Kitzinger Szonja
2023. szeptember 23.Gundel Károly-díj , Pintér Katalin , Nyíri Szása , Gundel Károly
„Olyan személyek részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői” – fogalmaz a díjat 2014-ben alapító Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) közleményében.
Gundel Károly (1883-1956) ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére alapította meg a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben a Gundel Károly-díjat. Olyan személyek részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői.
A díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Az Ipartestület a díjazottak nevét minden évben Gundel Károly születésnapján, azaz szeptember 23-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra.
Idén ketten kapták meg a díjat:
Pintér Katalin, a Gerbeaud Gasztronómia Kft. (Gerbeaud Kávéház, Onyx Műhely, Émile Étterem) alapító-tulajdonosa.
Nyíri Sándor (Szása), az Arany Kaviár Étterem társtulajdonos séfje
Eddigi díjazottak:
Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz) - 2014.
Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos - 2015.
Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz) - 2016.
Csapody Balázs - 2017.
Rosenstein Tibor - 2018.
Meskál Tibor, Szulló Szabina - Széll Tamás - 2019.
dr. Csizmadia László és Molnár Attila - 2020.
Berkes Gyula, Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd – 2021.
Borbás Marcsi és Macsinka János – 2022.