Magyar Konyha 1998
2024. január 8.Év elején sokszor szóba jön a jövendöléseiről híres francia orvostudós és titokzatos csillagász, aki a gasztronómia területén is jelentőset alkotott. Megérdemli hát, hogy felidézzük szellemét, mint az első francia cukrászkönyv alkotóját.
Az első francia eredetű cukrászkönyv 1555-ben látott napvilágot Lyonban, egy Michael de Notre-Dame nevű, akkor már híres orvostudóstól: „Kiváló és igen hasznos munka, szükséges mindazoknak, akik sok receptet megismerni kívánnak” címmel. A mű alkotója nem más, mint a híres Nostradamus.
A könyv első része már 1552-ben megjelent, Szépítőszerek és illatok címmel. Mivel a hölgyek körében igen nagy sikert aratott a szerző, a második kiadást kibővítette egy új fejezettel, amelyben a cukrozott gyümölcsök, gyümölcssajtok és befőttek készítésének titkaiba avatta be olvasóit.
A könyv az addigi aszalás helyett egy újabb módszert ajánlott: a cukorban való tartósítást. A műben a Száraz befőttek címszó alatt többek között megtalálható a cukrozott citrom, narancs, körte és birsalmasajt leírása is. De mivel ebben az időben a cukor nagyon drága portéka volt – csak ízesítőként, fűszerként vagy gyógyszerként használták –, ezért a receptek nagy részét csak a főúri konyhákban tudták felhasználni. Nostradamus azonban gondolt az egyszerűbb háztartások asszonyaira is, és nekik ajánlotta a Mézzel és borral eltett befőttek című fejezetet.
Ettől fogva vált szokássá, hogy az étkezések végén asztalra kerültek olyan csemegék is, mint a cukrozott gyümölcsök és a befőttek. Mérföldkőnek számított e cukrászkönyv megjelenése azért is, mert a cukor, bár háromszáz éve jelen volt Európában, mégis csak ekkor indult el hódító útjára, mint a desszertfélék fontos alkotórésze és mint konzerváló szer.
Fotó: AdobeStock, metmuseum.org