Cikkek

Szöveg és kép: Zirig Árpád

2021. december 1.

levendula

Hajlamosak vagyunk „ledivatnövényezni” a levendulát – ha ilyen könnyelmű kijelentéseket teszünk, érdemes hozzátenni, hogy ez a divat idehaza már több mint négyszáz éve tart. Van valami varázslat ebben az egyszerű növényben, ami miatt sokan vonzódnak hozzá. Talán a színe? Vagy az illata? Netán a különleges íze?

Beh Mariann könyve választ ad ezekre a kérdésekre: ismerve a szerző korábbi, A kert konyhája című könyvét, már belelapozás nélkül is sejthető volt az a maximalizmus, amit a kiskertészeti tudást és recepteket jó arányban keverő korábbi művében megtapasztaltunk.

A Boook által kiadott Levendula felépítése logikus és szerethető: az első felében megismerjük magát a növényt és választ kapunk a sokak által feltett kérdésekre:

hogyan szaporítsuk sikerrel? Hogyan takarítsuk be és melyek a legjobb felhasználási módok?

A témát alaposan körbejárja, a gyakorlati tapasztalok mögött érezni az erős alaptudást – nem véletlen, hisz a Kertészeti Egyetemen, kertészmérnökként végzett.

Ugyan Beh Mariann maga is nevel levendulát a Szabadszállás melletti gazdaságában, de szimpatikus módon több magyarországi termelőt is megismertet az olvasóval, így a biológia, a gasztronómia mellett még egy kis földrajzi tudást is magunkra szedhetünk a lapokat böngészve.

A könyv mérete megegyezik az előzővel, annak zöld gerince nagyon jól mutat a mostani halványlila mellett. A receptek is hasonló logika mentén épülnek fel:

nem bonyolultak, hagyják érvényesülni a növény színét, illatát és aromaanyagait.



Két fő csoportra oszlanak az ételek, édesre és sósra. Nekem szimpatikus, hogy jól tartja az arányokat, nem válik túlzóvá vagy céltalanná sehol sem a levendula használata. Azoknak, akik a mi családunkhoz hasonlóan lelkesen ápolgatják és nevelgetik saját töveiket, hasznos lehet Beh Mariann könyve – én például már megtudtam, jövőre mit kell másképp csinálnunk, hogy még több illatos, lila virág nőjön a kerítés mellett.

Kiadó: Boook
Ár: 6990 Ft

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra