Cikkek

Orbán Szilvia

2020. december 24.

Évente több mint 12 millió forintnak megfelelő összeget költ karácsonyi figyelmességekre II. Erzsébet. A csomagban a hagyományos karácsonyi puding is helyet kap.

Néhány nap múlva itt a karácsony, így nem csoda, hogy az utóbbi időszak legtöbbünknél arról szólt, hogy kitaláljuk, hogyan, mivel kedveskedhetnénk a szeretteinek. A mérték ugyan változó, hiszen sok függ az anyagi helyzettől és az értékrendtől is, de a szándék alapvetően minden emberben ugyanúgy megvan. Ez alól az angol királynő sem kivétel, aki a Sun információi szerint

minden évben 620 ajándékot vásárol a családja és a személyzete részére, s ezek összértéke körülbelül 30 ezer fontra, azaz nagyjából 12 millió forintra rúg.


Persze 620 személy esetében szinte kizárt a személyesség, ebben az esetben inkább a gesztus értékelendő. II. Erzsébet – egy hozzá közelálló alkalmazott elmondása alapján – főként kisebb kerámiákat és könyvutalványokat ajándékoz karácsonykor, és a csomag általában tartalmaz egy-egy dobozolt, hagyományos karácsonyi pudingot is, írja a Delish.


A karácsonyi puding (Christmas pudding) tradicionális ünnepi desszert, amit az angolok általában december 25-én fogyasztanak. A recept nem egységes, rendszerint minden család nemzedékek óta őrzi saját, bevált elkészítési módját, de a név minden esetben egy gazdag aromájú, fűszeres-alkoholos-(barna) cukros, hosszú ideig gőzölt-főzött, mazsolás-gyümölcsös finomságot takar.
Vélhetően már a XV. században is készítettek hasonló ételt, de az írásos forrásokban ilyen jellegű étellel csak a XVII. századtól találkozhatunk.
Bár gazdagsága miatt mindig is egy ünnepi ételnek számított, fogyasztása eleinte inkább az aratáshoz kapcsolódott. Az 1700-as évek közepén Hannah Glasse londoni szakácskönyv szerző már kifejezetten karácsonyi ételként írt róla, a „karácsonyi puding” kifejezést pedig egy East Sussex-i szakács, Eliza Acton használta először.


Itt megnézhetjük, hogyan is készült Eliza Acton viktoriánus karácsonyi pudingja, amit Modern Cookery című szakácskönyvében is leírt (a receptet a cikk végén mi is megosztjuk):


De ugorjunk vissza a királynő karácsonyi ajándékaihoz. A bennfentes szerint az ajándékok átadása is inkább ceremoniális, mintsem meghitt: a királyi háztartás helyettes irányítója ilyenkor összehívja a személyzetet a Buckingham Palota egyik termébe, ahol a dolgozók felsorakoznak, és így veszik át a csomagocskákat a királynőtől, aki mindegyikükhöz intéz egy-két mondatot, rendszerint valami hasonlót:

„Nagyon köszönöm az egész évi munkáját. Boldog Karácsonyt!”

Ha valaki az adott napon nem tud megjelenni – mert mondjuk a skóciai Balmoralban éppen vadat hajt egy királyi leszármazott számára rendezett vadászaton – akkor a királynő elküldeti neki az ajándékot, egy köszönőkártya kíséretében.


A királynő elsődleges otthonául szolgáló, 775 szobás, 200 hálószobás Buckingham Palota egy része egyébként virtuális túra keretében is megismerhető, például ITT is körül lehet nézni kicsit, milyen miliőben él II. Erzsébet. 


II. Erzsébet személyzete egyébként világviszonylatban is nagynak számít, jelenleg körülbelül ezer embert számlál. Többségük teljesen hétköznapi munkát lát el – takarít, könyvel, leveleket iktat – de azért akad jónéhány, ma már nehezen értelmezhető munkakör is, ilyen például a bélyegek őrzője (a beosztás 1890 óta létezik), a királyi dudás (1843 óta), a királyi hússzeletelő, a hercegi hárfás, az uralkodói hattyúőr, a királyi bárkamester (1215 óta), a cipő előviselő (2000 óta), vagy épp a csillagász (1675 óta).


Végül Eliza Acton Christmas pudding receptje:

Hozzávalók:
  • 75 g liszt
  • 75 g zsemlemorzsa
  • 150 g faggyú
  • 150 g mazsola
  • 150 g apró szemű, mag nélküli mazsola vagy aszalt ribizli
  • 100 g apróra vágott alma (kb. 1 db nagyobb alma)
  • 125 g cukor
  • 50 g cukrozott citrushéj
  • ½ tk fűszerkeverék
  • csipetnyi só
  • 100 + 50 ml brandy
  • 3 db kisebb tojás

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat öntsük egy tálba, keverjük össze. Üssük bele a 3 tojást és 100 ml brandyt, majd keverjük át újra. Az általunk kiválasztott formát vajazzuk ki, és egy fakanál segítségével kanalazzuk-simítsuk bele a pudingalapot, ügyelve arra, hogy a forma minden egyes szegletébe jusson a tésztából. A forma tetejét takarjuk le egy nedves, lisztezett ruhával, és hagyjunk némi helyet, hogy a desszert megemelkedhessen a gőzölés során. Ez utóbbi művelethez a megtöltött formát tegyük egy forró vizes edénybe, figyelve rá, hogy a víz a forma nagyjából feléig érjen. Gőzöljük így nagyjából 4 órán át. Tálalás előtt a pudingot borítsuk ki a formából, és locsoljuk meg a maradék, meglangyosított brandyvel, és már az ünnepi asztalon flambírozzuk.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra