Életmód

Orbán Szilvia

2022. augusztus 13.

Sokan vallják, hogy a kerti sütögetést nem lehet elrontani, pedig mind találkoztunk már kiszáradt húsokkal és szottyos zöldségekkel.

A brit Daily Mail a népszerű londoni barbeque (BBQ) étterem, a Cue Point tulajdonosát, Mursal Saiq-ot, és konyhafőnökét, Josh Moroneyt kérdezte meg, hogyan lehet elkerülni egy grillezős katasztrófát.

„Az országunkban még mindig gyakori tévhit, hogy grillezni csakis sertéshúst lehet, és hogy ilyenkor minden a sörről és a country zenéről szól, pedig ez már rég nem így van” – kezdi Mursal. „A Cue Pointot épp azért nyitottuk, hogy kicsit felrázzuk a dolgokat. Nálunk például egyáltalán nincs sertéshús, így muzulmánokat és zsidókat is várunk. De aki vegán, vagy tejallergiája van, az is jól fog lakni nálunk.”

A tulajdonosnő és konyhafőnöke az évek során a grillezés minden csínját-bínját megismerte már, és most felhívja a figyelmünket az otthon leggyakrabban elkövetett hibákra.

Kihagyjuk a pácolást

A szakértők állítják: a pácolás igenis a grillezés egyik alapköve – ugyanakkor elismerik, hogy ezt is túlzásba lehet vinni. Óvakodni kell a túlfűszerezéstől, ahogyan a húsok túlzott klopfolásától, dörzsölésétől is.„Nincs azzal baj, ha a sütés előtt óvatosan bedörzsöljük a szeleteket egy házi fűszerkeverékkel. Mi abban hiszünk, hogy a fehér húsoknak igenis jót tesz egy kis pác, ugyanakkor a marhát mi is csak egy kevés fűszersóval kezeljük a sütés előtt. A bárány, mivel a húsa kissé a vadhúsokra hasonlít, szintén meghálál egy jó pácot.”

Nem készülünk elő

A tálcákat, húsvillákat és -fogókat, a konyharuhákat előre készítsük a grill mellé. Az sem baj, ha egy hideg ital szintén a kezünk ügyében van – így könnyebb elviselni a meleget.

Nem ügyelünk a tűzre

A szakértők hangoztatják: az, hogy az ételt megkapta a tűz, és megjelennek a jellegzetes grillcsíkok, még egyáltalán nem jelenti azt automatikusan, hogy az étel el is készült.

„Sok ember azt hiszi, hogy a grill akkor üzemkész, ha a szén már kifehéredett, olyan forró. Pedig – főként húsok esetében – a kevesebb szénnel megpakolt tűztér, és a néhol még fekete, máshol már fehér szén feletti, lassabb sütögetés hozza meg az igazán várt, és legfinomabb eredményt.”Nem vagyunk körültekintőek

Képzeljük el a következőt: épp grillezünk, és a tűz elkezd kialudni, ezért fogunk valamit, mondjuk egy konyharuhát vagy egy kartondarabot, és legyezni kezdjük a parazsat – és mielőtt észbe kaphatnánk, a pernye már tele is rondította az összes ételt, amit a rácson hagytunk, sőt, beleszállt az italokba, és a vendégek ruhájába is…

A tanács: ne legyünk lusták ahhoz, hogy ilyen esetben először lepakoljuk az épp készülő ételeket a grillről, és megkérjük a közel állókat, hogy vonuljanak biztonságos távolságba, és csak ezek után kezdjünk a tűz felélesztéséhez.

Nem viselünk kötényt

A grillezés bizony nem egy tiszta dolog. Már maga a grill sem makulátlan az esetek többségében, és a tűzgyújtás, a korom, a pernye, a hamu – még a legnagyobb odafigyelés mellett is – mind jár némi piszokkal.A sütéshez újítsunk be egy menő, jó minőségű kötényt, és legyen rutin, hogy a grillt és az eszközöket a sütögetés végeztével szépen letakarítjuk – így teszünk nagy szívességet a későbbi önmagunknak.

A témáról korábban ITT írtunk >>>

Nem mérjük a hőmérsékletet

„A grillezés valójában egy tudományos folyamat, de ezzel senki nem törődik” – állítják a szakértők. „A húsok más feltételek mellett máshogyan viselkednek. Csak mert az adott hústípust mi mindig ugyanúgy készítjük, ez még nem garancia rá, hogy a végeredmény is mindig ugyanaz lesz.A sötétebb, füstölt húsok ideális hőmérséklete 88 és 92 fok közötti, ebben a tartományban biztos, hogy az étel omlósan puhára készült. A steakek esetében a szaftos, csodás állaghoz 55 fok körüli hőmérsékletet kell mérnünk.”

Egy omlós steakhez a maghőmérséklet 48 és 57 fok között ideális, attól függően, hogyan szeretnénk a húst elkészíteni. Rare esetén maradjunk 48 és 50 Celsius között, medium rare-hez az 51-53-as tartományt lőjük be, a medium állag eléréséhez 54-57 fokra lesz szükség, míg e felett well done készíthetjük a hússzeletet. A klasszikus amerikai marhaszegy barbequehoz pedig minimum 87 fokos maghőmérsékletet ajánlanak a hozzáértők.


Nem figyelünk a sorrendre

A szakértők azt ajánlják, hogy a zöldségeket mindig a húsok előtt készítsük el a grillen.

„Ugye, milyen egyszerűen hangzik? Mégis mindenki elfelejti ezt. Ha vegetáriánusok is vannak a társaságban, a sorrend alapvető fontosságúvá válik. Ha a zöldségekkel nyitunk, a húsokból kisülő nedvek nem érintkeznek az ő ételeikkel. Legyünk figyelmesek!”A másik fontos tipp, hogy nyugodtan főzzük elő a zöldeket – így elkerülhető, hogy kemény, szálas zöldségeken rágódjon az egész társaság. Különösen ügyeljünk erre, ha csöves kukoricával, céklával vagy spárgával dolgozunk. A zöldségeket nyugodtan készíthetjük alufóliába tekerve is.

Nem gondolunk a hamura

„Tervezzük meg előre, hogy a sütögetés végeztével hová kerüljön a forró hamu” – szögezik le a szakértők. „Még véletlenül se szórjuk rögtön a rózsabokor alá, mert ezzel tönkretesszük a növényt. A legjobb, ha beruházunk egy masszívabb, fém vödörbe, aminek az aljába vizet töltünk, és abba hamuzzuk ki a grillt. Ez talán a legbiztonságosabb és legegyszerűbb módszer.”A Mirror által megkérdezett cornwalli séf, James Strawbridge is adott még két megfontolandó tippet.

Ne kapkodjunk!

Ne hagyjuk, hogy az izgatottságunk mindent elrontson: várjuk meg türelmesen, míg a fa vagy a szén jól leég, és a tűztér nagy részében izzik a parázs. Ez adja ugyanis a sütéshez az állandó hőmérsékletet, és így a szikráktól sem kell tartani.

Szerezzünk be egy grillgyújtó kéményt!

Ha van egy ilyen praktikus eszközünk, a tűzgyújtásra nem kell tovább hosszú időt pazarolni.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek