A tojás időtlen idők óta az emberiség egyik fő tápláléka. Ma is szeretjük, mert sokoldalú: ugyanúgy készíthető belőle exkluzív süteménycsoda, mint egyszerű, gyors rántotta. Utóbbiból Gordon Ramsay az utazásai során sok helyi változatot kipróbált.
Bár Ramsay-t elsősorban valószínűleg a drámákkal átszőtt főzős vetélkedőkből, vagy jól menő éttermei kapcsán ismerjük, saját YouTube-csatornáján a híres tévés-étteremtulajdonos ismét igazolja, hogy nem csak a „villantós” éttermi fogások nyerik el a tetszését, de például a rántottát, a nevéhez fűződő egyik legikonikusabb ételt is eléggé kedveli. Az ételnek ugyanis külön lejátszási listája – Scrambled – van, ahol elsősorban olyan verziókat mutat be, amelyeket a világ más pontjain, helyi, jellegzetes alapanyagok felhasználásával készített el, a NatGeo-n futó sorozatának (Uncharted) forgatási szüneteiben. Ezekből szemezgettünk néhányat most inspirációként, bizonyítva, hogy akár a leghétköznapibb ételekbe is vihető kreativitás. Persze nekünk nem muszáj homárral vagy tengeri sünnel dolgoznunk, de már pár izgalmas fűszerrel is merőben más hangulatot adhatunk a következő, vasárnapi reggelinek.
Homár omlett (Maine)
Az édességéről híres Maine-i homárral készült rántotta karamellizált hagymával, chilivel , édes paradicsommal, és egy különleges, házi, hínáros vajjal készül. Fontos, hogy a rákot a séf nagyobb falatokban hagyja, mert az egészen apróra vágott homárhús gumissá teheti az ételt. Ramsay az összehajtás előtt még egy kevés mascarponét kanalaz a rákos töltelékre, amit frissen reszelt citromhéjjal is megszór – mi ez, ha nem egy tökéletes vacsora?
Tengeri sünös rántotta (Tasmánia)
A tengeri sünökre a világ több pontján is invazív fajként tekintenek. Ezeken a területeken a tengeri sünnel készült rántottával két legyet is ütünk egy csapásra: egyrészt eszünk egy finomat, másrészt az őshonos fajokat is segítjük. Tenger híján nekünk jobbára a rácsodálkozás marad: egy remek, luxushatású étel egy nálunk szokatlan hozzávalóból.
Alpakka zsírján sütött rántotta (Peru)
A perui konyhában az alpakka húsa teljesen hétköznapi fehérjeforrásnak számít, Ramsay viszont ez alkalommal a húst nem, csak az állat zsírját használja a rántottához. Persze nem maradhat el a térségre jellemző zöldfűszerek és chilik használata sem. Nekünk különleges, de tartsuk észben: a nagyvilág sok országában a disznózsírral való főzés-sütés is egzotikusnak számít.
Lazacos rántotta (Alaszka)
Az alaszkai hidegben kifejezett üdítő lehetett a tűz melletti forgatás, amely során Ramsay az állam egyik legjellegzetesebb halával, a fehér királylazaccal főzött. A vajjal, tejszínnel készült rántottába a belemorzsolt, előkészített lazacon kívül került még metélőhagyma, illetve a végén némi halikra is.
Fekete ibériai szalonnás tojás (Portugália)
Az Iberico a világ egyik legjobb minőségű sonkája, amelyet az Ibériai-félszigeten őshonos sertésfajtából készítenek.
Gordon Ramsay ebben a videóban a híres fekete ibériai disznóból (porco preto) készíti el a klasszikus „bacon and eggs” egy izgalmasabb, gombás változatát.
Rénszarvaskolbászos omlett (Norvégia)
A rénszarvashúst az északi félteke több országában is szívesen fogyasztják, így Skandináviában és Alaszkában is. Bár a legelszántabbak a neten találhatnak (például itt) ilyen húst is, de a recept kipróbálásához bátran ajánljuk más, vadhúsból készült kolbászok használatát is.
Fűszeres tojás roti (India)
Rotin tálalt, rusztikus rántotta fekete masalával, ghível, kurkumával, zöld chilivel, korianderrel, savanyított hagymával és kókusztejjel – a csodálatos Kerala régióból, amit az indiaiak a Fűszerek Földjének neveznek.