A híres gasztrotévés a pirítóssal húzta ki a gyufát.
Létezik egy olyan ingoványos terület a kulináris világban, ahol csupa olyan dolog van, mi csúnyán megosztja, és vérre menő vitákra sarkallja a béketűrő briteket, viszont a világ többi részén egyáltalán nem borzol kedélyeket. Itt található például a „scone” szó helyes kiejtésének kérdése, vagy az, hogy a teakészítés melyik szakaszában adjuk az italhoz a tejet.
Az téma pedig nem más, mint annak kérdése, hogy hogyan is kell megvajazni a pirítóst.
Nigella akaratán kívül került a vélemények kereszttüzébe, azzal, hogy a BBC-n sugárzott – Nigella’s Cook, Eat, Repeat című – műsorában megosztotta a nézőkkel a neki legjobban bevált technikát. Az alig néhány perces közjáték nem várt reakciókat indított el: sokan felháborodva, sokan élcelődve kommentálták az adásban látottakat.
De pontosan mi is verte ki ennyire a biztosítékot? Nigella módszere a következő: a kenyeret vagy péksüteményt, amint kijön a kenyérpirítóból, rögtön megvajazza, majd kis idő múlva – és itt jön a csavar – újra megvajazza, végül pedig egy csipetnyi sóval zárja a folyamatot.
A tévés szerint, míg az első vajazás csodásan beleolvad a még forró kenyérbe, addig a második réteg már aranyló foltokban itt-ott megmarad a felszínen, és meggyőződése, hogy ezek együttesen teszik teljessé a pirítós élvezetét.
Lawson a hírek szerint egyáltalán nem számított arra, hogy sokak által megkérdőjelezett módszere ekkora indulatokat vált ki, pedig akár borítékolhatta is volna – hiszen az Egyesült Királyság az az ország, ahol az emberek megőrültek, amikor egy pékséglánc vegán „kolbászos” tekercseket kezdett árulni.
„Azta, Nigella megmutatta az országnak, hogyan vajaz pirítóst… na én leléptem” – írta egy néző a Twitteren.
„Nigella az egyetlen ember a Föld kerekén, akinek csüggök minden szaván akkor is, amikor arról beszél, hogyan kell megvajazni egy pirítóst”
– kommentelte ugyanakkor egy megértőbb honfitárs.
A brit bulvárlapok, köztük a Mail Online és a The Sun is, persze rögtön felkapták a témát, és sorra jelentek meg olyan cikkek, ahol a szerkesztők a műsor nézőinek nem éppen hízelgő véleményéből tallóztak, erre dobott rá még egy lapáttal a The Telegraph, aki egy csomó elismert séfet kérdezett meg a vitát kiváltó módszerről – a duplavajazós technikát egyébként egyikük sem támogatta.
Persze akadtak, akik Lawson védelmére keltek.
„Azt hiszem, azt azért méltán kijelenthetjük, hogy csakis Nigella képes megúszni azt, ha a briteket a helyes toastkészítésre okítja” – fogalmazott a The Times rovatvezetője, Alex Massie.
A kérdéssel még a BBC rádió is foglalkozott: Zoe Ball szerda reggeli műsorának egyik szegmensében hívta vitára a hallgatókat.