Cikkek

Zirig Árpád

2021. december 14.

az elég jó konyha , bertényi gábor , nemes nóra

Manapság, amikor mindenről csak szuperlatívuszokban illik beszélni, szinte arcon csap a könyv címe: muszáj megállni, elgondolkodni, visszakérdezni. Mi az, hogy csak elég jó? Hogyhogy nem nagyon jó, vagy a legjobb, esetleg csúcsszuper – mit akartak ezzel a címmel mondani?

Kizökkent a borító, megállítja a szemet, megfékezi a testet és kényszeríti az embert arra, hogy belelapozzon, hogy kiderüljön, mit is akart Nemes Nóra és Bertényi Gábor ezzel mondani. Miért nem ajnározzák saját magukat, hol marad a világban megszokott egekig dicsérős önmarketing?

Az elég jó konyha nem világmegváltás,

nem önsanyargatás, hanem kíváncsiság, rugalmasság és leleményesség: alapvető készségek egy zökkenőkkel teli utazáshoz egy változó világban.”

– írja a borító és szép lassan elkezd derengeni, miről is lesz itt szó. A szerzőpáros nem újonc a gasztronómiában: Nemes Nóra írt már szakácskönyvet, dolgozott a Nosaltynak és a We love Budapestnek, míg Bertényi Gábor neve is ismerős azoknak, akik a fenntartható élelmiszergazdaság valamelyik tekergő indájába próbálnak belekapaszkodni. A legendás nagymarosi piac, a szimplás összejövetelek és a Házikó mind hozzá kötődnek.

Rendszer van a lapokon. Egyrészt tartalmi struktúra, másrészt egy olyan lazán kikötött spárga, ami a mi
életünknek is irányt és kontúrt adhat. Üdítő élmény olvasni és egyre beljebb csúszni: az egész olyan udvarias, nincs erőszakos tolakvás,

nem a lelkiismeretet akarják nyomasztani. Sokkal inkább az öröm és a harmónia átadása a cél:

Szabó Gábor fotós is hozzátett ehhez, mert képein a mosolygó, boldog emberek egy olyan világba csalogatnak, ahová biztosan jó tartozni.

A legszebb az egészben, hogy ez nem egy elérhetetlen vágyálom, nem a hollywoodi filmek világa, nem a neten csodált, a vadonban is tökéletesen kisminkelt, feszes testű infuencerek kamuja. Nemes és Bertényi olyan embereket, olyan metódusokat és olyan ételeket mutatnak meg, amikkel a mi átlagos kis életünk is metszetet tud képezni. Elhisszük, hogy egy jó kezdéssel részeseivé válhatunk a fenntarthatóságnak. És tényleg.
Ugyan a téma érinti azokat a kulcsszavakat, amiket évek óta mondanak, és sokszor már meg sem hallunk, de

így tálalva a szezonalitás, a piacok, a termelői közösségek rendszerbe kerülnek és természetesnek, motiválónak, adaptálhatónak hatnak.



Érezhető a tapasztalat a könyv mögött, érdekesek a bemutatott témák és az emberek. A receptek nem túlzóak, nem egzotikusak,

összesimulnak kelet-közép-európai életünkkel és ízlésünkkel.

Az elég jó konyhából könnyű motivációt szerezni: ezt a tudást ránk szabták olyan hiteles magyarok, akik érthetően és hihetően mutatják meg, hogy van értelme annak az életmódnak, ami felelősséggel viszonyul a jövőhöz, és a harcos véleményterror helyett az okos örömöket, az élet szeretetét hagyja érvényesülni.

Kiadó: Open Books

Ár: 6499 Ft

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra