Cikkek

Dénes Judit

2023. augusztus 21.

kovászos pékségek Budaepseten , kézműves pékségek

Listánk összeállításánál a nemrég nyitott pékségeket vettük górcső alá. (Figyelem, a pékségek számozása nem értékítélet!)


1. Lui




Jó stílusérzékkel kialakított belvárosi pékség-kávézó, a névválasztás az utca névadójának keresztnevére utal. Már 7.30-kor nyitnak, így vonzó reggelizőcélpont is. Szembeötlő a péksütemény-választék, több mint 30-féle édes-sós szerepel a felhozatalban. Többek között pain au chocolat, különböző töltött croissant-ok, papucsok, galette-ek, csigák és quiche-ek és olyan magyarosak is, mint a mákos búrkifli, a rizskoch vagy a túrós táska, amiben mazsolát ne keressünk. Szűkebbre vett a péktermékkínálat, lágy ízvilágú kovászos fehér az alapkenyér, van még bagett, rozs-tönköly csupa magos kenyér és fonott kalács is. Tejmentes, puha zsemléből szendvicset készítenek, például tojáskrémeset füstölt paprikával hintve, kolbászosat, sándorfalvi mangalicakolbászból. Jut még hely a pultban a süteményeknek is, kekszek, tarte tatinok, sajttorta, a szombatokat pedig krémessel ünneplik. A pékség két vendéglátós hátterű gyerekkori barátnő közös álma. A finomhangolásban a budapesti, majd madridi székhelyű Alma Nomad Bakery tulajdonosa segítette őket.


Alapkenyér: kovászos fehér ­kenyér 840 Ft/500 g / Kakaós csiga: „csokicsiga”, vajas-leveles tészta, a töltelékbe csokidarabok is kerülnek 880 Ft


Cím: V., Aulich utca 7.


2. Babushka Kézműves Pékség





Kedves, erdei faházikó külsejével a Babushka mintha véletlenül került volna a forgalmas Sasadi útra. A név nem egy orosz nagymamára, hanem a tulajdonos becenevére utal. Roboz Eszter Ormós Gabriella workshopján edződött otthon sütőből pékké. Kis létszámú csapatával hajnaltól késő délutánig készíti a finomságokat az eladótérrel egy légterű üzemben. S mivel állandóan szem előtt vannak, a vásárlók és a pékek már jól ismerik egymást. A napi kínálatot a faházra kiakasztott táblás heti menetrenden követhetjük, a törzsvendégek viszont fejből tudják, melyik nap lehet babkához jutni. Ahogy a 10 órás nyitáshoz is hozzászoktak. S bár már nyitás előtt gyűlik a sor, kapkodás nincs, türelmesen üldögélnek a teraszra kitett padokon. A Babushkában a finompékáruk helyett a kenyér az első számú termék. Kivált a francia paraszt verzió, ami a vásárlói kívánságlista éllovasa. Díjnyertes darab a teljes kiőrlésű is, amivel Eszter 2020-ban még az otthon sütő kategóriában aratott győzelmet a Kenyérlelke Fesztiválon. A kenyerek tésztája élesztő nélkül, természetes kovásszal készül. Vannak persze péksütemények is, főleg a klasszikusok. Jó hír a tojás- és tejérzékenyeknek, hogy kakaós csiga és a croissant vegán verzióban is készül. Kalácsból sem tudnak eleget sütni, ez szintén Kenyérlelke-­díjas, és különlegessége, hogy vaj helyett olívaolaj gazdagítja a tészát. Édes vonalon a brownie és egy francia eredetű apróság, a canelé a nagy kedvenc. Sósaik között foszlós tésztájú kovászos focacciák és töltött-tömött finomságok kérik a figyelmet.


Alapkenyér: természetes kovászos, 16 órás érlelésű francia parasztkenyér 1100 Ft/750 g / Kakaós csiga: hosszú érlelésű, ková­szos-élesztős hibrid tésztából 700 Ft


Cím: XI., Sasadi út–Tömös utca sarok



3. breadpit




Mintha barátokhoz jönnénk vendégségbe: Zugló hátsó traktusának egy kertes házánál csak úgy besétálunk a kapun, az udvaron átvágva fel a lépcsőn, vagy hátra a zöldellő kerthelyiségbe. Ha az előbbi útvonalat választottuk, a lépcső tetején egy kenyér- és kávéillatú, otthonosan modern belső térbe jutunk. Itt kapott helyet a pékpult: klasszikus és különlegesebb ízvilágú péktermékek, teasütemények és alaposan megpakolt szendvicsek adják a kínálat gerincét. Hívogató, barátságos a légkör és a felhozatal is. Választék van bőven, de ha kenyérben a technikára vagyunk kíváncsiak, érdemes az alap kovászos kenyerüket választani: a héj kellemesen ropogós, a beltartalom ruganyos, illatra savanykás, ízre viszont neutrálisabb, lágyabb. Élvezeti értékét napokig tartja. Házi krémek, szendvicsek hidegen vagy összesütve, frissen facsart narancslé és kávévariációk is kaphatók reggelire. A kreatív névválasztás mögött komoly szakmai tudás és magas nívó áll: a kenyerek kovásszal (a sörös gyökérkenyér kivételével, amibe kerül egy kis élesztő), a péksütemények sok-sok vajjal készülnek, és töltelékből is jut bőven. Semmivel nem spórolnak, cserébe az árszínvonal a minőséggel tart: egyik sem alacsony.


Alapkenyér: 24 órás kelesztésű vadkovászos fehér-félbarna 1100 Ft/500 g / Kakaós csiga: élesztős, vajas-leveles tészta 990 Ft


Cím: XIV., Szugló utca 160/a


4. VAJ




Markó Kristóf és testvére nem féltek a pandémia idején elindítani a vállalkozást, a forgalmas pékség-kávézó nyitás óta népszerű pontja a VIII. kerület színes gasztrokavalkádjának. Nyitástól zárásig állandóan nyílik az ajtó, sok külföldi szót hallani. Kézműves pékségként indultak, de a műfaji határ azóta jócskán eltolódott egy szélesebb gourmet-élmény felé. Kiváló kovászos kenyerek – ízes, jó textúrájú, teljes kiőrlésű –, perecek, szendvicsek, nagy péksütemény-választék (közönségkedvenc a pisztáciás croissant), újabban pedig cukrász­sütemények, ebédmenü, csapolt sör, bor és pizza is része az állandó kínálatnak. Hangsúlyos a kávévonal is, többféle pörkölésűből választhatunk. A cukrászpálya az idei évtől Márk Szonja (Édesem) munkáját dicséri, általa lettek a baszk sajttorta, choux, keksz- és tarte-variációk a pult mindennapjainak részei. A tágas, világos belső térben sok vendégnek jut hely, jó időben pedig Rákóczi tér teraszos panorámája mellett lehet kávézgatni. Nagy csapattal, hosszú nyitvatartással dolgoznak, s bár pörögnek rendesen, a megbontott rendelős-fizetős rendszer miatt a pultnál könnyen kialakul egy kis tumultus. Minőséget adnak, magas áron.


Alapkenyér: 14-16 órás érlelésű, fehér vadkovászos 2290 Ft/1 kg / Kakaós csiga: élesztős vajas-leveles tészta 890 Ft


Cím: VIII., József körút 30–32. (Rákóczi tér)



5. Megszegett ígéret Pékműhely




Makkai Balázs informatikusból avanzsált pékké, 2019 szeptemberében döntött egy pékség nyitásáról, januárban meglett az újbudai üzlethelyiség, áprilisban pedig már meg is nyitott a Megszegett ígéret. A kezdeti termékpaletta hatféle kovászos kenyérre szorítkozott, mára alaposan felturbózta a kínálatot: a kenyerek mellett készül zsemle kenyértésztából, kifli édeskés kalácstésztából, ciabatta, ami ugyan háromnapos program, de azért kell, hogy legyen. Vajas-­leveles tésztás töltött édeseik és a pitéik különleges helyet foglalnak el a vásárlók szívében. Büszkeségük a bukta, különlegesség pedig a kovászos pogácsa, amit most füstölt sajtos és tepertős ízekben kóstolhatunk. Süteményből kevert és kelt tésztás variációkat is készítenek. Elvitelre szakosodtak, – az eladótér egy-két főre kalibrált –, de a bolt előtti padon két reggelizni vágyó azért összesimulhat.


Alapkenyér: vadkovászos fehér-­félbarna 1500 Ft/750 g / Kakaós csiga: vajas-leveles tészta 900 Ft


Cím: XI., Fehérvári út 46.


Cikksorozatunk első része, mely a kovászos pékáruk világában igazít el ide kattintva olvasható. A követklező rész, mely további 5 kovászos pékséget listáz, holnap lesz elérhető a Magyar konyha oldalán.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek