Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje
2021. május 12.- 4 db egész csirkecomb
- só, bors
- 1 ek libazsír
- 1 fej hagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 dl száraz fehérbor
- 10+4 szál tárkony
- 1,5 dl tejföl
TÁRKONYOLAJ
HOZZÁVALÓK:
- 6 dkg tárkony, levelei leszedve
- 1,5 dl olívaolaj
Egy egyszerű csirkés receptet választottam, amelyet szinte teljesen az eredeti leírás szerint készítettem el, annyi változtatással, hogy házi tárkonyolajat ajánlok hozzá.
ELKÉSZÍTÉSE:
A csirkecombokat félbevágjuk, papírtörlővel leitatjuk, majd mindkét oldalukon sózzuk, borsozzuk. A libazsírt felhevítjük egy nagy lábasban vagy serpenyőben, majd a csirkecombokat mindkét oldalukon lepirítjuk.
Félretesszük. A visszamaradt zsiradékra dobjuk a vékonyra szeletelt hagymát és a vastagabb karikákra szeletelt sárgarépát, majd néhány percig dinszteljük.
Ekkor hozzáöntjük a fehérbort, és erős lángon elforraljuk az alkoholt. Hozzáadunk kb. 2 dl vizet, 10 tárkonyszálat, majd visszatesszük az előpirított csirkecombokat. Fedő alatt, lassú tűzön addig pároljuk (kb. 35 percig), amíg a csirke és a répa is megpuhul. A csirkedarabokat kivesszük, a levébe keverjük a tejfölt (előtte egy kis forró lével simára keverjük), végül beleaprítjuk a maradék négy szál tárkony leveleit.
Tálaláskor megcsepegtetjük kevés házi tárkonyolajjal: A tárkony leveleit lecsipkedjük, majd forró, lobogó, sós vízbe mártjuk néhány másodpercre, amíg összeesik. Konyharuhával szárazra itatjuk. Botmixerrel pépesítjük, kb. 15 percig állni hagyjuk, végül átszűrjük.
csirkecomb , libazsír , vöröshagyma , sárgarépa , tárkony , száraz fehérbor , tejföl , olívaolaj