Cikkek

Március elején találkozhattunk először a Hollóházi Kékfestő kollekciójával az üzletekben. A nagy múltú porcelánmanufaktúra ezzel a modern, mégis hagyománytisztelő szettel szólítja meg a fiatalokat.


„A Hollóházi Porcelánmanufaktúra megújítása a tulajdonossal együtt közös ügyünk. Nagyjából három éve egyeztetünk arról, milyen irányt vegyen a cég. Ebbe beleszólt a Covid: a boltok leálltak, a cserépedény olcsósága pedig már a járványt megelőzően háttérbe szorította a porcelánt” – mondja Vági Oszkár tervező. A kialakult helyzeten változtatni kellett, a megújítási folyamat több felismerést hozott. Az egyik, hogy a cégnek nyitni kell a fiatalabb korosztály felé. A másik, hogy le kell szűkíteni a korábbi készletek jellemző darabszámát, miután 24 részes kollekcióra ma már nincs igény. 



Vági Oszkár, a tervező


A szószos- és levesestál, a köztes tányérméret, bonbonier ezért kimaradt a Kékfestőből. Fontos újítás az is, hogy a tételek a kor kívánalmainak megfelelően mosogatógép-állók lettek. Új kollekció születik Az új kollekció elkészítéséhez Vági Oszkárék a régi termékcsaládokat vették alapul, formailag azokhoz nyúltak, ami költséghatékonyabb megoldásnak bizonyult, mint teljesen az alapoktól megtervezni egy szettet. Itt-ott levágták a pereme­ket, új fülek kerültek a bögrékre, modernizálták a formavilágot.




Ezután jött az ötlet, hogy a minták terén a ma is divatos kékfestő formavilágából merítsenek. „Úgy gondoltuk, a Kékfestő híd lehet a régi és az új vásárlók között” – húzza alá Várhegyi Attila, a Hollóházi Porcelánmanufaktúra tulajdonosa és művészeti vezetője. A kékfestő műfajt eleve a porcelánok ihlették, a kínai porcelánok Európába érkezése inspirálta a kékfestő anyagok gyártását, amelyek az 1700-­as évektől jelen vannak a nép­­viseletben, a népművészetben, a képzőművészetben. Kézenfekvőnek tűnt a használatuk, a kék szépen harmonizál a fehér porcelánnal, az apró minták elegánsak, ugyanakkor modernek, így kortárs enteriőrben is megállják a helyüket.




A minta a máz alá került, emiatt tartósabb, a mosogatógép sem tesz kárt a készletben. A kollekció tervezésekor figyelembe vették, hogy a lakások ma már sokkal kisebbek, ezért a termékek rakásolhatók, egymásba helyezhetők, egy-egy edény nem mellesleg több funkciót is ellát. Jó hír, hogy a jelenlegi 6-8 minta bármelyikkel variálható, szemet gyönyörködtető tányérmandalák, asztali csendéletek állíthatók össze az egyes elemekből. Mivel a kékfestő végtelen és időtlen mintakészlettel dolgozik, siker esetén úgy bővíthető a kollekció, hogy ehhez nem kell megint készletet vásárolni, az új minták ugyanis illeszkednek majd az alaptermékcsaládba.




Kapcsolódó cikkek