Cikkek

Orbán Szilvia

2021. április 12.

Egy pénzügyi tanácsadó weboldal érdekes listát közölt: összehasonlította a sör árát a nagyvilágban.

Hiába vagyunk óriási sörrajongók, ahhoz azért eléggé csodabogárnak kellene lennünk, hogy jövőbeni utazásainkat szigorúan csak az alapján válasszuk ki, hogy a kiszemelt célországban mennyibe kerül a sör. Másrészről viszont, ki az, aki nem örül, amikor egy külföldi vakáció során felfedezi, mennyi szuper sör sorakozik a helyi boltok polcain – főleg, ha az italok ára bőven a hazai árfekvés alatti? Vagy éppen ellenkezőleg:

ugye velünk is előfordult már, hogy egy szállodában rendelt korsó sör ára láttán elhűlt bennünk a vér?

Aki a jövőben meglepetések helyett inkább biztosra menne, most örülhet, mert megszületett az a lista, amire az utazni szerető sörfanatikusok valószínűleg régóta vágytak már – ez a World Beer Index 2021, ami aszerint listázza a világ országait, hogy ott milyen árakon kaphatóak az ismertebb sörmárkák.


A módszer

A listát az Expensivity nevű tanácsadó cég állította össze – a szakértők 58 országot, pontosabban fővárost vizsgáltak világszerte – mégpedig két fő adat összevetésével. Először azt listázták, hogy a legismertebb márkák – mint például a Corona vagy a Heineken – mennyibe kerülnek az adott ország boltjaiban, aztán pedig azt, hogy ezek a sörök (egy 330 ml-es pohár) a konkrét főváros hoteleiben, azok bárjaiban mennyiért kaphatóak. A két adatot aztán összesítették is, így kijött egy „átlagos érték”, vagyis egy tájékoztató ár, amennyit egy pohárnyi sörre az adott országban költeni kell.

Éllovasok és sereghajtók


De pontosan mennyit is? A lista alapján hol járnak legrosszabbul a sörök szerelmesei? Nos, úgy tűnik, Katarban, pontosabban az ország fővárosában, Dohában, ahol az a bizonyos „átlagos érték” 11,26 amerikai dollárra (kb. 3400 forint) jött ki.

„A többségében muszlim országban az alkoholokra 100 százalékos adót vetettek ki, és az idelátogatóknak különleges engedélyre van szükségük ahhoz is, hogy alkoholt fogyaszthassanak” – szól a magyarázat. Dohában a legdrágább a bolti sör is (9,34 dollár) – ez több mint 3 dollárral (6,25 USD) magasabb, mint a listán második helyet elfoglaló városban, a jordániai Ammanban.

Doha azonban a hotelek listáján nem az első helyen áll, ott a katari főváros „csak” a második, mert megelőzi Peking. A kínai metropolisz szállodáiban igencsak borsos áron mérik a sört: átlagosan 13,61 dollárt kérnek egy pohár italért (míg Dohában 13,19-et).

Peking egy másik szempontból is figyelemreméltónak bizonyult, ugyanis itt a bolti és a szállodai árak között igencsak számottevő a különbség, csaknem 12 dollár!


És mi a helyzet a másik véglettel? Hol juthatunk a legolcsóbban egy jó pohár sörhöz? Lehet, hogy meglepő, de a legolcsóbb söröket az olasz fővárosban szerezhetjük be: a római szupermarketekben átlagosan 0,58 dollárt kérnek üvegenként, ugyanakkor a hotelekben ugyanezért 11,07 dollárt kell fizetni, ami viszont a 4. legdrágább az országok listáján.

A szállodák viszonylatában Dél-Afrikában járunk a legjobban, ahol a pretoriai, Cape Town-i és bloemfonteini bárokban átlagosan 2,40 dollárért vásárolhatunk egy pohárkával.

Dél-Afrika bizonyult az összesített adatok alapján is a legolcsóbbnak: mivel ott a bolti árak is rendkívül alacsonyak (0,96 dollár), így az „átlagos érték” is mindössze 1,68 dollárra jött ki.

Magyar vonatkozások

Budapesten – legalábbis az Expensivity listája alapján – 2,84 dollár az „átlagos érték”, ezzel az árral még mindig inkább a lista alsóbb régiójában helyezkedünk el.


Talán meglepő, de fogyasztás, illetve a sörözésre szánt összeg szempontjából is az alsó harmadban állunk. A fejenkénti fogyasztás értéke nálunk évi 696,93 dollárra rúg. (Összevetésként: az élen álló berlinieknél ez a szám 1907,78 USD.) Mennyiség szempontjából a listát a csehek és a spanyolok vezetik: előbbieknél átlagosan 468, utóbbiaknál 417 pohár csúszik le évente, míg ellenpólusként, a hatiti lakosság átlagosan mindössze 4 üveg sört fogyaszt el – évente! Nálunk ehhez képest 245-ös a mutatószám.

A teljes lista ITT megtekinthető – sok további érdekesség is kiolvasható a feltöltött infografikákból. Jó böngészést!

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra