Életmód

MKO - PR

2021. július 23.

A gin főleg komplex koktélok összetevőjeként és tipikus angol italként ismert, idén nyáron azonban egy teljesen új stílusú gin került a hazai piacra. A spanyol hangulatú, ibériai gyümölcsökkel ízesített Verano gint arra tervezték, hogy közösségben, kancsóban szervírozva iszogassuk.

A GINRŐL a legtöbb embernek Anglia jut eszébe, jogosan: a 18. században a szigetországban tett szert máig tartó hírnevére. Pedig az ital eredete a Németalföldre nyúlik vissza. Számos forrás a 17. században élt holland orvost, Professor Sylvius de Bouve-ot tartja a gin feltalálójának (hiszen ő készítette el először gabonapárlat-alappal az akkoriban szokásos szőlőalap helyett 1572-ben), de az aqua juniperi első ismert
holland nyelvű receptje 1495 körül jelent meg először, orvosságként. Magának az italnak a neve is a holland jenever szóból származik.

A jenever borókát jelent, hiszen ez a ginként ismert párlatok fő – de nem feltétlenül egyetlen – ízesítője, amelyet a többnyire gabonából készült párlathoz kevernek. A legtöbb gint sok más, akár több tucat növénnyel ízesítik (a szaknyelv ezeket az összetevőket botanicalnek nevezi).

A borókabogyó gyógyító hatása az ókor óta ismert, és a középkori szerzetesek is előszeretettel keverték párlathoz. A ciprusfélék családjába tartozó örökzöld erős, száraz íze tette lehetővé, hogy a holland kikötővárosok szeszfőzői piacképes italt állítsanak elő. Az angol katonák a németalföldi szabadságharcban (első harmincéves háború) találkoztak vele – ekkor született meg a Dutch courage (holland bátorság) kifejezés a csaták előtt, ami néhány pohár jenever elfogyasztásából táplálkozott.

Végül Orániai Vilmos, Anglia holland királyának idejében terjedt el a gin a szigetországban. Utódja, Anna királynő uralkodása alatt a brit flotta elfoglalta Menorca szigetét, és tengeri erődítményt épített ki.
A következő században a helyiek a brit tengerészek kiszolgálására kezdtek gint készíteni.
Ma Spanyolországban rengeteg ginfőzde működik, és az ország a világ harmadik legnagyobb ginfogyasztója.

SKÓT LEPÁRLÁS, IBÉRIAI GYÜMÖLCSÖSSÉG

Most újabb brit–spanyol együttműködés keretében kerül a piacra egy különleges gin, a Verano: az egyik leghíresebb skót lepárló rukkolt elő egy spanyol ihletésű itallal. A William Grant&Sons ma a világ egyik legnagyobb whiskytermelő cége, és a legnagyobb, amely családi tulajdonban áll – immár a hatodik generáció keze alatt. Alapítója a Skót-felföldön, Dufftown városa mellett 1886-ban kezdte el felépíteni a céget. A főzde ma a whisky mellett igazi ginnagyhatalom is. Ők dobták piacra 1999-ben a Hendrick’s Gint, amely a ’90-es években induló ginreneszánsz egyik meghatározó itala lett.

A komplex, uborkás-rózsás Hendrick’sszel ellentétben a Verano kevesebb botanicalt tartalmazó, könnyed gin. Spanyolország lazasága és frissessége ihlette – a verano kasztíliai nyelven nyarat jelent. Az ital két verziójához Spanyolországból érkeznek citromok vagy görögdinnyék. Ezeket lepárolják, a citromhéj-citromlé párlatát és a görögdinnyepárlatot a már kész alapginhez keverik.

A gint Magyarországon kevesen isszák tisztán, és a gyümölcsös, jó ivású Veranóból is remek long drinkeket, gin-tonikokat lehet készíteni. Ám ezeket kivételesen nem csak poharakban lehet elkészíteni és formálisan felszolgálni: a főzde azt ajánlja, hogy a Veranót kancsóban szervírozzuk, és kötetlen nyári beszélgetések alkalmával, társaságban fogyasszuk. Ez a fajta felszolgálási mód Spanyolországban jelent meg, amikor oda is elért az újkori ginforradalom. (x)


VARIÁCIÓK VERANO GINRE – MÁSFÉL LITERES KANCSÓKBA

Ha nem kancsóban, hanem pohárban készítjük el, osszuk el néggyel a hozzávalók mennyiségét, és kocka helyett zúzott jeget használjunk.

VERANO GIN MOJITO

HOZZÁVALÓK:
- 160 ml VERANO CITROM
- 100 ml lime-lé
- 80 ml cukorszirup
- 48 db mentalevél (kb. 8 mentaág levelei)
- 160–200 ml szóda
- díszítésként citromkarika

ELKÉSZÍTÉSE:

A kancsóba tesszük a mentát, majd kockajeget adunk hozzá. A szóda kivételével hozzáadjuk a többi alapanyagot, alaposan megkeverjük, majd, ha szükséges, adjunk hozzá még több jeget. Ezután adjuk hozzá a szódát, majd díszítsük citromkarikával.


WATERMELON CRUSH

HOZZÁVALÓK:
- 160 ml VERANO GÖRÖGDINNYE
- 80 ml cukorszirup
- 80 ml lime-lé
- kb. 200 ml szóda
- 24-32 db bazsalikomlevél (kb. 6 ág bazsalikom levelei)
- díszítésként görögdinnyedarabok

ELKÉSZÍTÉSE:

A kancsóba tesszük a bazsalikomlevelet, majd kockajeget adunk hozzá. A szóda kivételével hozzáadjuk a többi alapanyagot, alaposan megkeverjük, majd, ha szükséges, adjunk hozzá még több jeget. Ezután adjuk hozzá a szódát, és díszítsük hosszúkás görögdinnyedarabokkal (héjjal együtt, alaposan megmosva). Ha nincs görögdinnyeszezon, málnával és mentával helyettesíthetjük.A koktélokat Metzger László, a Roust Hungary által forgalmazott Hendrick’s, Verano és The Botanistginek márkanagykövete készítette el a Fruska Bisztró bárjában.