Cikkek

Orbán Szilvia

2022. január 1.

Az USA legnagyobb ilyen témájú versenyére idén 120 pályamű érkezett.

Az amerikai Nemzeti Mézeskalácsház Versenyt 2021-ben már a 29. alkalommal rendezték meg a North Carolina államban fekvő Asheville-ben. A tavalyi év – vírushelyzet miatti – virtuális megmérettetése után idén minden visszatért a régi kerékvágásba, és az illatos alkotásokat ismét élőben lehetett megtekinteni.

Úgy tudni, hogy az érdeklődés mind a közönség, mind a pályázók részéről a várakozásokon felül alakult, és

ebben az évben rekordszámú nevezés érkezett a versenyre: a tavalyi 100 versenymű után idén már 120 alkotást indítottak el a megmérettetésen, ahol négy korcsoportban díjazták a 3-3 legjobbnak ítélt mézeskalács házat.


A verseny összdíjazása 25 ezer dollár, körülbelül 8 millió forint volt.

A zsűri – élén Nicholas Lodge cukrásszal és Carla Hall séffel – az összkép, az eredetiség/kreativitás, a nehézségi fok, a precizitás és az állag alapján értékelte a pályaműveket, amelyeknél kikötés volt, hogy

minimum 75 százalékban mézeskalácsból kell állniuk, és teljes egészében ehetőnek kell lenniük.

Mutatjuk, az amerikaiak szerint idén melyek voltak a legjobb nevezett alkotások:

A 2021-es év nagydíját egy phoenixi csapat, a The Merry Mischief Bakers kapta (Christmas ’Round the World), akik lényegében egy részletgazdag körhintát álmodtak meg, telis tele karácsonyi manókkal és motívumokkal. Az arizonai team lassan egyébként hagyományt teremt, hiszen tavaly is ők bizonyultak az abszolút legjobbnak, írta meg a FoodAndWineA felnőtt kategória ezüstérmese egy tapasztalt, észak-karolinai versenyző, Grier Rubeling lett, Gingerbread Nutcrackers című mézeskalács installációjával.A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Bill és Chery Filion, és alkotásuk (A Spin on Christmas) került.A tinédzser kategória (13-17 év) idei győztese egy virginiai középiskolai csoport, a Courtland High, German Program lett. Alkotásuk – amely egy komplex adventi naptárt ábrázol – címe: Elves After Hours. Az iskolai csapat egyébként szintén többször járt már a versenyen, és 2019-ben ugyanígy a legjobbnak bizonyult.A korosztály további két díjazott alkotása:Az ifjúsági (9-12 éves) korcsoportban egy helyi versenyző, Lolajay Wilson győzedelmeskedett, Picture Perfect Holiday című installációjával, amelyen egy könyvekre állított fényképezőgép látható.A kategória 2. és 3. helyezett pályaműve:A legifjabbak (5-8 évesek) között a dél-karolinai Parker Webster bizonyult a legjobbnak vicces pályaművével, ahol a Mikulás éppen Zoom-értekezletet tart a manóinak.A kicsik másik két dobogósa:A 12 díjazott mézeskalácsot a verseny Facebook- és Insta-oldalán is tüzetesebben megvizsgálhatjuk, mert december első felében, minden egyes napon bemutattak egy-egy nyertes alkotást. De ha valaki éppen a közelben jár, a különleges mézeseket január elejéig akár még élőben is megnézheti az Omni Grove Park Inn-ben.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek