Cikkek

Gonda Mariann

2020. szeptember 8.

A leves az étrendünkben gyakran csak mellékszerepet kap, amolyan előzenekar, amely előkészíti a terepet az igazi sztár, a főétel számára. Micsoda igazságtalanság!

Egy leves igenis lehet önálló étel - és itt most nem a babgulyásra vagy halászlére gondolunk, amelyek a fenti példánál maradva a heavy metált képviselik - hanem könnyedebb műfajokra: a zöldségalapú (krém)levesekre, veloutékra.

Tele van rostokkal, vitaminokkal, ideális választás vacsorára vagy egy könnyű ebédre, ha szeretnénk elkerülni, hogy a kajakóma következtében elaludjunk az íróasztalnál.


Komoly bevásárlást sem igényel, ha nincs időnk kiugrani a piacra, pár doboz konzerv a spájzban és néhány zacskó mirelit zöldség a fagyasztóban mindig megoldja a helyzetet.

Már az alapanyag és a technika kiválasztásánál törekedjünk a változatosságra:

készülhet hüvelyesekből vagy idényzöldségekből, mixelhetjük vagy hagyhatjuk darabosan, lehet hideg vagy meleg az évszaktól és a hangulatunktól függően, hagyományos vagy egzotikus, amihez épp kedvünk van.

Néhány egyszerű trükkel a nem túl szexi zöldséglevest még izgalmasabb lesz és máris a slágerlista élére kerül.

Tegyük selymesebbé

Tudjuk, hogy a tejföltől, tejszíntől minden jobb lesz. Nincs ez másként a levessel sem. Van azonban egyéb lehetőség is, amitől sűrűbb, krémesebb lesz: mixeljünk bele kókusz- vagy más növényi tejet, krémsajtot, mascarponét, mogyoróvajat, szikkadt kenyeret.

Ropogtassunk

A kenyérkocka ropogós textúrája jól kiegészíti a leves selymességét és újabb lehetőséget ad a megszáradt kenyér hasznosítására. Maradék tortilla chips, egy összemorzsolt száraz pogácsa vagy keksz is csodákat művel.

Készíthetünk sós granolát vagy crumble-t akár nagyobb mennyiségben, befőttesüvegben vagy fémdobozban sokáig eláll.

Gondoljunk az olajos magokra

Keveseknek jut eszébe, hogy pirított vagy natúr olajos magvakkal (dióval, pekándióval, törökmogyoróval, kesudióval, mandulával…) is kiválóan lehet a zöldségleveseket sűríteni - a végeredmény nemcsak selymesebb lesz, de dietetikai szempontból is értékesebb.

Jól passzol például az édesburgonyához a földimogyoró, a hokkaido tökhöz a törökmogyoró, a sárgarépához a mandula… Kísérletezzünk bátran!


Ügyeljünk a szezonalitásra

Nem kérdés, hogy a júliusban éretten szüretelt szabadföldi paradicsom íze nem hasonlítható össze a sápadt decemberivel. Gazpachót együnk nyáron, télen pedig készítsünk levest káposztából, sütőtökből, póréhagymából vagy sárgarépából. Persze csalni is ér, a fagyasztott vagy konzerv zöldségek jó barátaink.

Bolondítsuk meg gyümölccsel

Akik szeretik az édes-sós ízpárosításokat, nem fognak csalódni, az alma-paszternák vagy a sárgarépa-narancs kombináció például remekül működik. A leves tetejére szórt gránátalma, áfonya vagy felkockázott kivi pedig nemcsak ízben, hanem élénk színével látványban is sokat dob az egyszerű ételen.

Főzzük tejben

Az ultrakrémes állaghoz elég a zöldségeket víz helyett tejben megfőzni. Light verzióban használjunk félzsíros vagy növényi tejet vagy csak a főzővíz felét helyettesítsük.

Variáljuk sajtokkal

A forró levesben megolvadt nyúlós gruyère, a puha fetakockák, a parmezánchips vagy a kecskesajtos pirítós mind-mind beindítják a nyálelválasztásunkat és magasabb szintre emelnek egy tányér levest.

A keménysajtok (parmezán, emmentáli, comté, beaufort, cantal) kérgét - az esetleges viaszréteg eltávolítása után - tegyük el egy dobozban, kiváló ízesítő. Főzzük bele a levesbe, de mixelés előtt dobjuk ki.


Szalonnázzunk

Egy kis füstös íz rögtön izgalmasabbá teszi a zöldségeket.

A kockára vágott húsos szalonnát a zöldségekkel pirítsuk meg, majd engedjük fel a főzővízzel.

Ha megfőtt, az egészet turmixoljuk simára. A karfiol vagy a póréhagyma különösen hálás lesz érte.

Ugyancsak jó pontokat szerezhetünk a zöldségek iránt gyanakvással viseltető családtagjainknál a leves tetejére szórt baconchipsszel vagy kolbászmorzsával.

Ne spóroljunk a fűszerekkel

Só, bors és kész?! Kísérletezzünk bátran fahéjjal, szerecsendióval, fokhagymával, füstölt paprikával, curry-vel, korianderrel, mentával... A leves nem szükségszerűen unalmas és ízetlen, a pikáns fűszerezés új dimenziókat nyithat.

Forrás: Ohmymag

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra