Kitzinger Szonja
2024. január 10.Dorothea Hotel , Autograph Collection Hotels , Weber-ház , Mahart-székház , Münnich-ház , Tombor Zoltán , Pavilon Étterem & Bár , Carmine di Luggo , Dani García
Vannak helyek, amiket látni kell. Ilyen a november végén megnyitott Dorothea Hotel. Az új, éttermet és kávézót is magában foglaló szálloda a nevét Mária Dorottya württembergi főhercegnőről, az 1800-as évek befolyásos közéleti személyiségéről kapta, aki férjével, Habsburg József nádorral együtt jelentős kulturális és gazdasági fejlődést hozott a fővárosnak.
Magyarország „aranykorának” báját idézi a Dorothea Hotel, ahol a múlt és a jelen összefonódik. A szálloda az Autograph Collection Hotels tagja, amely a Marriott Bonvoy több mint 30 különleges szállodamárkát magában foglaló portfóliójának része.
A szálloda három épület összevonásából született
A szálloda három épülete különböző korszakokban jött létre:
a Weber-ház (1873), a Pesti Hazai Első Takarékpénztár egykori neoreneszánsz stílusjegyeket viselő székháza volt;
a Mahart-székház (1913), a Magyar Folyam- és Tengerhajózási Részvénytársaság egykori szecessziós székházaként épült;
míg a Münnich-ház (1937) modernista és art deco elemeket ötvöző épülete a Futura Rt. székházaként szolgált a kezdetekben.
Az oszlopcsarnok jobboldalán Tombor Zoltán fotója
A fejlesztés során a helyi műemlékvédelmi szakemberekkel együttműködésben az egyes épületek történelmi elemeit megőrizték és felújították, köztük a műemléki lépcsőházat. A szállodába belépve a vendégek elé egy lenyűgöző oszlopcsarnok tárul, gazdagon díszített mennyezettel, valamint Tombor Zoltán, magyar művészeti és divatfotós festményszerű portréival.
Az elnöki lakosztály
A hotel szívében található, zöldellő oázis hangulatát árasztó belső udvar ad otthont a Pavilon Étterem & Bárnak. A Carmine di Luggo séf által vezetett étterem helyi alapanyagokra építő, „farm to table” koncepciót visz.
Pavilon Étterem & Bár
A séf úgy nyilatkozott: "Célunk, hogy a magyar konyhát úgy mutassuk be, hogy a hagyományos ételeket és ízeket rendkívüli kulináris élménnyé emeljük, mindezt fenntartható módon. Az őszinte alapanyagokra és az intenzív ízekre alapozunk, amelyek felelevenítik a gyermekkori emlékeket, egy exkluzív környezetben". A Pavilon étlapját a regionális konyha ihlette, helyi alapanyagokra összpontosítva. A konyha egyébként két magyar sous-séffel dolgozik.
Burrata - az újra és újrarendelős tétel
A jellegzetes ételek közé tartozik mangalica szűzpecsenye "Brassói stílusban", az innovatív grillezett karfiol steak „vegán bacon mártással”, és a klasszikus gulyásleves. Édes befejezésként a hagyományos almás pite a karamellizált alma és a mandula fúzióját kínálja. Persze érdemes más nemzetek konyhái után is nyúlni a helyszínen. A burrata előételként fenséges, a marha carpaccio, a sült karfiol is, de kóstoltunk mangalica papszeletet, vörösboros padlizsánt, – mind hibátlan és emlékezetes fogás volt, kenyérfronton viszont még keresi a helyét az étterem.
Előzékeny szerviz
Az utca felőli oldalon található Anton Bar & Deli a nap folyamán kézműves kávét és frissen sütött péksüteményeket kínáló kávézóból klasszikus koktélokkal szolgáló, élénk esti bárrá alakul át. A szálloda e két egységen túl továbbiak nyitását is tervezi. 2024-ben további két étterem megnyitását jelezte, amelyeket a korábban három Michelin-csillagos éttermet vezető séf, Dani García irányít majd: a BiBo, egy andalúziai brasserie a tetőn, ahonnan panorámás kilátás nyílik Budára, és az Alelí, egy autentikus olasz osteria a földszinten.
Anton Bar & Deli – kávé és péksütemények
Érdekesség: Minden Autograph Collection hotel egy, a szállodára jellemző egyedi élményt kínál, "The Mark". A Dorothea Hotel esetében ez az egyedi vonás a gyógynövények tematikájára épül, tisztelegve a botanika iránt rajongó József nádor előtt. A Pavilonban így a vendégek egy burjánzó gyógy- és fűszernövényfalat láthatnak, amelynek növényei a szálloda éttermeiben található koktélokban és ételekben is visszaköszönnek.
Dobozba zárt üveg Dorothea arcképével
Konklúzió:
- nagymúltú épületek falai között szemrevaló kortárs belsőépítészet
- ismerős ízek/nemzetközi konyha, kinek mi tetszik
- előzékeny szerviz
- dress code: elegáns
- hamarosan további két étteremnyitás
- kedvünk támadt visszamenni