Hírek

MTI

2021. június 14.

hal , fogas , süllő , ponty , balaton

"Balatoni hal" elnevezéssel a fogassüllő és a ponty uniós oltalmat kapott - közölte az Agrárminisztérium hétfőn.

Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként az EU területén "Balatoni halnak" csak

a termékleírásában rögzített követelményeknek megfelelően tenyésztett pontyot és fogassüllőt lehet nevezni.

A balatoni halgazdaságok már az 1920-as évektől kezdve nagy gondot fordítottak a Balaton két, gazdasági szempontból legjelentősebb hala, a fogassüllő és a ponty tudatos halgazdálkodással történő szaporítására. A földrajzi jelzés körébe tartozó fogassüllő húsa hófehér, sovány, szálkátlan és ízletes, alacsony zsír- és magas fehérjetartalmú, minősége annak köszönhető, hogy a Balaton vízgyűjtő területén nagy arányban megtalálhatók az őshonos, fehér húsú táplálékhalak (küsz, dévérkeszeg és garda).

Kizárólag a Balaton vízgyűjtő területéről származó "balatoni sudár" vagy "varászlói tükrös" államilag elismert tájfajták egyedeire lehet használni. A földrajzi jelzéssel ellátott ponty húsa tömör, rugalmas állagú, ami a magas fehérjetartalmú természetes tápláléknak és kiegészítő természetes kagylótakarmánynak köszönhető.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra