Cikkek

Orbán Szilvia

2022. február 21.

Gordon Ramsay , Ramsay , A konyha ördöge , étrend

Ramsay a műsoraiban nem rejti véka alá a véleményét, ha más főztjéről van szó – vajon a mindennapokban is ennyire kritikus?

A Konyha ördöge szabadszájú sztárja a műsoraiban néha annyira keményen fogalmaz az elé rakott ételekkel kapcsolatban, hogy sokan azt feltételezik, a való életben is háklis és kötekedő. Pedig a kíméletlenül őszinte séf-étteremtulajdonosnak – állítólag – nem is annyira nehéz a kedvében járni: úgy hírlik, hogy civil életében nem igényli az ötcsillagos éttermek luxusát, a kedvenc helye pedig egy népszerű burgerező-lánc. Persze van, amit ki nem állhat: egy bizonyos, rosszul elkészített zöldséggel például ki lehet kergetni a világból. Időnként pedig diétázik is, éppúgy, ahogyan mi, sima földi halandók.

Nézzük, mit eszik a konyha örökké zsémbes figurája.

Reggeli: nem az, amire számítanánk

A Michelin-csillagos éttermet vivő Ramsaytől sokan azt várják, hogy a napjait egy bonyolult és kifinomult étkezéssel kezdi, pedig valójában az egyszerű, tápláló zabkása a kedvenc reggelije.

„Mindenki azt gondolja, hogy pompás reggelikkel kezdem a napomat; az emberek pazar angol reggelit, Benedict-tojásokat vizionálnak. Pedig az igazság az, hogy a legegyszerűbb a kedvencem, a zabkása – mégpedig azért, mert az anyámra emlékeztet” – írta néhány éve valakinek válaszul egy Reddit „Kérdezz tőlem bármit” online eseményen. „Stratford-Upon-Avonben, ahol felnőttem, totál egyszerűen készítettük: csak zabpehely, víz és némi só. Ennyi kellett.”



Mostanában azért már Ramsay sem ezt a puritán változatot preferálja.

„Előző éjjel beteszek a sütőbe, őrlángra 3-4 banánt. Másnap reggel a banánokat szétnyomkodom mandulatejbe, az egészet felforralom, és így adom hozzá a zabpelyhet, amit végül szárított áfonyával szórok meg.

Higgyetek nekem, ennél királyabb zabkását még nem kóstoltatok” – áradozott.

Ha tojásételről van szó, már tudjuk, hogy Ramsay kedvence a rántotta. De nem csak úgy, tessék-lássék módra – elvégre Gordon Ramsay-ről beszélünk. A könnyű, sült tojást grillezett kovászos kenyérre halmozza, majd nyakon önti Worcestershire szósszal. Hétvégén pedig Ramsay-éknél a palacsintareggeli a sláger – szombaton gofri, vasárnap az amerikai változat, derült ki a séf egy korábbi nyilatkozatából.

Ebéd, vacsora: nincs idő leülni

A majdhogynem puritán reggeli után várható, hogy az ebédre majd odateszi magát a séf, de nem. Mivel a konyhán állandóan kóstolgat, általában fel sem merül benne egy hagyományos, asztalnál elköltött ebéd gondolata. A korábban említett reddites kérdezz-felelek során így válaszolt:

„Nem igazán jellemző rám, hogy leülök ebédelni. Vacsorázni meg aztán pláne nem. Nagyon nehezen veszem rá magam, hogy úgy istenigazából élvezzek egy hagyományos főétkezést – valószínűleg azért, mert

a konyhán gyakorlatilag kétpercenként megkóstolok valamit. Őszintén szólva nem vagyok igazán jó abban, hogy szépen asztalhoz üljek, és végigegyek egy háromfogásos vacsorát.



Nem lenne igaz, ha azt mondanám, hogy a héten, mondjuk négyszer, így étkezem. Semmi ilyesmi nem történik. Ráadásul, nem is tudok annál rosszabbat elképzelni, mint hogy megvacsorázzak fél hatkor, aztán teli hassal végignyomjak egy esti, háromórás műszakot. Ehelyett inkább munka közben bekapok ezt-azt. Mint a hongkongiak: 4-5 alkalommal a nap során, mindig egy kis tálkával.”

Bűnös élvezetek

Ha egy kis kényeztetésről van szó, Ramsay nem sokban különbözik tőlünk.

„Az én bűnös élvezetem a keksz, a csoki, a pite. Az utóbbi időben együtt dolgoztam Christina Tosival… Azóta ha születésnapom van, küld nekem a híres pitéjükből (Crack Pie). Ha mondjuk bejelentkezem a New York-i Nomad Hotelbe, már vár rám egy doboz isteni keksz vagy süti.

Most őszintén, ki a francot érdekel, hogy a Crack Pie egyetlen szelete kábé háromezer kalória?! De tudjátok mit? Rájöttem, hogy minél több ilyen finomságot eszem, utána annál keményebben megnyomom az edzéseket.

Gyakorlatilag kínzom magam. Valahogy így megy ez: ’Oké, épp most ettél meg egy fél pitét. Dagadt vagy. Holnap két óra helyett négy órát kell edzened.’ Tehát a lényeg, hogy megeszem, amit kívánok, de figyelek rá, hogy 24 órán belül ledolgozzam az extra kalóriákat.”

Christina Tosi a Milk Bar séf-tulajdonosa, ami a Momofoku étteremcsoport testvérpéksége Észak-Amerikában.

Az édességeken kívül Ramsay másik szenvedélye egy igazi, nyugati parti kedvenc: az In-N-Out Burger.

„A burgereik elképesztőek. Képes voltam arra, hogy kikértem az étteremben a dupla sajtburgerüket, befaltam, és pár perc múlva tettem egy kört a kocsival, és elvitelre is megrendeltem ugyanezt” – fejtegette Ramsay egy válaszban.



„Az egyetlen dolog, ami igazán hiányzik, amikor elhagyom Los Angelest, az az In-N-Out.”

A nap végén

Bár körülötte sorakozik egy rakás gourmet hozzávaló, a nap végén Gordon a jóféle házikosztot kívánja.

„Anyám pásztorpitéje mindent visz – ez az én ’comfort food’-om”

– válaszolta egy alkalommal a WedMD-nek.

Élete utolsó vacsorájáról viszont jó, ha többé nem kérdezi senki, mert a válaszban nincs köszönet:

„Hát, ez egy nagyon jó kérdés – az elmúlt 10 év alatt kábé 2000 elcseszett alkalommal tették már fel nekem. Soha nem fogok válaszolni rá. A.) Mert nem vagyok gonosztevő, aki a halálsoron végzi. B.) Mert az utolsó vacsorámról, úgy egyébként, majd 40 év múlva kérdezzetek, amikor elmúltam 90, és már nem tudok egyedül vécére menni. Szóval ja, négy évtized múlva térjük vissza erre, talán akkor már elég közel leszek a véghez, addig viszont kapjátok be, még fényévekre vagyok attól, hogy ezen gondolkozzam” – válaszolt maró gúnnyal egy reddites kérdezőnek.



A legfurcsább ételpárosítás pedig…

…Gordon Ramsay szerint – nem, nem a nutellába mártott Cheetos. Valójában a séf választása nem is annyira fura.

„Egyszer ettem egy csodás sertéssültet rebarbarával. A rebarbaráról mindenkinek a desszertek jutnak az eszébe, mégis, ez az étel hihetetlenül finom volt. Emlékszem,

Spanyolországban voltam, a húst pedig a nyílt tűzön, lassan sütötték készre a rebarbarával – igazi remekmű volt.

Az egyik haverom akart lenyűgözni a kertjében, azidőtájt ott forgattunk a Konyha ördögével. Szinte biztos voltam benne, hogy nem fog működni a dolog, de amikor megkóstoltam az ételt, dobtam egy hátast, annyira finom volt” – idézte fel a történteket a Reddit kérdezz-felelekjén Ramsay.



A redditesek persze egyből felkapták a fejüket Gordon válaszát olvasva, és sokan megjegyezték, hogy a savanykás rebarbara húsokkal való kombinálása teljesen szokványos dolog a kanadai, a skandináv és az északi konyhában is. Az egyik hozzászóló pikírten csak ennyi megjegyzést fűzött a dologhoz: „Ramsay egy angol...”

Repülőtéren, de sosem repülős menüvel

Ugye senki nem gondolta komolyan, hogy Ramsay fedélzeti ételt eszik, amikor repül?

„Nincs az az isten, hogy repülős menüt egyek a gépen. Tíz hosszú éven át dolgoztam légitársaságoknak, és pontosan tudom, honnan jönnek ezek az ételek, és hová mennek, ahogyan azt is, hogy meddig tart, mire a gépre feljutnak” – nyilatkozta a séf egyszer a Refinery29-nek.

Akkor viszont mit eszik Ramsay, ha utazik? Első körben valószínűleg beül a Heathrow-n lévő éttermébe, a Plane Foodba. Ha máshol van, akkor pedig általában egy olasz bárt keres, és valami könnyű ételt rendel.

„Valamilyen olasz húsválogatás, egy pohárka vörösbor, pár szelet alma vagy körte, parmezán – ennyi bőven elég a boldogságomhoz.”

Mr. Alkohol

Ha van valaki, akinek jól jön egy ital a hosszú nap végén, az Gordon Ramsay. Az a sok ordibálás, végtére is, fárasztó lehet. A séf egyik kedvenc söre az utóbbi időben egy skót ale.

„Pillanatnyilag a kedvencem az Innis & Gunn. Elképesztő sör; sötét, gazdag komlós íze van, ami csodásan passzol a burgerekhez. Már-már ünnepi sörnek mondanám” – áradozott a vaníliás-karamellás aromájú italról Gordon a Redditen.



Ha koktélról van szó, a kedvencét már bemutatta egyszer Jimmy Fallon talkshowjában.

Az ital neve „Gyí, te szamár!”, ami utalás egy híres, a Konyha ördögében elhangzott kiszólására. Összetevői: Patrón Silver tequila, füstölt bodzaméz, Strongbow cider és lime.

Csak semmi faxni

Egy rajongója megkérdezte tőle, milyen ételt készítene otthoni alaphozzávalókból – olyanokból, amelyek minden háztartásban megtalálhatóak?



„Spagettit főznék. Rengeteg fokhagymával, némi chilivel és citromlével.

Megpirítanám a fokhagymát, a chilit, a hagymát, beleforgatnám a tésztát, meglocsolnám kevés olívaolajjal. A tetejére jó minőségű konzerv tonhalat tennék, és ha van, kapribogyót. Végül megszórnám petrezselyemmel és még egy pár csepp citromlével” – hangzott Ramsay válasza.

A csípős ételeket nagyon is kedvelő séf mostanában azzal került újra a reflektorfénybe, hogy megismételte ámokfutását a Hot Ones nevű, hírességeket egyre erősebb chiliszószokkal kínzó interjúműsorában. Alig néhány hét alatt Ramsay adása (23:13-tól) már 9,3 milliós nézettségnél tart.


Bár ez még fényévekre van az évek óta hatalmas sikerrel futó adássorozat kétségtelenül egyik ikonikusabb epizódjának majdnem 103 milliós (!) nézettségétől, Gordon Ramsay 2019-es debütálásától.


Le a kilókkal!

A séf mostanában megint jó formában van, de a súlyával való küzdelmét az évek során bárki nyomon követhette. 2017-2018 táján, emlékezetesen dobott le magáról 20-25 kilót.

„Nem volt már alakom. Miután kidolgoztam a belemet, és ennyi mindent elértem, arra vágytam, hogy végre jó formába kerüljek” – nyilatkozta akkor Ramsay a Daily Mailnek.

Gordon – amellett, hogy intenzív kondizásba kezdett – tűélesen meghatározta azt is, melyek legyenek az étrendje sarkalatos pontjai.

Az egyik legfontosabb dolog, ami neki bevált, az az adagok figyelése volt. A séf azt javasolja mindenkinek, aki fogyni akar, hogy evés előtt igyon meg egy-két pohár vizet.

„Ez nem engedi majd, hogy többet egyél annál, mint kéne. Jobban fogod érezni magad, közben pedig kevesebbet eszel” – magyarázta. Ramsay azért hisz abban is, hogy a kemény edzés után mindenki megérdemel egy kis kényeztetést. „Az enyém egy kis tejcsoki” – vallotta be.

Amit Gordon mellőz, az a tej. „Mandulatej a reggelihez. Smoothie-k fagyasztott gyümölcsökkel, joghurtok. Ha elhagyod a tejet és a sajtot, már hatalmas változást tapasztalhatsz” – osztotta meg véleményét.

Persze Ramsay mindent a maga módján csinál. Amikor a riporter rákérdezett, hogy az étrendet egyeztette-e dietetikussal, így reagált: „Ja persze! Tudod, mi az én dietetikusom? Az, hogy minden reggel csupasz s@ggel ráállok a mérlegre. Na, az az én dietetikusom, öreg.”

Kedvencek a nagyvilágból

Lehet, hogy Ramsay-t a legtöbben a híres Wellingtonjáról ismerik, de a séf igazán nyitott a nemzetközi ízekre is. Nagy kedvence az indiai konyha, ezen belül is a curryk.



„A szüleim egy egyhálószobás lakásban éltek, a házmester pedig indiai volt, aki már egészen kicsi koromban megszerettette velem a curryket. 5-6 éves lehettem, amikor elkezdtem megtanulni, hogyan kell készíteni ezt az ételt. Aztán,

jóval később, három hónapot töltöttem Indiában – bejártam az egész országot, északtól délig, Bombay külvárosától Keraláig – és a csodálatos, ott töltött napok alatt tökéletesítettem mindazt a tudást, amit gyerekkoromban összeszedtem”

– idézte fel emlékeit egy reddites válaszban a séf.

Ramsay rajong a vietnámi és kambodzsai konyháért is, ahol az ízek és az egészségesség jól megfér egymással. „Alig használnak tejtermékeket. Így minden ízletes, de közben elképesztően egészséges is. Sok fűszer, alaplevek, sertés – igazán jóféle kaják, de közben minden egészséges marad” – tűnődött.

Kis kirándulás Vegániába

Gordon Ramsaytől nem áll távol némi ellentmondásosság sem. Ha a vegánság a téma, különösképp. Emlékezetesen nagy port kavart anno az a kijelentése, hogy ő allergiás a vegánokra, de később is sokan támadták egy twitteres kommentje miatt: egy felhasználó pár éve betaggelte őt az általa készített vegán lasagne képe alá, arra kérve Ramsay-t, hogy mondjon róla véleményt.

„PETA-tag vagyok! Az emberek finom állatokat esznek…” – írta maliciózus válaszában a séf. A vélemény lavinát indított, több ezren kommenteltek a feed alá, többek között maga az állatok jogaiért küzdő szervezet, az emlegetett PETA is.

„Ó, kedves Gordon, ha tudnád, hányszor hallottuk már ezt a szöveget. Amíg te azzal töltöd az idődet, hogy jövőbeli, saját vegán magadat is cikized – mert biztosak vagyunk abban, hogy egy nap te is eljutsz ide – addig a legtöbb séf már készen áll felfedezni az egészséges, állat- és környezetbarát növényi alapú ételek világát.”

S úgy tűnik, hogy a szervezet jóslata be is jött, ugyanis az eset után pár hónappal Ramsay olyan fotót posztolt, amin ő látható az éttermében, egy vegán, padlizsánból készített pizza mellett.

„Azt hiszem, adok ennek a vegán dolognak egy esélyt… Igen, mindenki jól hallotta”

– állt a fotó alatt.

Soha, semmilyen körülmények között!

Tegyük fel, hogy választanunk kellene: mit együnk meg, egy dobogó kobraszívet vagy egy adag túlkészült kelbimbót, mit választanánk? Van egy gyanúnk, hogy az emberek döntő többsége gondolkodás nélkül az utóbbit, de nem úgy Gordon Ramsay.



„Séfként, az egyik legfontosabb dolog, hogy hajlandó legyél bármit megkóstolni, amit a világ bármely táján eléd tesznek. Nyitott vagyok – egy nyitott könyv.

Legyen szó egy kambodzsai kobra még dobogó szívéről, olajban sütött tarantuláról, vagy marha Wellingtonról, én tényleg mindent megeszek. Persze nálam is van egy határ: én a túlkészített, túlfőzött ételeknél húzok határozott vonalat. Nem tudok elképzelni rosszabbat egy túlfőzött kelbimbónál. Már a szaga is undorító” – válaszolta egy rajongó kérdésére Ramsay a neten.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra