Listánk összeállításánál a nemrég nyitott pékségeket vettük górcső alá. (Figyelem, a pékségek számozása nem értékítélet!)
1. Lui
![]()
Jó stílusérzékkel kialakított belvárosi pékség-kávézó, a névválasztás az utca névadójának keresztnevére utal. Már 7.30-kor nyitnak, így vonzó reggelizőcélpont is. Szembeötlő a péksütemény-választék, több mint 30-féle édes-sós szerepel a felhozatalban. Többek között pain au chocolat, különböző töltött croissant-ok, papucsok, galette-ek, csigák és quiche-ek és olyan magyarosak is, mint a mákos búrkifli, a rizskoch vagy a túrós táska, amiben mazsolát ne keressünk. Szűkebbre vett a péktermékkínálat, lágy ízvilágú kovászos fehér az alapkenyér, van még bagett, rozs-tönköly csupa magos kenyér és fonott kalács is. Tejmentes, puha zsemléből szendvicset készítenek, például tojáskrémeset füstölt paprikával hintve, kolbászosat, sándorfalvi mangalicakolbászból. Jut még hely a pultban a süteményeknek is, kekszek, tarte tatinok, sajttorta, a szombatokat pedig krémessel ünneplik. A pékség két vendéglátós hátterű gyerekkori barátnő közös álma. A finomhangolásban a budapesti, majd madridi székhelyű Alma Nomad Bakery tulajdonosa segítette őket.
Alapkenyér: kovászos fehér kenyér 840 Ft/500 g / Kakaós csiga: „csokicsiga”, vajas-leveles tészta, a töltelékbe csokidarabok is kerülnek 880 Ft
2. Babushka Kézműves Pékség
![]()
Kedves, erdei faházikó külsejével a Babushka mintha véletlenül került volna a forgalmas Sasadi útra. A név nem egy orosz nagymamára, hanem a tulajdonos becenevére utal. Roboz Eszter Ormós Gabriella workshopján edződött otthon sütőből pékké. Kis létszámú csapatával hajnaltól késő délutánig készíti a finomságokat az eladótérrel egy légterű üzemben. S mivel állandóan szem előtt vannak, a vásárlók és a pékek már jól ismerik egymást. A napi kínálatot a faházra kiakasztott táblás heti menetrenden követhetjük, a törzsvendégek viszont fejből tudják, melyik nap lehet babkához jutni. Ahogy a 10 órás nyitáshoz is hozzászoktak. S bár már nyitás előtt gyűlik a sor, kapkodás nincs, türelmesen üldögélnek a teraszra kitett padokon. A Babushkában a finompékáruk helyett a kenyér az első számú termék. Kivált a francia paraszt verzió, ami a vásárlói kívánságlista éllovasa. Díjnyertes darab a teljes kiőrlésű is, amivel Eszter 2020-ban még az otthon sütő kategóriában aratott győzelmet a Kenyérlelke Fesztiválon. A kenyerek tésztája élesztő nélkül, természetes kovásszal készül. Vannak persze péksütemények is, főleg a klasszikusok. Jó hír a tojás- és tejérzékenyeknek, hogy kakaós csiga és a croissant vegán verzióban is készül. Kalácsból sem tudnak eleget sütni, ez szintén Kenyérlelke-díjas, és különlegessége, hogy vaj helyett olívaolaj gazdagítja a tészát. Édes vonalon a brownie és egy francia eredetű apróság, a canelé a nagy kedvenc. Sósaik között foszlós tésztájú kovászos focacciák és töltött-tömött finomságok kérik a figyelmet.
Alapkenyér: természetes kovászos, 16 órás érlelésű francia parasztkenyér 1100 Ft/750 g / Kakaós csiga: hosszú érlelésű, kovászos-élesztős hibrid tésztából 700 Ft
Cím: XI., Sasadi út–Tömös utca sarok
3. breadpit
![]()
Mintha barátokhoz jönnénk vendégségbe: Zugló hátsó traktusának egy kertes házánál csak úgy besétálunk a kapun, az udvaron átvágva fel a lépcsőn, vagy hátra a zöldellő kerthelyiségbe. Ha az előbbi útvonalat választottuk, a lépcső tetején egy kenyér- és kávéillatú, otthonosan modern belső térbe jutunk. Itt kapott helyet a pékpult: klasszikus és különlegesebb ízvilágú péktermékek, teasütemények és alaposan megpakolt szendvicsek adják a kínálat gerincét. Hívogató, barátságos a légkör és a felhozatal is. Választék van bőven, de ha kenyérben a technikára vagyunk kíváncsiak, érdemes az alap kovászos kenyerüket választani: a héj kellemesen ropogós, a beltartalom ruganyos, illatra savanykás, ízre viszont neutrálisabb, lágyabb. Élvezeti értékét napokig tartja. Házi krémek, szendvicsek hidegen vagy összesütve, frissen facsart narancslé és kávévariációk is kaphatók reggelire. A kreatív névválasztás mögött komoly szakmai tudás és magas nívó áll: a kenyerek kovásszal (a sörös gyökérkenyér kivételével, amibe kerül egy kis élesztő), a péksütemények sok-sok vajjal készülnek, és töltelékből is jut bőven. Semmivel nem spórolnak, cserébe az árszínvonal a minőséggel tart: egyik sem alacsony.
Alapkenyér: 24 órás kelesztésű vadkovászos fehér-félbarna 1100 Ft/500 g / Kakaós csiga: élesztős, vajas-leveles tészta 990 Ft
4. VAJ
![]()
Markó Kristóf és testvére nem féltek a pandémia idején elindítani a vállalkozást, a forgalmas pékség-kávézó nyitás óta népszerű pontja a VIII. kerület színes gasztrokavalkádjának. Nyitástól zárásig állandóan nyílik az ajtó, sok külföldi szót hallani. Kézműves pékségként indultak, de a műfaji határ azóta jócskán eltolódott egy szélesebb gourmet-élmény felé. Kiváló kovászos kenyerek – ízes, jó textúrájú, teljes kiőrlésű –, perecek, szendvicsek, nagy péksütemény-választék (közönségkedvenc a pisztáciás croissant), újabban pedig cukrászsütemények, ebédmenü, csapolt sör, bor és pizza is része az állandó kínálatnak. Hangsúlyos a kávévonal is, többféle pörkölésűből választhatunk. A cukrászpálya az idei évtől Márk Szonja (Édesem) munkáját dicséri, általa lettek a baszk sajttorta, choux, keksz- és tarte-variációk a pult mindennapjainak részei. A tágas, világos belső térben sok vendégnek jut hely, jó időben pedig Rákóczi tér teraszos panorámája mellett lehet kávézgatni. Nagy csapattal, hosszú nyitvatartással dolgoznak, s bár pörögnek rendesen, a megbontott rendelős-fizetős rendszer miatt a pultnál könnyen kialakul egy kis tumultus. Minőséget adnak, magas áron.
Alapkenyér: 14-16 órás érlelésű, fehér vadkovászos 2290 Ft/1 kg / Kakaós csiga: élesztős vajas-leveles tészta 890 Ft
Cím: VIII., József körút 30–32. (Rákóczi tér)
5. Megszegett ígéret Pékműhely
![]()
Makkai Balázs informatikusból avanzsált pékké, 2019 szeptemberében döntött egy pékség nyitásáról, januárban meglett az újbudai üzlethelyiség, áprilisban pedig már meg is nyitott a Megszegett ígéret. A kezdeti termékpaletta hatféle kovászos kenyérre szorítkozott, mára alaposan felturbózta a kínálatot: a kenyerek mellett készül zsemle kenyértésztából, kifli édeskés kalácstésztából, ciabatta, ami ugyan háromnapos program, de azért kell, hogy legyen. Vajas-leveles tésztás töltött édeseik és a pitéik különleges helyet foglalnak el a vásárlók szívében. Büszkeségük a bukta, különlegesség pedig a kovászos pogácsa, amit most füstölt sajtos és tepertős ízekben kóstolhatunk. Süteményből kevert és kelt tésztás variációkat is készítenek. Elvitelre szakosodtak, – az eladótér egy-két főre kalibrált –, de a bolt előtti padon két reggelizni vágyó azért összesimulhat.
Alapkenyér: vadkovászos fehér-félbarna 1500 Ft/750 g / Kakaós csiga: vajas-leveles tészta 900 Ft
Cikksorozatunk első része, mely a kovászos pékáruk világában igazít el ide kattintva olvasható. A követklező rész, mely további 5 kovászos pékséget listáz, holnap lesz elérhető a Magyar konyha oldalán.