Életmód

Orbán Szilvia

2021. október 27.

A sütőtök – mint az évszak egyik legfőbb jelképe – lassan, de szívósan itthon is egyre inkább beférkőzik a mindennapjainkba.

Ha most körbenézünk a boltokban, gyakorlatilag minden a tökökről szól: dísztárgyak, faragni való monstrumok, ruházati termékek, italok tömege néz vissza ránk a polcokról – viszont azt azért nem érdemes elfelejteni, hogy

az egész sztori a konyhában kezdődött.

Ez a sokoldalú zöldség ugyanis mindig is az őszi gasztronómia része volt. Az mindenesetre tényleg nem vitatható, hogy általános népszerűségre leginkább az utóbbi években tett szert.

Ez a könnyű textúrájú, édeskés, aromákban gazdag zöldség nem csak finom, de kiváló tápértékkel is bír, így mindenképpen érdemes beiktatni az őszi étrendbe. Az étkezésre való tököt süthetjük, turmixolhatjuk, készíthetünk belőle selymes alkoholos italt, fűszeres levest, ízes tölteléket, izgalmas köretet.

A sütőtök remek C- és A-vitamin, béta-karotin, vas, illetve cink- és antioxidáns-forrás. Rost- és káliumtartalma szintén jelentős.

Az alábbiakban a brit Metro és a The Spruce Eats néhány olyan egyszerű alapreceptjét mutatjuk meg, amivel bátran elkezdhetjük az őszi tökszezont.

Sütőtök krémleves



Hozzávalók:

  • fél ek olívaolaj
  • 1 hagyma, felkockázva
  • 1 ek zúzott fokhagyma
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 1 kisebb fej karfiol, felkockázva
  • 240 ml tyúkhúsleves vagy alaplé
  • 250 ml tökpüré (édesítetlen)
  • 1 ek barnacukor vagy juharszirup
  • só, ízlés szerint
  • 120 ml zsíros kókusztej konzerv
  • metélőhagyma, a díszítéshez

Elkészítés:

Az olajat hevítsük fel egy serpenyőben, s a hagymát puhítsuk meg 5-10 perc alatt. Utána adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, pár percig ezekkel is kevergessük, majd dobjuk rá a felkockázott karfiolt, öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a tökpürét, és a lángot vegyük magasabb fokozatra. A levest forraljuk fel, majd vegyük lejjebb a hőmérsékletet. A levest hagyjuk további 20-30 percig gyöngyözve főni, ezalatt a karfiol is teljesen megpuhul. Ezután adjuk hozzá a cukrot, a sót és a kókusztejet, majd turmixoljuk selymesen simára.

Sütőtök smoothie


Finom és tápláló reggeliként éppúgy beválik, mint egy hétköznapi vacsora utáni desszerként.


Hozzávalók:

  • 250 ml tökpüré
  • 1 banán
  • 240 ml tej
  • 30 g barnacukor
  • 1-2 tk őrölt fahéj

Elkészítés:

A hozzávalókat tegyük egy magasfalú edénybe és botmixerrel pürésítsük.

Sült tök



Hozzávalók:

  • 1 kisebb sütni való tök
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 2 tk só
  • 2 ek barnacukor

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A tök szivacsos belsejét a magokkal (ez később megpirítható) együtt vájjuk ki. A megmaradt, ehető tökrészt szeleteljük fel, és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. A szeleteket locsoljuk meg olajjal, sózzuk, cukrozzuk, szórjuk meg fahéjjal, ízlés szerint, majd süssük őket 15-20 percig.

Töklikőr (A The Spruce Eats receptje)

Önmagában, jégkockákra töltve, egy őszi vacsora után kortyolgatva is remekül megállja a helyét, de akár a kávénkat vagy a fagyikelyhet is feltüzelhetjük vele. Jól illik a rumhoz, a whiskyhez és a vodkához, nagyszerű koktélalapanyag.


Hozzávalók:

  • 2 cs víz
  • 1 cs kristálycukor
  • 1 cs barnacukor
  • 1 cs tökpüré
  • 4 fahéjdarab
  • 4 szegfűszeg
  • 2 egész szegfűbors (elhagyható)
  • 5 cm friss gyömbér
  • 2 cs rum
  • 1 tk vanília kivonat

Elkészítés:

Egy közepes lábasban, közepes lángon készítsünk szirupot a vízből és a kétféle cukorból, majd vegyük lejjebb a lángot, és keverjük bele a tökpürét. Adjuk hozzá a fahéjat és a többi fűszert, majd hagyjuk rotyogni még 5 percig. Ezután az edény húzzuk le a tűzről, fedjük le, és hagyjuk lehűlni (kb. 2-3 óra). Ha letelt az idő, szűrjük le a tökös szirupot úgy, hogy a szűrőbe egy ritka szövésű anyagot is beleteszünk. Mivel a massza elég sűrű, kissé macerás ez a lépés, de a siker érdekében annál fontosabb. Egy kanál segítségével időről időre simítsuk le a szűrő aljára tapadt, ízletes alapot is. Ha jól dolgoztunk, nagyjából 2-2,5 csészényi tökszirupot kapunk. Ekkor adjuk hozzá a masszához a rumot és a vaníliát. Az egész alkoholos elegyet jó alaposan keverjük át, hogy egynemű folyadékot kapjunk. Az italt ezután töltsük tiszta, jól záródó üvegpalackokba.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra