporban. Most már helyszín is van hozzá.


Időutazásra hívjuk olvasóinkat.1900-ban izgalmas építkezés állt az érdeklődés középpontjában Budapesten. Ekkor indult Klotild főhercegasszony kettős palotájának építése. A terveket az akkoriban jónevű Korb Flóris és Giergl Kálmán építészek készítették, akik Párizsban és Londonban tanulmányozták a főként amerikai ízlésű nagy bérházak építését és berendezését. Az épületek, amelyek idővel Matild és Klotild Palotaként vonultak be a köztudatba szimmetrikus elhelyezésük okán a hídra vezető útvonal kapuzatává lettek, amit a két 48 méter magas kőtorony is hangsúlyoz.


Fotó: Fortepan/Scoch Frigyes


A kor kereskedelmi igényeinek megfelelően az épületek földszintjén és az első emeleten üzleteket, kávéházat, igényes műhelyeket rendeztek be. Ezt a két szintet nagy ablakfelülettel látták el, részben a reklám kedvéért, részben a szűk utcák okozta gyengébb megvilágítás javítása okán. Az alig egy év alatt elkészült épületekben a szerszámok hangjait a földszinten a kávéscsészék és az evőeszközök diszkrét csörömpölése váltotta fel. A híres, 1901-es alapítású Belvárosi Kávéház a Matild Palotában működött, eleganciában pedig a New York-palotabeli kávéházzal vetekedett. 
Illusztráció: Borsszem Jankó (1901), Arcanum


Mint ismeretes, Budapesten az 1900-as években közel 500 kávéház és kisebb kávézó nyitotta meg kapuit. A századelő kedvezett az új típusú vendéglátóhelyeknek. A lakhatási viszonyok sanyarúak voltak, drága volt a világítás, a tüzelő, így a fényes, díszes, jól fűtött terek kapóra jöttek. A nagy kávéházak írókat, költőket, színészeket, művészeket, kabarécsillagokat vonzottak. A Belvárosi Kávéház lett Krúdy Gyula kedvence, állítólag itt írta a Szindbád-novellák egy jelentős részét.
Fotó: Fortepan/Saly Noémi


A hely további érdekessége, hogy A Matild Palotában híres revü- és varietéműsorral is kedveskedtek a közönségnek, később a Matild Palotában működő Lidó Kaszinó is folytatta a hagyományt, olyan neves fellépőkkel, mint Medveczky Ilona vagy Ungár Anikó. 2022 októberében a ház falai között újraélesztették a revü műfajt. Hogy folytatni kell a hagyományokat, azzal kapcsolatban jöttek az égi jelek. Az egyik ilyen az volt, hogy  amikor a közelmúltban kezdetét vette a Matild Palota felújítása, megtalálták a középen elhelyezkedő hidraulikus színpadot, ami kiemelkedik a padlózatból. E találat után nem volt kérdés, hogy renoválják a szerkezetet.A színpadon Harangozó Teri Fotó: Fortepan / Szalay Zoltán


Így, ami ma nappal elegáns szecessziós kávéház, a sötétedés után izgalmas revüvé változik, amit a hely neve is mutat, Matild Café & Cabaret. A falak közé este beköltözik a pezsgő éjszakai élet, a hangulat titokzatossá, sejtelmessé, diszkrétté és kissé provokatívvá válik. Ezt látni kell – gondoltuk és megnéztük a november 19-i, szombati előadást. Úgy válogattunk, hogy a Gájer Bálint estre jussunk be, de mehettünk volna olyankor is, amikor Radics Gigi, a No Romance, a Latte Maffiato, a Group’n’Swing a zenés vacsoraestek házigazdája.
Fotó: Gájer Bálint hivatalos oldala


Gájer Bálintról tudtuk, hogy megbízhatóan hozza a és a Great American Songbook tulajdonképpen bármelyik dalát. Hamis énekléssel nem fárasztja a közönséget, a színpadon pedig tökéletes úriember. Beváltotta a reményeket, sőt egy komplett estét hibátlanul vezényelt le műsorvezetőként anélkül, hogy túl sok lenne: nem traktrálja vaskos tréfákkal a közönséget, inkább segít sodródni az előadással. És amerikai standardek ide vagy oda, a koronát a Dzsungel könyvéből ismert örökbecsű klasszikus, Lajcsi király dalának eléneklésével tette fel a műsorra aminek feléneklésével már Bodrogi Gyula is elévülhetetlen érdemeket szerzett.
A show-t egyébként a Matild-lányok nyitják, a welcome pezsgők kitöltése egy a levegőben karikán táncoló lány által történik. A kitöltött pezsgőt a show táncoslányai viszik helybe a nézőknek. Már ez önmagában unikális élmény, közben lágyan szól a pianinó, ami ez segít az estére hangolódni. A produkció nem ízléstelen, sokkal inkább egy professzionális akrobata mutatvány. Az est során, ahol a házigazda és a matild-lányok produkciói váltják egymást, egy 3 fogásos vacsorát lehet elkölteni, melyet Wolfgang Puck amerikai-osztrák sztárszakács helyi csapata készít. Előétel és desszert fronton elégedettek voltunk, a főétel tekintetében a kacsamell kissé szárazra sikerült, a szerviz mindazonáltal hibátlan.
Az összbenyomás nagyszerű volt. Időutazással egybekötött jófajta revüélmény, a műsor végén pedig Gájer Bálint hívó szavára hamar megtelt a hidraulikus színpad némi össztáncra. Végre tehát van egy hely, ahová fel lehet venni a csillámporba hempergetett ruhákat, mert itt olyan nincs, hogy túl sok flitter. A sajnálatos tények között kell megemlíteni, hogy annyira sejtelmes az egész színpadkép, nem beszélve a nézőtérről, hogy értékelhető fotókat vagy szelfiket nem lehet lőni. Említésre érdemes továbbá, hogy az est során a terem részletei nem tárulnak fel, így nappali fénynél is meg kell vizsgálni a történelmi falakat és az enteriőrt.Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek