Cikkek

Gellért Gábor

2023. január 20.

Január 21-én látványos megnyitóval elkezdődik egy új évad az Európa Kulturális Fővárosa projekt történetében. Veszprém és a Balaton-régió kapja meg a lehetőséget, hogy megmutassa magát Európának. Egyik kulturális rendezvény követi majd a másikat. A térség vendéglátói esélyt kapnak a bemutatkozásra.

A szektor helyzete nehézzé vált az utóbbi hónapokban. Egy vendéglátóhely sikerességéhez ugyanis néhány feltétel elengedhetetlen. Szükség van egy elkötelezett tulajdonosra (szerencsére ilyenből még akad néhány), kiváló alapanyagokra (nagyon felment az áruk és a termelők száma is csökkent), jó szakemberekre (ebből most nagy hiány van), kitermelhető fenntartási költségekre (sokan ezt most reménytelennek látják).


Aggasztó véleményeket lehetett hallani arról, hogy a balatoni vendéglátás el fogja engedni a négy évszakos Balaton elvét. Visszatérnek a szezonalitáshoz, amikor egy étteremnek, bisztrónak, kávézónak 3 hónap alatt kell kitermelnie az éves költségeit. Ez óhatatlanul visszahozná a trükközés évtizedeit. A csapatot is évente újra kéne építeni, hiszen a munkaszerződések szeptember végén lejárnának.


Veszprém környékének vendéglátóhelyei egy év haladékot kaptak. A környék éttermei egy hónap pihenőt tartottak, és februárban, legkésőbb márciusban újranyitnak. Az EKF szervezői számára kiemelt fontosságú a környék gasztronómiájának támogatása, fejlesztése. Tavaly ősszel megrendezték az első Balaton Wine & Gourmet Fesztivált, amely a környék legjobb éttermeit, bisztróit, borászatait, pálinkásait vonultatta fel, sok szakmai programmal, kóstolókkal, ültetett nemzetközi ebédekkel. A sikeres főpróba utána a rendezvényt 2023-ban is megtartják, emellett még sok más gasztrotémájú programra is számíthatnak a régióban élők, errefelé nyaralók, kirándulók. Kéthetente vasárnap tárja ki kapuit Veszprém legszebb terén az Óváros téri termelői piac, amelyet a megnyitó másnapján is megrendeznek, ezúttal kivételesen a Fortuna udvarban. 


A január 21-i megnyitón a régió vendéglátói kaptak lehetőséget. A foodtruck-okban a környék minőségi éttermei, borászatai, pálinkásai kínálnak. Truck-ból kínál a Fenegyerek és a Csalló Pálinka, a Tagyon Birtok, a Laposa Borászat. De lesz egy Balaton Bor Truck is, amelyben környék borászatai kínálják hegybor minősítésű termékeiket. Truck-ból kínál street food fogásokat a Káli Gourmet, vagy a környék új helyei, a Pekedli szatócsbolt vagy a Füge Fagyiudvar és Kávézó.


Nagy méretű, bisztrólehetőségeket tartogató faház két helyen nyílik a megnyitó napjára Veszprémben, amelyek leültetik a vendégeket. A Kossuth utca tetején a Megfőzzük Almádit Egyesület várja az ünneplőket. Az egyesület tagjai mindannyian másféle koncepcióval dolgoznak, az ő összetartó gondolatuk a magas minőség és a szívélyes vendéglátás. Az étlapjukon is érezhető a sokszínűség: Szarvas gulyás petrezselymes óriás galuskával, bajor grillkolbász pikáns mustárral, édesköményes/majonézes cékla salátával, BBQ sertés tarja korianderes sült babbal, savanyított hagymával, Vegán töltött káposzta, növényi tejföllel, Vegán sajttorta, csokival, erdei gyümölcs krémmel.


A másik bisztrófaház a Várban nyitja meg kapuit. Itt a Gusto 13 várja vendégeit. A régi Chianti helyén nyílt étterem 2022-ben kezdett el Tarlósi Kornél séffel dolgozni, és mostanra a veszprémiek egyik kedvenc helye lett. Előétel: Bárányhúsos csücsür, zeller, szarvasgomba. Főétel: Szarvasgerinc, csicsóka, fodroskel. A bárány nyakhúsból készül, a csücsür pedig nagy hagyományokkal bíró tésztaétel. Azt, hogy miért csücsür a neve, a képből egyértelműen kiderül.


Úgy gondoljuk, hogy ez az év alkalmas lehet minden „jó ételt, jó bort kedvelő” számára egy veszprémi látogatásra.


Fotó: Szebényi Éva

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek