Hírek

Orbán Szilvia

2022. május 3.

Nagy-Britannia , brit , fish and chips , fish & chips , étolaj , napraforgóolaj , hiány

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy Nagy-Britanniában komoly problémákat okozhat az étolajhiány: a nagykereskedelmi ár néhány hét alatt megduplázódott.

A szektort elemző szakértők úgy vélik, hogy az olajhiány a britek több érzékeny pontját is érintheti; így többek között az identitásukhoz szorosan hozzátartozó fish and chips (f&c) üzletekre is hamarosan lesújt: az előrejelzések szerint ezekben a boltokban az elkövetkező fél év során komoly áremelkedés várható, és a létesítmények harmada a rolók lehúzására kényszerülhet, írja az Independent

Az elemzők rámutatnak: Nagy-Britannia fő napraforgó olaj beszerzési forrása Ukrajna, de az utánpótlás az épp zajló háború miatt komolyan akadozik. Az inews arról írt, hogy a hiány miatt máris az egekbe szökött a sütőolaj ára. A Halsütők Nemzeti Szövetségének (NFFF) adatai szerint a f&c üzletek jelenleg a néhány hónappal ezelőtti árakhoz képest már több, mint a dupláját fizetik ki étolajra.



Az NFFF elnöke, Andrew Crook azt jósolja, hogy a meglévő 10500 boltból nagyjából 3000-ben nem fognak tudni lépést tartani az egyre növekvő költségekkel, és dönthetnek a bezárás mellett.

Crook, aki maga is egy f&c üzletet visz Lancashire-ben, ecsetelte a pillanatnyi helyzetet: boltjában átlagosan 200 liter (10 db 20 literes hordónyi) sütőolajat használnak hetente. Április elején egy ilyen hordóért 30 fontot fizetett, most viszont ugyanez már 44 fontba – nagyjából húszezer forintba – kerül.

„Jelenleg 40 hordó étolaj van raktáron az üzletünkben, és felkészültem rá, hogy ha ez a készlet elfogy, valószínűleg egy jó ideig nem tudok majd újabb adagot szerezni – így hát ezzel a mennyiséggel kell minél tovább kihúznunk” – fejtegette.



A kialakult helyzetet tovább bonyolítja, hogy a napraforgó olaj alternatívái, például a repce- vagy a pálmaolaj ára is ingadozik.

Indonézia pedig, amely a világ legnagyobb pálmaolaj termelő állama, április 22-én jelentett be exporttilalmat. Eközben a vezető repceolaj-termelő Kanada a tavalyi gyatra termésre panaszkodik, ami miatt tavaly az országban 35,4 százalékkal kevesebb repceolaj készült – mindez pedig szintén áremelkedéshez vezetett a piacon.

Crook rámutat: az étolaj árának emelkedése nemcsak a kisvállalkozások létét veszélyezteti, de a brit kultúrára is negatívan hat.

„Nekem úgy tűnik, hogy a kormány nem látja: az üzleted az életstílusod is egyben. A kisebb vállalkozásoknak elképesztően nehéz lépést tartaniuk ezekkel a változásokkal. Jó lenne észbe kapni; itt nem csupán üzletről és számokról van szó: az elbukott boltok mögött emberi sorsok, két-, háromgenerációs családi hagyományok állnak. A mi felelősségünk, hogy ezeket a tradíciókat továbbvigyük, de most önhibánkon kívül is fennáll annak a veszélye, hogy kudarcot vallunk” – fogalmazott elkeseredetten a halsütők vezetője.

Crook üzlete csak egyike annak a több ezernek országszerte, amelyek az utóbbi időben áremelésre kényszerültek. A vállalkozó elmondta: ő legutóbb márciusban emelt az árakon, akkor 7-ről 8 fontra, de attól tart, hogy hamarosan ismét ezt kell tennie, ha legalább esélyt akar hagyni a túlélésre.



„Szinte minden f&c üzletnek meg kellett tennie ezt a lépést. Persze amennyire csak lehet, igyekszünk minimalizálni a vendégek terheit, ugyanakkor meg kell próbálnom megvédeni a vállalkozásomat és az alkalmazottaimat is” – magyarázta Crook.

„Az ország is rengeteget veszítene azzal, ha ezek a független kis üzletek megszűnnének, hiszen ezektől annyira különleges Nagy-Britannia, arról nem is beszélve, hogy a fish and chips a nemzet egyik legikonikusabb étele.”

Eközben a nagy brit áruházláncok – például a Tesco, a Morrisons és a Waitrose is – vásárlói korlátozásokat vezettek be az étolajra. A Tesco üzleteiben három, míg az utóbbi két áruházban 2-2 palack vásárolható egyidőben.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra