Cikkek

Magyar Konyha 2013

2024. január 14.

szindbád , húsleves , velőscsont , krúdy

Klasszikus. Felejthetetlen pillanat, ahogy a reszkető, didergő velő félve kitüremkedik a csontból, hogy azonmód melegében a fokhagymával bőségesen bedörzsölt pirítósra olvadjon.


A húsleves az urbánus-polgári lét és a vidéki-paraszti életforma mesterséges ellentéteinek fehérabrosz melletti kibékítése. Egybe forrt egyetértés. Esetleg a zsírkarikák méretében lehetnek eltérések, de a lényeg – a vegyes húsok, csontok, gyökerek intenzív jelenléte – azonos. A húsleves az egészség jelképe, gyógyszer minden kórságra, bajra, átokra. Szerelmi előjáték, öregek vigasza, fiatalító csodaszer. Lutz séf tartotta magát a szabályokhoz, sőt némi sáfrány pöttyökkel is szeplősítette a levet, egy kis karfiol, káposzta sem hiányozhat: tudományos leves, akadémiai székfoglalót is megérne.


Hozzávalók: 60 dkg csontos marhahátszín, 25 dkg marhaszegy, 4 db velős csont, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg petrezselyem gyökér, 1/2 db zellergumó, 1/4 fej karalábé, 20 dkg kelkáposzta, 1/2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 20 dkg karfiol, 1-2 szem burgonya, só, szemes bors, babérlevél, kakukkfű, csipetnyi gyömbér, csipetnyi sáfrány, a velős csonthoz fűszerpaprika, bors


Szindbád – magyar filmdráma, 1971. Főszerepben: Latinovits Zoltán


Elkészítése:

A csontos hátszint és a marhaszegyet kevés olajban narancssárgára lepirítjuk, majd jéghideg vízbe helyezzük, felfőzzük, leszedjük a habot, bezöldségezzük, sóval, egész borssal, babérral, kakukkfűvel, gyömbérrel, sáfránnyal ízesítjük, körülbelül 3,5-4 órán át főzzük, gyöngyöztetjük lassú lángon. 40-50 perc elteltével a zöldségeket állaguk szerint óvatosan kivesszük. A velős csontok 2 végét lesózzuk, majd a végén a húslében külön kifőzzük 15-20 percig lassú lángon.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek