Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet - tartja a mondás. De aki igazán szereti, az nem vágja le és köt belőle bokrétát. Miért is tenné, amikor szalonna vagy csokoládé is kerülhet a csokorba?
https://magyarkonyhaonline.hu/magyar-konyha-fozoiskola/a-marhahus-titkos-eleteElőre elnézést kérünk a virágárusoktól, nem célunk rossz hírüket kelteni és elvenni a kenyerüket. Ellenkezőleg, az alábbiakban bemutatott csokrok nekik is adhatnak ötleteket, mit kínálhatnak azok számára, akiknek a növény valamilyen okból nem opció.
Férfiaknak például nem nagyon szokás virágot ajándékozni, de a ballagásokon edződött virágosok jól tudják, mi minden más kerülhet a csokorba: bankjegy, plüssállat, csokoládé…
A nőknél sem feltétlenül nyerő a vágott virág vagy a szobanövény: az előbbinél az ökolábnyoma, az utóbbinál a vele járó felelősség árnyékolhatja be a megajándékozott örömét.
Egy másik mondással élve “a férfi (és a nő) szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út” - nagy valószínűséggel nem hibázunk, ha párunkat a kedvenc csemegéiből összeállított csokorral lepjük meg. A #foodbouquet keresőszóra találatok ezreit dobja ki az internet, a tengeri herkentyűktől a nyers zöldségeken át a gyorséttermi menüig szinte bármit lehet ilyen formában, többé vagy kevésbé ízlésesen elrendezve tálalni.
Azért a tárolási körülményekre, főként a hőmérsékletre és a megfelelő védelemre (fólia, zsírpapír) érdemes odafigyelni, hogy
az ajándék az átadás pillanatában és azután is gusztusos és fogyasztható legyen,
a bónusz gyomorrontást elkerülendő.
Szükségünk lesz néhány hurkapálcára, ragasztószalagra, (környezetbarát) csomagolópapírra meg némi kézügyességre. Ha utóbbinak híján vagyunk, próbálkozhatunk egy újdonságokra nyitott virágkötőnél, hátha hajlandó hozott anyagból is dolgozni.
Romantikus baconrózsák
A baconszeleteket a szélesebb végüknél kezdve tekerjük fel és rögzítsük oldalról két, egymásra merőlegesen elhelyezkedő fogpiszkálóval. 220 fokos sütőben süssük 20-25 percig.
A megsült szalonnarózsákat tűzzük hurkapálcára vagy a fejüktől megfosztott művirágok szárára, rendezzük csokorba és állítsuk vázába.
Salátával, mártogatóssal a Valentin-napi menü előétele is lehet.
Nuggets rajongóknak
A csibefalatokat nem csak a gyerekek szeretik, buja zeller és petrezselyem társaságában pedig még jól is mutat.
A hatás fokozható, ha találunk szív alakú nuggets-et a mirelit pultban, de ízben biztosan jobban járunk egy, a kétes összetételű húspép helyett valódi csirkemellfiléből készülő házi változattal.
Szalámivirágok
A beef jerky (szárított marhahús) nálunk kevésbé ismert nassolnivaló, de gond nélkül helyettesíthető bármilyen, vékonyra szeletelhető, vastagabb átmérőjű száraz szalámival, a virág szára pedig készülhet vékony snack kolbászból.
Minden, ami a raclette-hez kell
Komplett, kiadós vacsora egyetlen csokorban: különböző sajtok, felvágottak, paradicsom.
Főzzünk hozzá héjában néhány krumplit, aztán már csak egy bort kell kinyitni és a raclette készüléket beizzítani, ha eljött az idő.
Savanyúság az édes pillanatokhoz
Az előző ajándék méltó párja lehet az ecetes uborkából és más zöldségekből álló csokor, amely savaival jól ellensúlyozza a sajt és a szalámi zsírosságát.
Az alapanyagokat és a “szerelési” útmutatót az Egyesült Államokban 25 dollárért lehet megrendelni, de jóféle savanyúságoknak és leleményességnek mi sem vagyunk híján. Néhány almapaprika vagy pár szem olajbogyó pedig biztosan nem ront a látványon.
A sós finomságok után most pedig evezzünk édesebb vizekre!
Fánk kompozíció
A Valentin-napi giccsparádé szülőföldje az USA, ahogyan a donut is elválaszthatatlan része az amerikai popkultúrának. A középen lyukas, színes mázzal, cukorszórással díszített fánkok csokorba kötve is szépek, fotóért kiáltanak, a készülő képek sok-sok szívecske társaságában pedig nagy eséllyel a közösségi oldalakon landolnak.
Hasonló technikával, de inkább körcsokorba rendezve, használhatunk muffint, macaront vagy akár pogácsát is.
CSÓKoládé, mi más?
A csokoládét nem szükséges magyarázni, egyébként is az egyik legegyszerűbb és legkézenfekvőbb választás a szerelmesek ünnepére és még jól is néz ki csokorba kötve.
Bár gyönyörűek a drazsék és pralinék a fényes csokoládé bevonatukkal, azért higiénikusabb megoldás a csomagoltak közül válogatni.
Színpomás cukorka kavalkád
A szivárvány minden árnyalatában pompázó cukorkákból nem nehéz látványos csokrot készíteni, a képen látható verzió pedig faék egyszerűségű, mégis mutatósak és különlegesek a mű vagy igazi szobanövény földjébe szurkált nyársak.
A harsány gumicukrok és a pasztellesebb, légiesebb pillecukrok egyaránt megfelelnek a célnak.
Gyümölcs csokor lelkiismeret furdalás nélkül
A végére hagytunk egy egészségtudatos változatot: a gyümölcsök élénk színeikkel remekül mutatnak, viszont kíméletesen kell bánni velük, hiszen összeszurkálva hamar elveszítik frissességüket. A maradék másnap legfeljebb turmixban vagy gyümölcssalátában menthető meg. A szép, kompakt csokrokhoz érdemes virágos nagykerben díszdobozt, tűzőhabot (oázist) beszerezni.
Ugyanígy készülhet bokréta szezonális (bio)zöldségekből is, a változatos színek és formák igencsak eredeti kompozíciókat eredményezhetnek. Nem jolly joker, de azok, akik szívesen rágcsálnak sárgarépát vagy rostban gazdag étrendet követnek, minden bizonnyal értékelik.
Virág is, meg ehető is
A gasztronómiában gyakran használnak ehető virágokat, amelyek nemcsak díszítik a tányért, de az étel ízéhez is hozzájárulnak. Valójában sokkal több virágzat és levél fogyaszható, mint elsőre gondolnánk - némelyik meg kifejezetten veszélyes, ezért nem árt elővigyázatosnak lenni.
A kamilla, a hibiszkus, a sarkantyúka, a vadárvácska, a rózsa mind-mind ehetők és nemcsak szépek, ízletesek is.
A virágkertészetekben, parkokban gyakran peszticidekkel kezelik a növényeket, ráadásul az utóbbiak a légszennyezésnek is ki vannak téve, nem jó ötlet itt-ott lecsípni egy szálat.
Megbízható forrásból származó, vegyszermentes virágokat keressünk, amelyeket fűszernövényekkel, örökzöldekkel egészíthetünk ki.
A képen látható csokor tátikát, violát, teafa ágakat, mirtuszt, körömvirágot, hagymavirágot és szegfűt tartalmaz.