Ezen a szombaton – délelőtt fél 10-kor – a bors történetét meséli el a Kossuth Rádió hallgatóinak Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője. Így kezdődik el a műsor: „Ma a fűszerek fűszeréről lesz szó, a második legfontosabb ételízesítőnkről. Mert az első a só. Só nélkül lehetetlen az élet, bors nélkül meg lehetetlenül unalmas.”
A borsról hosszú cikket írt 1940-ben Dr. Tápay-Szabó László, egyetemi rendkívüli tanár. Ő egy alapkérdést is megfogalmazott:
„Mit ér a káposztás rétes, ha nincs benne bors? Bizony nagyon keveset ér. Alarich, a nyugati gótok hatalmas királya, valószínűleg sohasem evett káposztás rétest, de hogy a borsot éppen olyan fontos és szükséges fűszerszámnak tartotta, mint én, az bizonyos – mert mikor 410. augusztus 24-én elfoglalta Rómát, a hadisarcban, amelyet a városra kivetett, háromezer zsák bors is szerepelt.
Róma, a nagy világváros hatalmas gyarmatáru-kereskedelemmel rendelkezhetett, ha háromezer zsák borsot Alarich rendelkezésére tudott bocsátani.”
A borssal kapcsolatos szólásokat, közmondásokat nagyon nehéz összeszámolni. „Viszik mint a borsot. Kicsi a bors, de erős. Drága, mint a bors. Megadja a savát-borsát. Nem mind bors, ami gömbölyű. Borsot tör az orra alá.” Ezt az utolsó mondást még most is gyakran használjuk. De József Attila is belefoglalta egy kedves versébe.
József Attila: Levél
Nincsen
e világon semmi kincsem.
Rád ám
számít a nagybácsi, Ádám.
Sorsom
ezért hozzád visz a gyorson.
Élve
megérkezek péntek délbe.
Vess el
gondot és várj tyúklevessel.
S felnőtt
ha leszel és látsz egy delnőt
s sorsod
orrod alá ha tör borsot,
add el
e lapot s magad ne hadd el.
A „Szellem a fazékból” utolsó mondatai ezek lesznek:
Az étel a paradicsomtól és az oreganótól olaszos, a bortól és a tárkonytól franciás, a citromtól és a fahéjtól görögös, a szójaszósztól kínai lesz. A borstól meg finom.
Ha az adás középső részére is kíváncsiak: Szellem a fazékból, 2022. december 10. 9:30, Kossuth Rádió
Lemaradt az adásról? Semmi baj, ide kattintva visszahallgathatja.
Itt érdemes megjegyeznünk, hogy tíz kategóriában osztott ki csütörtökön szakmai díjakat a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Kft., köztük a Karinthy-gyűrűt is, amit idén a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Szombathy Gyula kapott. Szombathy Gyula a Szellem a fazékból című műsornak is heti rendszerességgel kölcsönzi hangját, emelve az adás színvonalát. Szombathy Gyulának ezúton is gratulálunk!
Borítókép: Image by 8photo on Freepik