Cikkek

Gonda Mariann

2021. március 17.

A látványos, zöldben pompázó parádék helyett az ír turisztikai ügynökség idén virtuális fesztivállal készül, élőben közvetített táncházzal, kocsmai koncertekkel, online játékokkal. A háttérből szóló jellegzetes dallamok kedvet csinálnak a kulináris utazáshoz.


Szent Patrik Írország védőszentje, keresztény térítő volt az 5. században. A háromlevelű lóhere általa vált nemzeti jelképpé: a legenda szerint ezzel magyarázta híveinek a szentháromság tanát. Halálának napja, március 17. vallási ünnep, amely népszerűsége és szimbolikája kapcsán nemzeti jelleget is öltött.

Zenés-táncos népünnepéllyé a legnagyobb létszámban az Egyesült Államokba kivándorló írek tették, így tisztelegve az anyaország előtt.

Az első felvonulást Bostonban rendezték 1737-ben, Írországban viszont csak a 20. század elejétől kezdték ilyen módon ünnepelni.

Ma már minden valamirevaló város megrendezi a saját parádéját, amelyen sportklubok, szabadidős egyesületek, családok vonulnak fel Leprechaun jelmezt öltve. Ez a vörös hajú és szakállú, zöld ruhás kobold, kalapján az elmaradhatatlan lóherével a szigetország szimbóluma - a vele való találkozás a hiedelem szerint szerencsét hoz.


Az ünnepléshez nem feltétel, hogy zöld vér csörögjön az ereinkben, külföldiként is kifejezhetjük szimpátiánkat a smaragd sziget lakói iránt, ahogyan teszik ezt sok országban. Világszerte ismert műemlékek, mint az Eiffel-torony vagy a riói Krisztus-szobor kapnak zöld színű díszkivilágítást, a Chicago folyót pedig évről-évre zöldre színezik ezen a napon.

Burgonya és sör - az ír gasztronómia alappillérei

A Szent Patrik-napnak nincs hagyományos ünnepi menüje, de kiváló alkalom arra, hogy előtérbe helyezze mindazokat az alapanyagokat, amelyekre a szigetország méltán lehet büszke. Az alábbi recepteket az ír turisztikai ügynökség oldaláról válogattuk.

Az ír sörök híresen jók, így az italválasztással nem lesz gond, legfeljebb a bőség miatt kerülhetünk zavarba.

Szódabikarbónás kenyér

Ezt a hagyományos kenyeret még ma is sok helyen otthon sütik, elkészítése nagyon egyszerű. Egy dolgot nem szabad elfelejteni:

sütés előtt keresztben be kell metszeni a tetejét, hogy kiszabaduljanak belőle a tündérek...


Hozzávalók:

220 g finomliszt, 220 g teljes kiőrlésű liszt, ½ ek. só, 1 ek. sütőpor vagy szódabikarbóna, 500 ml író (vagy joghurt)

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Keverjük össze a száraz hozzávalókat egy tálban. Alakítsunk ki egy mélyedést a közepén, ide öntsük az írót, a kezünkkel dolgozzuk össze. Borítunk ki egy lisztezett felületre és formáljuk kerekre (ne dolgozzuk túl). Metsszünk keresztet a tetejére. Tegyük egy lisztezett sütőlapra és süssük 35-40 percig.

Kopogtassuk meg az alját, ha üregesnek tűnik, akkor kész van. Hagyjuk rácson kihűlni.

Füstölt lazacos pástétom

Írország keleti partja híres jó minőségű, hagyományos füstölt lazacairól. Önmagában is finom, de az alábbi recept még különlegesebbé teszi. Fogyasszuk a szódás kenyérrel és zöldsalátával.


Hozzávalók:

225 g füstölt lazac, 225 g krémsajt, 1 ek. tormakrém, 1 ek. citromlé, néhány szál kapor

Elkészítés:

Turmixoljuk össze a hozzávalókat és már kész is.

Marharagu Guinness sörrel

Ez a klasszikus ír pörkölt féleség nagyobb társaság etetésére is alkalmas, a barna sör kellemes aromájával méltó versenytársa a hagyományos, bárányból vagy birkából készülő pörköltnek, az Irish stew-nak.


Hozzávalók:

1 kg pörköltnek való marhahús 2,5 centis kockákra vágva, 25 g liszt, 1 fej hagyma felszeletelve, 2 szál sárgarépa vékony karikákra vágva, 1 nagy vagy 2 kicsi paszternák felkockázva, 600 ml Guinness (vagy alaplé), 1 bouquet garni vagy fűszerkeverék, ½ zellergumó felkockázva, ½ narancs egyben hagyva (elhagyható), kevés olaj és vaj, só, bors

Elkészítés:

Sóval, borssal ízesítsük a húst, forgassák meg lisztben. Melegítsünk egy kevés olajat és vajat egy serpenyőben, pirítsuk meg a húst kisebb adagokban, és tegyük egy sütőben is használható lábasba. Ugyanabban a serpenyőben pirítsuk pár percig a zöldségeket is, majd mehetnek a lábasba.

A serpenyő aljára sült pörzsanyagot oldjuk fel a sörrel, majd öntsük át azt is a lábasba.

Adjuk hozzá a bouquet garnit és a fél narancsot. Sózzuk, borsozzuk, fedjük le és süssük a sütőben kb 2 órán keresztül, amíg a hús meg nem puhul.

Colcannon

Ez nem más, mint az írek kedvenc káposztás tört burgonyája, amely tökéletes köret a Guinness-es marharaguhoz.


Hozzàvalók:

500 g burgonya, 4 csészényi vékonyra szeletelt kelkáposztalevél, 2 ek. apróra vágott mogyoróhagyma, 2 ek. vaj, 50 ml meleg tej, só, bors

Elkészítés:

Enyhén sós vízben főzzük puhára a krumplit. Ezalatt forrázzuk le a káposztát és a hagymát, majd 5 perc elteltével szűrjük le. Törjük össze a burgonyát a tejjel és a vajjal, sózzuk, borsozzuk. Végül forgassuk bele a hagyma-káposzta keveréket.

Almatortácskák karamellöntettel

A recept az armagh-i Bramley fajtát javasolja, amelyből cider is készül, de bármilyen savanykásabb ízű almával működik.


Hozzávalók:

4 db leveles tészta korong (kb 15 cm-es)

A mandulakrémhez: 75 g cukor, 75 g vaj, 1 nagy tojás enyhén felverve, 110 g őrölt mandula, 25 g liszt, 15 ml tej, 1 ek. Calvados (vagy almapálinka, esetleg jóféle ír whiskey?)

A karamellöntethez: 400 g cukor, 500 ml hideg víz, 500 ml tejszín

3-4 alma meghámozva, vékonyan felszeletelve

25 g olvasztott vaj

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A mandulakrémhez habosítsuk ki a vajat a cukorral, majd keverjük bele sorban a többi hozzávalót. Felhasználásig tegyük hűtőbe. A tészta korongokat helyezzük lisztezett tepsire, szurkáljuk meg villával és süssük 8-10 percig, amíg aranyszínű lesz és enyhén megemelkedik. Még melegen tegyünk rá egy másik tepsit, hogy lapos maradjon. A karamellhez egy vastag serpenyőben

addig melegítsük a cukrot a vízzel, amíg egy aranyszínű szirupot nem kapunk.

Vegyük le a tűzről és hagyjuk kicsit hűlni. Közben melegítsük meg a tejszínt és óvatosan adjuk a karamellhez. Néhány másodpercre tegyük vissza a tűzre.

Halmozzuk a mandulakrémet a tészta lapokra, rendezzük el a tetején az alma szeleteket. Kenjük meg az olvasztott vajjal és süssük 10-12 percig. A forró süteményeket szórjuk meg porcukorral és tegyük a grill alá, amíg el nem kezd barnulni. A karamellöntettel tálaljuk.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra