Cikkek

Orbán Szilvia

2021. július 28.

Japán , olimpia , Tokió2020 , tematikus , recept

Elkezdődtek végre az olimpiai játékok – a szurkoláshoz pedig nem csak a sör és a chips csúszik.

Az olimpiai években a nyárnak van egy egészen más hangulata is, amit nehéz pontosan körülírni. Egy-egy hazai sikert követően mintha több lenne a cinkos összemosolygás a buszokon, kudarc után a megértő, elgyötört tekintet. A sport nem csak művelve tesz csodákat, hanem nézőként is jó hatással van ránk: közösséget épít, összekovácsol.


A sportesemény történéseit milliók követik és várják világszerte. A mostani, XXXII. nyári játékokra ráadásul a járványhelyzet miatt plusz egy évet kellett várni, de július 23-án végre ismét fellobbant az olimpiai láng, és elindulhatott a szurkolás. Akár egyedül, akár szűkebb családi körben, akár baráti társasággal nézzük a versenyeket, ilyenkor jó szolgálatot tesz némi harapnivaló, amivel kicsit levezethetőek az izgalmak.

De miért kellene mindig a megszokott nassolnivalókhoz fordulni?

Ha például egy fontos meccsre várunk vendégeket, csaphatnánk akár egy kis japán ünneplést is – az idei házigazdák tiszteletére.


A japán konyháról legtöbbünknek persze a szusi jut az eszébe, pedig a távol-keleti szigetország gasztronómiája ezen jóval túlmutat – valójában az ország éttermeinek mindössze

alig 10 százaléka szolgál fel szusit a vendégeknek.

Andrew Kojima, a MasterChef nevű gasztrovetélkedő brit sorozatának tavalyi döntőse, a No Sushi című könyv szerzője összeállított egy teljes menüt, ami ideális lehet egy ilyen alkalomra.

Ital: Kombucha Negroni


Hozzávalók:

  • 50 ml gin
  • 25 ml Campari
  • 10 ml citromlé
  • 125 ml kombucha
  • fél tk frissen reszelt gyömbér
  • narancs vagy citrom cikkelyek

Elkészítés:

A hozzávalókat töltsük lehűtött, jéggel teli pohárba.

Előétel: Lazac tataki ponzu mártással


Hozzávalók:

A ponzuhoz:

  • 45 ml szójaszósz
  • 15 ml juzu lé
  • 10 ml rizsecet
  • 15 ml mirin
  • 15 ml dashi alap

A lazachoz:

  • 250 g lazacfilé (bőr nélküli)
  • 1 fej mogyoróhagyma vagy néhány szál újhagyma
  • fél tk pirított szezámmag

Elkészítés:

A ponzu szószhoz a hozzávalókat keverjük össze. Ha steril üvegbe töltjük, a hűtőben akár hetekig is eláll.

Nagyjából 5-7 cm széles, 15-20 centi hosszú, bőrözött lazacfilékre lesz szükségünk. A hagymát is készítsük elő: vékonyan szeleteljük, és tegyük negyed órára jeges vízbe, majd jól csepegtessük le, és egy törlőkendő segítségével itassuk le róla a nedvességet. A szezámmagot is pirítsuk meg kissé.

Az előkészületek után a következő lépés a lazac felszínének „kérgesítése”. Ehhez több módszert is választhatunk: az egyik, hogy a lazacot egy kiolajozott, tapadásmentes, forró serpenyőbe tesszük néhány másodpercre, a másik, hogy a halat sütőrácsra fektetjük, és zsebsárkánnyal minden oldalról körbepirítjuk, a harmadik, hogy a filéket rácsra vagy szűrőbe fektetjük, és leforrázzuk.

Tálalás:

Amikor a lazac lehűlt, szeleteljük nagyjából 1 centi vastagra, és rendezzük el egy tányéron. Locsoljuk meg a ponzuval, és szórjuk meg a hagymával és a szezámmaggal.

Főétel: Csirke curry tésztával


Hozzávalók:

A pácolt lágytojáshoz:

  • 2 közepes tojás (szobahőmérsékletű)
  • 50 ml szójaszósz
  • 25 ml mirin

A leveshez:

  • 70 g közepesen csípős currypaszta 
  • 700 ml víz
  • 5 g dashi por
  • olaj a sütéshez
  • 400 g friss udon tészta vagy 200 g szárított
  • 2 bőrös csirkecomb vagy 1 csirkemell
  • 1 fej pak choi
  • + a pácolt tojások

Elkészítés:

A tojások elkészítéséhez egy edényt töltsünk meg vízzel, forraljuk fel. A tojásokat egy szűrő segítségével tegyük a vízbe pontosan 5 perc 45 másodpercre, majd azonnal vegyük ki, és folyassunk rájuk hideg vizet. A tojásokat pucoljuk meg, tegyük egy zárható zacskóba a mirinnel és a szójaszósszal.

A leveshez forraljunk fel 700 ml vizet, és ha felforrt, vegyük vissza a lángot, hogy a víz gyöngyözzön. Tegyük bele a dashi port és a currypasztát. Kevergessük, míg teljesen feloldódnak, majd vegyük alacsony fokozatra a lángot.

A csirkehúst a bőrös felével lefelé süssük meg egy olajos serpenyőben (adhatunk hozzá egy gerezd fokhagymát is). Amikor a bőr már szép pirult és ropogós, a húst fordítsuk meg, és süssük teljesen át. Egy fazékban forraljunk vizet és 1-2 percig blansírozzuk a bordáskelt, majd hagyjuk lecsöpögni.

A forró vízhez most adjuk hozzá a tésztát, és készítsük el a leírása szerint. Ha már fogkeménynek érezzük, szűrjük le.

A tésztát tegyük egy tál aljára, merjünk rá a levesből - épp annyit, hogy a tészta még kikandikáljon – majd díszítsük a szeletekre vágott csirkehússal, a kellel és a félbevágott tojásokkal.

Desszert: Juzu tortácska


Hozzávalók:

  • 180 g liszt
  • 90 g porcukor
  • 90 g sótlan vaj (felkockázva)
  • 3 tojássárgája
  • 1 tojásfehérje

A töltelékhez:

  • 4 kezeletlen héjú citrom
  • 50 ml juzu lé
  • 150 g porcukor
  • 2 tojás
  • 150 g sótlan vaj

Elkészítés:

A tészta:

A lisztet, a cukrot és egy csipetnyi sót keverjünk össze. Adjuk hozzá a felkockázott vajat, majd a tojások sárgáját, és robotgép segítségével állítsuk össze a tésztát. Ha kész, lapítsuk el, és csavarjuk fóliába, majd tegyük hűtőbe egy órára (nyújtható, de nem ragacsos állagra lesz szükség).

A sütőt melegítsük elő 190 fokra. A tésztát nagyjából nyújtsuk fél centiméter vastagra, és béleljünk ki vele egy 22 cm átmérőjű, bordázott lepényformát. Tegyük ismét hűtőbe, hogy a tészta visszakeményedhessen, majd tegyünk rá sütőpapírt, öntsünk rá babot vagy rizst, és süssük elő üresen nagyjából 15 percig. Ezután vegyük le a papírt, és a tésztát kenjük meg tojásfehérjével, majd tegyük vissza a sütőbe még 8 percre.

A töltelék:

Egy hőálló edénybe reszeljük le a citromok héját, adjunk hozzájuk 225 g porcukrot, keverjük át, majd adjuk hozzá a tojásokat, a juzu levet és 3,5 citrom kifacsart levét is. Az edényt tegyük vízgőz fölé, és folyamatosan kevergetve melegítsük az elegyet addig, míg kissé besűrűsödik (nagyjából lemon curd állag) – ez körülbelül 20 perc. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni 10 percig, majd keverjük bele a vajat (ha szükséges, használjunk mixert, a sima állagért). A krémet ezután kanalazzuk a tésztára, a tortácska tetejét egyengessük el, és hűtsük le teljesen. A maradék citromot vágjuk vékony szeletekre, a magokat vegyük ki. Gyöngyöző cukros vízben 10 perc alatt puhítsuk meg: maradék 50 g cukrot oldjuk fel 50 ml vízben, forraljuk fel. Vegyük lejjebb a hőfokot, és hagyjuk főni a citromszeleteket 10 percig. Ha elkészültek, csepegtessük le őket, és rendezzük el a sütemény tetején. Kenjük meg a maradék sziruppal, és tegyük hűvös helyre tálalásig.

Andrew Kojima, vagy ahogyan még ismerhetik, séf Koj, online főzőkurzust is indít, ahol a japán konyha alapjaival, jellegzetes fogásaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A tanfolyam a Learning with Experts berkein belül indul.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra