Hírek

Orbán Szilvia

2021. november 11.

Attenborough , David Attenborough , torta , Cake International , életnagyságú

Attenborough, a britek nemzeti kincse idén ünnepelte 95. születésnapját.

A világhíres természettudós-dokumentumfilmes, Sir David Attenborough néhány tehetséges cukrásztól egy egészen különleges „ajándékot” kapott: tortaformában ábrázolták. Az életnagyságú süteményt Birminghamben, a Cake International nevű kiállításon mutatták be, november elején.



A sütiszobor több brit kézműves összefogásában született, írja az Independent. A torta a tévést egyik jellegzetes öltözékében – zöld zakóban, nyakában kék sállal – ábrázolja. Az alkotás szerves részei még azok a pompás pillangók is, amelyek Attenborough vállán, illetve tenyerén pihennek.

Az alkotócsapat a kompozícióban egyébként nem csak David Attenborough-t formázta meg, hanem több, élethű állatot – így például zsiráfot, vízilovat, békát, szurikátát – is elkészített.



„David Attenborough igazi legenda az állatok királyságában éppúgy, ahogyan a miénkben” – fogalmazott az egyik sütiművész, Stephanie Would. „Sir David májusban ünnepelte a 95. születésnapját, és azt gondoltam, egy ilyen alkotással méltóképpen emlékezhetnénk meg erről.”



A csapat által megálmodott, kész alkotást a kiállítás dekorációs versenyére is benevezték. Aztán, amikor az Attenborough-torta fotója felkerült a Cake International Show Insta-oldalára, a művet a szélesebb közönség is megismerhette. A hatás pedig nem maradt el, a netezők le vannak nyűgözve:

„Ez bámulatos” – írta egy hozzászóló. „Rendkívüli munka” – kommentelt egy másik.

A kiállításnak az Attenborough-t mintázó óriás süteményen kívül más fénypontjai is akadtak, így például sokan megcsodálták a görög mitológiából ismert Medusát, a Reszkessetek betörők! béna bűnöző duóját, vagy azt a tortát is, ami egy komplett angol reggelit ábrázolt.




A Cake International show időpontja részben egybevágott a Glasgow-ban még mindig zajló Cop26 klímaváltozási konferenciával, amelynek egyik előadója éppen Attenborough volt. A dokumentumfilmes legenda arra hívta fel a világ vezetőinek a figyelmét, hogy az emberiség már most hatalmas bajban van a fosszilis üzemanyagok kiapadása miatt.

„A fosszilis üzemanyagok elhasználása, a természet pusztítása, az iparhoz, az építkezéshez való hozzáállásunk soha nem látott iramú és mértékű karbon kibocsátáshoz vezetett” – szögezte le beszédében a tudós. „Ne legyen kétségünk: már bajban vagyunk.”


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek