Orbán Szilvia, a képek forrása: House Beautiful US
2021. június 11.konyha , konyhadivat , dizájn , trendek
A konyha minden helyiségnél gyorsabban reagál az ízlésbeli és technológiai változásokra. Kis időutazással idézzük fel a konyhai dizájn legfontosabb pillanatait.
A konyha az otthon lelke, ahol reggel a kávé illata ébreszt, ahol ünnepek idején áll a bál, ahol a nap végén összegyűlik a család. Jó esetben azt is híven tükrözi, hogy milyen emberek használják: mennyire fontos számukra az étkezés, az ételkészítés, vagy éppen az időről időre felbukkanó trendek, vagy a reprezentálás.
Nemrég az amerikai House Beautiful érdekes összeállításban mutatta meg, hogyan változott a konyhák divatja az elmúlt száz évben, s bár Amerika messze van tőlünk, és némely trend kis csúszással érkezett hozzánk, az, hogy egy adott évtizedben mit gondoltunk menő konyhának, nagyjából egységes a nagyvilágban. Mutatjuk a fő irányzatokat.
Az 1920-as évek
A 20-as évek divatos konyhája – habár nem harsog a színektől – de azért már megenged magának némi játékosságot.
Éljen a sparhelt!
Nehéz, ormótlan, viszont rendkívül hasznos és praktikus. A sütésre-főzésre egyaránt alkalmas tűzhelyeken több edénynek is bőven akad hely, így a háziasszony egyszerre több étellel is haladhat. A 20-as évekre a sparheltek csillogó zománcot kapnak, ami dob a megjelenésükön, de megkönnyíti a tisztántartásukat is.
Beépített konyhabútorok
A 20-as évekre a különálló szekrényeket, munkaasztalokat és tűzhelyeket felváltja egy merőben új koncepció: a beépített konyhabútorok megjelenése, amivel az egész tér átszervezhetővé válik.
Az 1930-as évek
Előtérbe kerül az időtakarékosság témája. A 30-as években született dizájnok előszeretettel használnak olyan anyagokat, amelyeket könnyű tisztítani és nem kell különösebben figyelni az állapotuk megőrzésére: ez a fémből készült szekrények, a rozsdamentes acél pultok és a linóleumpadlók korszaka.
Kompaktan is nagyszerű
A tűzhelyek formája letisztultabb lesz, a mosogató feletti edénytárolók elterjedése pedig lehetővé teszi a kisebb terek jobb kihasználását is.
Art deco
Az elegáns, kifinomult művészeti stílus utat talált a konyhákba is. A természetes fény jelentősége egyre növekszik, a vonalak egyszerűsödnek, a geometrikus motívumok hangsúlyossá válnak.
Az 1940-es évek
Étkezősarok
Bár az emberek már jóval ezelőtt étkeztek a konyhákban, igazából a 40-es évekre tehető, hogy a kényelmetlen fapadokat felváltják a leginkább a konyha sarkában kialakított, meghitt zugok, ahol már az egész család gond nélkül elfér.
Az 1950-es évek
A konyha ebben az időszakban válik igazán státuszszimbólummá. Ahogyan az ételek előkészítése fokozatosan könnyebbé válik, a főzés sokaknál már nem feltétlenül csak kötelesség, de egyben hobbi is lesz. A szárnyukat bontogató házi gourmet-k Julia Childtól merítenek ihletet, a kalandvágyóbbak pedig már az új technológiák (beltéri barbecue, páraelszívó) felé kacsintgatnak.
A dizájnban hódítanak a színek, a világítást gyakran süllyesztik vagy elrejtik.
Modern hűtőszekrények
Az 50-es évek divatos hűtőiben megjelennek a könnyen tisztítható üvegpolcok, az ajtók praktikus rekeszeket kapnak.
Új energiaforrás
Ebben az időszakban már nem a fával, szénnel vagy gázzal főzés számít igazán trendinek, hanem az, ha valakinek elektromos tűzhelye van.
Nyitott konyhák
Aki azt gondolná, hogy a nyitott konyha a közelmúlt divatja, téved. Az ötvenes évek menő konyháiban már nem válnak szét élesen a határvonalak a lakótér és a konyha között, és a közös térben számos funkció keveredik.
Az új nappali
A XX. század közepére a konyha már nem a ház takargatnivaló helyisége, hanem stílusos gyülekezőhely, közösségi tér. Ennek egyrészt az az oka, hogy a konyhákban az új technológiáknak köszönhetően merőben más munka folyik, mint akár csak néhány évtizeddel korábban, másrészt mert a megépítéséhez használt anyagok minősége rendkívül sokat javult.
Az 1960-as évek
A hatvanas évek konyhadivatját leginkább az erős színek és az U alakú elrendezés uralja. Ez utóbbi a meghittség érzetét kelti anélkül, hogy a konyhában tevékenykedő a többiektől elzárva érezné magát. Praktikus szempontból az U alakkal járó plusz pult több tároló helyet is jelent, miközben nem akadályozza a természetes fény útját.
Arany minden mennyiségben
A hatvanas évek második felében megjelennek újra a föld színei a konyhában, igaz, megújult formában. A kor legdivatosabb árnyalatai az „aratás aranya” és az „avokádózöld” – ezek a színek egészen a 80-as évekig hódítanak majd.
Lyukacsos falipanelek
Az ötvenes években, Julia Child műsorában feltűnt, praktikusan kihasználható lyukacsos elemek népszerűsége a 60-as években tetőzik. A divatos konyhai elem előnye, hogy bármikor átrendezhető és minden a háziasszony keze ügyében található, emellett pedig váratlan dekoratív elemként is megállja a helyét.
Színorgia
A hatvanas évek divatos konyhái tobzódnak a színekben és a zsúfolt, nagy mintákban.
Az 1970-es évek
Ebben az évtizedben az önkifejezésé lesz a főszerep. A konyhákban bátran vegyítik a legkülönbözőbb anyagokat és színeket. Sok berendezést pedig elrejtenek, eltűnnek a szemünk elől.
Vissza a természetbe!
A harsány színek használata mellett egyre több hangsúly kerül a természetközeliségre: rusztikus fa, természetes kőből készült falak, ragyogó réz, és egy tonnányi páfrány – ezek a divatos konyha legfontosabb elemei a hetvenes években.
Villamosság a színekben
A kor konyhájának sztárjai a – savakat és neont idéző árnyalatokban pompázó – rétegelt műanyagok, amelyeket előszeretettel használnak a bútorok előlapjaiként. A szemnek csak a natúran hagyott fa pultok adnak kis pihenőt.
Még okosabb hűtők
A menő konyhák elhagyhatatlan eleme lesz a víz- és jégadagolóval felszerelt high-tech hűtőgép.
Az 1980-as évek
A konyhákba még több egyéniség költözik, megjelenik az átlagostól eltérni akaró konyha divatja. Az új stílus már előrevetít néhány, a jövőben majd rendkívül népszerű trendet: a természetes fényben úszó konyhát, illetve a nyitott polcokat. A konyhában már nem csak ételt készítenek az emberek; a gyerekek itt írják a házi feladatot, a család a pultnál ülve nézi a tévét.
Konyhasziget
A nyolcvanas évekre a konyhaszigetek már megszokott látványnak számítanak egy divatos konyhában, de ebben az évtizedben – akárcsak a hajviselet vagy a válltömés – a méretük óriásira növekszik, aminek két fő oka van. Egy: a konyha ekkorra egyszer s mindenkorra szociális térré változott. Kettő: a konyhasziget méretével a ház tulajdonosai utalnak a társadalmi helyzetükre is.
Vidéki stílus
A világos színek, a magas mennyezet, a látható gerendák és a festetlen fa meleg otthonosságot ad a konyhának.
Feketén-fehéren
A harsány színek divatja – legalábbis egy időre – leáldozik, előtérbe kerül a kifinomultság. A fekete és fehér hegemóniáját a bátrabbak némi krémesebb „mandulaszínnel” törik meg. S habár a fő trend kerüli a színeket, azért a pasztellszíneknek szintén sok rajongója akad ebben az évtizedben.
Az 1990-es évek
A gránit hajnala
A korábbi évtizedek favoritjai, a műanyag és fa pultok helyét a kilencvenes évek álomkonyhájában átveszi a gránit.
Szelídebb paletta
A divatszínek ügyesen lavíroznak a harsányság és a nyugalmasság között. Kedvelt árnyalat a zsálya és a vadász zöld, ami jól illik mind a fekete, mind a rozsdamentes acélból készült berendezéshez.
Farmház!
A 80-as évek vidéki stílusa tartja magát a következő évtizedben is, sőt: megjelenik a mai napig hódító farmház stílus. Kicsit nosztalgikus, kicsit európai – ennek az eklektikus megjelenésnek kulcseleme a márvány, illetve a régiségbolti kincsek, a nyitott polcok, a fehér szekrények és az ódon kerámiák.
A profik is megirigyelnék
Ahogyan az ötvenes években a változásoknak köszönhetően a főzés kötelességből hobbivá is válhatott, a kilencvenes években még tovább tolódott a hangsúly a gourmet irányába. A kor divatos konyhája a profiktól (például éttermektől) nyúl le elemeket, így kerül a családi konyhába professzionális konyhai eszköz és gép, vagy sokszor indokolatlanul drabális hűtő.
A 2000-es évek
A konyha elvitathatatlanul a közösségi tér része, sőt, sok esetben már ez a funkció a dominánsabb.
A kisebb jobb
Az egyre növekvő méreteket sokan megelégelik. Mind többen vannak, akik nem igazán használják ki a nagy konyhákat, vagy ha igen, akkor is egy hatékonyabban működtethető helyiséget szeretnének. A kisebb lakások iránti igény is lassan növekedésnek indul (ez a trend igazán majd a következő évtizedben robban be), így a tervezők is elindulnak egy minimalista irányba.
Bézs minden mennyiségben
Az éra divatos konyhája meglehetősen színtelen volt, azaz pontosabban, általában a bézs árnyalataiban pompázott. Ez a kortalan árnyalat remekül mutatott a konyhabútorokon, a helyiséget pedig világossá, egyben pedig barátságosan hívogatóvá is tette.
A 2010-es évek
Okoskonyha rulez!
A szekrények sötétebbé válnak, és egyre többen keresik az okos eszközöket (tűzhely, mikró, hűtő, mérleg stb.) a konyhákban is.
Instagramkonyhák
Ki ne találkozott volna velük? Hófehér szekrények, márvány pult, szigorúan fa padló… az ilyen konyhának nem kellenek szépítő filterek.
Megmutatom
Bár még mindig sok híve van a kis konyháknak, a nagy, úgynevezett statement konyhák újra előtérbe kerülnek. Hatalmas, akár 6-8 helyes tűzhelyek, hozzájuk óriási páraelszívók, masszív pultok és konyhaszigetek jellemzik ezt a trendet.
Textúrák bűvöletében
Metrócsempe, fa és modern, kifinomult szekrények csodás egyensúlya érvényesül a 2010-es évek menő, többnyire fehér konyháiban. A fehér színt remekül ellensúlyozzák a melegebb árnyalatú anyagok (fa, tégla), amelyekkel elkerülhető a teljesen steril, orvosi műtő-érzet.