Életmód

Orbán Szilvia

2022. június 23.

Ha unjuk már a sült krumpli, a görög saláta és a zöldségmártogatósok triumvirátusát, a legközelebbi grillezéskor újítsunk kicsit a köreteken!

Függetlenül attól, hogy az ember épp melyik fogyókúrában hisz, így nyár elején, vagy hogy melyik étrendet követi már hosszabb ideje, abban egyetérthetünk, hogy az „egészséges” nem valami szitokszó, amitől meg kell rettenni, ha felmerül a grillezés kapcsán. A tápláló köretnek nem kell feltétlenül főtt brokkolinak vagy párolt spárgának lennie – az egészséges, tápláló köret, ha jól csináljuk, a legkevésbé sem unalmas, sőt, valójában elképesztően ízletes.

Univerzális igazság, hogy a grillen minden finomabb lesz – ez pedig még a szokásos, unalomig használt zöldségeinkre is igaz.

A lángnyelvek melegében, a füstfátyol ölelésében a textúrák varázslatos átalakuláson esnek át: a forróság karamellizálja a zöldségekben természetesen megtalálható cukrokat, intenzívebbé változtatja az ízüket, és mindent áthat az az isteni, füstös aroma.

Rég tudjuk már, hogy a nagy, nehéz húsokat a sütögetést követő lakomán jól ellensúlyozzák az üdítő gyümölcsök és az élettel teli zöldségek, amelyeket azonban lehet új, izgalmas módon is kínálni. Íme néhány inspiráló példa a Thrillisttől.

Fokhagymavajas, grillezett gomba

Ha a társaság legalább annyira lusta mint amilyen éhes, akkor a grillezett gombával nem tudunk mellélőni. Nem elég, hogy a gombát általában mind a húsevők, mind a vegák szeretik, de ehhez a recepthez például elég egy maréknyi alapanyag, és az étel alig öt perc alatt előkészíthető. Ha viszont van idő a gomba marinálására is, azzal maximalizálhatjuk az ízeket és a szaftosságot.



Bár az eredeti receptben tamari, egy gluténmentes szójaszósz típus szerepel, ha a glutén nem jelent gondot, nyugodtan használhatunk sima szójaszószt is – adjuk hozzá a gombát, az olajat, és máris elvégeztük a munka 90 százalékát.

Használhatunk fehér és barna csiperkét, az étel úgy is finom lesz, de

ha többféle gombából készítjük, még ízletesebb.


Hozzávalók:

  • 450 g gomba (legjobb vegyesen)
  • 6 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
  • 4 ek vaj
  • 4 ek tamari/szójaszósz
  • 3 ek étolaj
  • friss petrezselyem, felaprítva


Elkészítés:

A szószt és az olajat egy kis tálban keverjük el, majd szórjuk bele a megtisztított gombákat, hogy jól bevonja a fejeket. Forgassuk át, fedjük le, és hagyjuk állni legalább 30 percig, de akár egész éjszakára is. Egy serpenyőben olvasszunk vajat, adjuk hozzá a fokhagymát, és kissé pirítsuk meg, hogy az illóolaj felszabaduljon, majd húzzuk le a tűzről. A gombafejeket tűzzük saslikpálcákra, hevítsük fel a grillt. A gombát tegyük a grillre, gyakran forgassuk, és időről időre kenjük meg a fűszervajjal. Nagyjából 4-5 perc alatt elkészül. Tálaláskor a grillezett gombát csepegtessük meg még egy kis fokhagymás vajjal, és szórjunk rá friss petrezselymet.

Cowboy kaviár

Hívjuk életre a bennünk lakozó Walkert, vagyis Chuck Norrist, aki nyilvánvalóan imádná ezt az

alig 15 perc alatt összedobható, színpompás köretet.

Az amerikai piknikek és svédasztalok népszerű eleme, az általában Texas vagy cowboy kaviár nevű köret, ami azért is érdekes, mert úgy szerepel benne egy rakás finom zöldség, hogy a végén, jó amerikai szokás szerint, nincs nyakon lenne öntve ranch szósszal. Van itt lédús, húsos paprika, tartalmas bab, pikáns jalapeno, kukorica, avokádó és paradicsom – már a látvány is magával ragadó.



Ennél a receptnél a munka dandárját a zöldségek előkészítése, darabolása, felkockázása teszi ki – ez viszont egyben azt is jelenti, hogy előre is dolgozhatunk. A grillezés napján elég mindent összekeverni a finom dresszinggel, és már asztalon is a finom, laktató és látványos nyári köret.


Hozzávalók:

  • 2 nagy paradicsom, felkockázva
  • 210 g feketebab konzerv, lecsöpögtetve, leöblítve
  • 210 g fekete szemű bab, lecsöpögtetve, leöblítve
  • 1 db piros vagy sárga kaliforniai paprika, felkockázva
  • 2 jalapeno, kimagozva, apróra kockázva
  • negyed lilahagyma, apróra kockázva
  • 1 kisebb csemege kukorica konzerv, leöblítve
  • 2 nagyobb, érett avokádó, felkockázva
  • negyed csésze friss koriander, felaprítva


Öntet:

  • 6 ek vörösborecet
  • 3 ek lime lé
  • 3 ek méz
  • 6 ek extraszűz olívaolaj
  • 8 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • ¾ tk só
  • ¼ tk cayenne
  • ¼ tk őrölt kömény


Elkészítés:

A zöldségeket (az avokádót kivéve) tegyük egy nagy tálba, keverjük össze. Egy másik tálban állítsuk össze az öntetet, és ha tehetjük, tegyük egy órára hűtőbe, hogy az ízek jobban összeérjenek. Tálaláskor adjuk a zöldségekhez az avokádót, majd az öntetet, és az egészet keverjük óvatosan össze, végül szórjuk meg a friss korianderrel. Jól illik mellé a tortilla chips.

Paradicsomos burrata saláta

A burrata egy olasz, tehéntejből készült sajt, amit sokan kevernek össze a mozzarellával. A sajt külseje egy kemény mozzarellára hasonlít, belül viszont a mozzarella és a friss tejszín krémes elegye. Ebben a receptben

a burrata paradicsommal, pestóval, balzsamecettel és fenyőmaggal kerül a salátatálba – mi ez, ha nem a tökéletes nyári hangulatidéző?



Hozzávalók:

  • 1 burrata gömb
  • 3 nagy paradicsom, felkockázva
  • 2 ek balzsamecet
  • ½ csésze friss bazsalikomlevél
  • 1/3 csésze fenyőmag
  • 1-1 csésze friss rukkola és bébispenót
  • 1 ek extraszűz olívaolaj
  • 2 ek pesto
  • friss citromlé, só, bors, ízlés szerint
  • + a tálaláshoz: friss, pirított bagett szeletek


Elkészítés:

A fenyőmagokat kissé pirítsuk meg egy serpenyőben, alacsony hőfokon (3-4 perc), majd tegyük félre. Egy tálalótálcára helyezzük el a spenótot és a rukkolát. Erre az ágyra kerüljenek a paradicsomok. A sajtot tépkedjük nagyobb, falatnyi darabokra, ezeket is helyezzük el ízlésesen. Szórjuk meg sóval, borssal, facsarjunk rá némi citromlevet. Lazán locsoljuk meg a balzsamecettel, az olívaolajjal elkevert pestóval. A bazsalikomleveleket tekerjük fel és szeleteljük, és az így kapott csíkokat is oszlassuk el a saláta tetején. A pirított bagett szeletekkel tálaljuk.

Prosciuttós, zsályás dinnyefalatok

Az utolsó pillanatban tudtuk meg, hogy vendégek érkeznek? Nem akarunk nagy feneket keríteni a dolognak? Bűvöljünk el mindenkit ezzel a gyors, egészséges és pikáns snackkel.

A nyers, nem füstölt, olasz száraz sonka nagyjából bármelyik, boltokban beszerezhető fajtája megfelel ehhez a nyári recepthez, de azért ajánlott a jobb minőséget keresni, ha igazán finom ételt szeretnénk a vendégek elé tenni.

A recept – bár extrának hangzik – valójában nem is lehetne egyszerűbb: a dinnyekockákat tekerjük sonkába, tűzzünk mellé egy-egy zsályalevelet, és 1-2 percre tegyük a grillezésre állított sütőbe. Tálaláskor szórjuk meg frissen őrölt borssal.



Ha a vendégek lenyűgözése is cél, ne feledkezzünk meg a forró mézes locsolásról sem – ez emeli igazán új szintre az ételt.

Nincs kéznél zsálya? Nem gond, a recept friss bazsalikommal is jól működik.


Hozzávalók:

  • 12 szelet prosciutto
  • 12 friss zsálya- vagy bazsalikomlevél
  • 1 csésze friss sárgadinnye, felkockázva
  • frissen őrölt fekete bors


A forró mézhez:

  • 3 tk szárított chilipehely
  • 1 csésze méz

Elkészítés:

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és kapcsoljuk be a sütő grill funkcióját. A dinnyekockákat és a zsályalevelet tekerjük körbe a sonkával. Fogpiszkálóval biztosítsuk. A falatkákat tegyük a tepsire, ha a sütő elérte a megfelelő hőfokot, tegyük be a tepsit, és grillezzük az ételt 1-2 percig. Tálaláskor szórjuk meg a frissen őrölt borssal és locsoljuk meg a forró mézzel, ízlés szerint.

A forró méz elkészítése:

Egy serpenyőben, alacsony tűzön, pirítsuk meg kissé a chilipelyhet (1-2 perc). Adjuk hozzá a mézet, vegyük kissé feljebb a lángot, és hagyjuk jól átmelegedni, de semmiképpen sem forrni (az edény szélén apró buborékok jelennek meg). Vegyük le a serpenyőt a tűzhelyről, és legalább 5 percig hagyjuk pihenni.

Grillezett mangó, kaffir lime sziruppal

A szabadtűzön sütött húsok mellé jól illenek a gyümölcsök, de ez a recept desszertként is remekül megállja a helyét.

Aki olyan szerencsés, hogy sétált már Thaiföld utcáin, annak biztosan ismerős lesz a grillezett mangó semmihez sem hasonlítható illata.

Ezt az egyszerű, utcai snacket a helyiek gyakran eszik ragacsos rizzsel vagy kókuszkrémmel. Egészséges, frissítő, és nagyon finom.



A thai finomság alábbi változatában a grillezett mangó ízét más, trópusi hangulatot idéző finomságok – például kaffir lime levél, kókusz chips – emelik ki. A kaffir lime egy Délkelet-Ázsiában és Dél-Kínában honos gyümölcs, aminek aromás levelét is előszeretettel használják fel a helyiek. A recept ezzel az egyedi ízzel készült sziruppal az igazi, de ha nem találnánk, helyettesíthető friss mentalevéllel is, amiből viszont nagyobb mennyiségre, legalább 2 csészényire lesz szükségünk. A recept egyszerű: grillezzük meg a mangószeleteket, és locsoljuk meg a sziruppal, majd szórjuk meg kókuszchips-szel, fekete szezámmaggal, és tegyünk rá egy halom pirított kókuszkrémet. Olyan finomság ez, ami ellen a legkomolyabb egészségcsőszök sem fognak ágálni.

Hozzávalók:

  • 3 érett mangó, héjával együtt
  • ¼ csésze fekete szezámmag
  • ½ csésze kókusz chips
  • 1 kókuszkrém konzerv
  • kaffir lime szirup (recept lejjebb)
  • friss mentalevél, opcionális
  • fekete himalája só, opcionális


A kaffir lime szirup hozzávalói:

  • 6 szárított kaffir lime levél
  • 1 lime lereszelt héja és leve
  • ½ csésze cukor
  • ½ csésze víz


Elkészítés:

Alacsony hőmérsékleten kissé pirítsuk meg a szezámmagot és a kókuszchipset, majd tegyük félre. Hevítsük fel a grillsütőt. A nagyobbra darabolt mangót kenjük át olajjal és oldalanként nagyjából 1-2 perc alatt, időnként megforgatva grillezzük meg. A gyümölcsöt is tegyük félre. Ha kihűlt, hámozzuk le róla a héját, és kockázzuk falatnyi darabokra, majd tegyük egy salátástálba. Locsoljuk meg a sziruppal, majd kanalazzuk a tetejére a kókuszkrémet, végül szórjuk rá a szezámmagot és a kókuszchipset. Friss mentával a tetején, vagy akár egy csipetnyi sóval díszítve tálaljuk.

A szirup elkészítése:

Egy kisebb edényben a cukrot, a lime leveleket és a vizet forraljuk fel, és várjunk, míg a cukor teljesen feloldódik. Vegyük lejjebb a hőt, és adjuk hozzá a lime lereszelt héját is. Jól keverjük el. 10-12 percig, gyakran kevergetve főzzük a szirupot közepes hőmérsékleten, amíg besűrűsödik. Vegyük le a tűzről, távolítsuk el a leveleket, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. A szirup hűtőben akár 4 hétig is eláll.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra