Hírek

Orbán Szilvia

2021. július 5.

Egy skót főzdében egy különösen jó orral megáldott kutyát alkalmaznak a minőségellenőrzési feladatok elvégzésére.

Az álmából ébresztve is tudja mindenki, hogy a kutya az ember legjobb barátja, de a kapcsolat most szintet lépett: egy remekül képzett ebet alkalmaztak a Grant’s Whiskynél, Skóciában. Rocco, az egyéves cocker spániel a szeszfőzdét abban segíti „szakértelmével”, hogy a hordókból még jobb italok kerülhessenek ki.

A kutya a márka Girvanban található telephelyén állt munkába, ahol a hírek szerint egészen pontosan az a dolga, hogy a whisky tárolására használt hordókat minden egyes nap körbejárja, és kiszagolja, ha azokkal valami gond van. Amennyiben az érlelő hordók állapota nem tökéletes, Rocco megérzi, és „jelenti” a Grant’s társigazgatójának, Chris Wooff-nak (nem vicc, tényleg így hívják).

„A fa természetes anyag, a whisky lepárlása pedig egy organikus folyamat. A mi dolgunk a Grant’s Whiskynél az, hogy meggyőződjünk arról: az érlelés során használt tölgyfahordókkal minden a legnagyobb rendben van”

fogalmazott Wooff. „A Roccóhoz hasonló kutyák szaglása 40-szer jobb, mint egy emberé. Négylábú barátunkat különös gonddal választottuk és képeztük ki arra a munkára, ami során tévedhetetlen pontossággal képes kiszűrni, ha a whisky érlelése közben valami nincs rendben.”


„Mechanikus ’orrokat’ már széles körben alkalmaznak a borágazatban, de mi szerettünk volna hűek maradni kézműves gyökereinkhez, ezért kerestünk természetes megoldást. A kutyák természetes szuperérzéke szinte kézenfekvőnek tűnt.

Rocco elképesztő teljesítménye, amivel rövid idő alatt képes nagy pontossággal ’átvizsgálni’ egy nagy rakás hordót, beigazolta, hogy méltán vettük fel mesterembereink kis csapatába.”

A most egyéves eb az eddigi életének felét azzal töltötte, hogy erre a munkára készült: egy 6 hónapos képzés során – Stuart Phillips, a híres wales-i kutyaszakértő foglalkozott vele – sajátította el a pozíció betöltéséhez szükséges skilleket.

„Egy Roccóhoz hasonló kutya elképesztően erős természetes szaglóérzékkel rendelkezik. A munkám leginkább az volt, hogy abban segítsem, hogy minél jobban tudjon fókuszálni, és megkülönböztetni, felismerni a fa jellegzetes illatait. Illetve, hogy amit talál az ellenőrzés során, érthető módon le is kommunikálja a Grant’s humán legénységének” – fejtegette Phillips, aki kiemelte: a kiképzéshez a megbízó mintahordókat is biztosított.


Nem elég, hogy Roccónak menő állása van, de saját „szobát” is kapott: a spániel egy kézzel épített, speciális kennelben él, a szeszfőzde közvetlen szomszédságában.

„Ő egy magasan képzett munkakutya, nem csupán egy munkahelyi kedvenc. Épp ezért, szabályokat hoztunk, hogy a műszakjai közötti szüneteket tényleg nyugodtan, zavartalanul tölthesse”

– nyomatékosítja Lianne Noble, Rocco vezető gondozója. „Mindenesetre Rocco – az általános munkamorálra gyakorolt – pozitív hatását öröm volt nézni.”

És akkor még szó sem esett a whisky minőségének javulásáról.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra