Hírek

Orbán Szilvia

2020. december 3.

britek , Nigella , pirítós , vita

A híres gasztrotévés a pirítóssal húzta ki a gyufát.

Létezik egy olyan ingoványos terület a kulináris világban, ahol csupa olyan dolog van, mi csúnyán megosztja, és vérre menő vitákra sarkallja a béketűrő briteket, viszont a világ többi részén egyáltalán nem borzol kedélyeket. Itt található például a „scone” szó helyes kiejtésének kérdése, vagy az, hogy a teakészítés melyik szakaszában adjuk az italhoz a tejet.

Úgy tűnik, hogy a képzeletben megírt, „vitás konyhai ügyek brit listája” most egy újabb tétellel bővült, mégpedig az ország egyik kedvence, Nigella Lawson televíziós séf és szakácskönyvszerző jóvoltából.

Az téma pedig nem más, mint annak kérdése, hogy hogyan is kell megvajazni a pirítóst.

Nigella akaratán kívül került a vélemények kereszttüzébe, azzal, hogy a BBC-n sugárzott – Nigella’s Cook, Eat, Repeat című – műsorában megosztotta a nézőkkel a neki legjobban bevált technikát. Az alig néhány perces közjáték nem várt reakciókat indított el: sokan felháborodva, sokan élcelődve kommentálták az adásban látottakat

De pontosan mi is verte ki ennyire a biztosítékot? Nigella módszere a következő: a kenyeret vagy péksüteményt, amint kijön a kenyérpirítóból, rögtön megvajazza, majd kis idő múlva – és itt jön a csavar – újra megvajazza, végül pedig egy csipetnyi sóval zárja a folyamatot.


A tévés szerint, míg az első vajazás csodásan beleolvad a még forró kenyérbe, addig a második réteg már aranyló foltokban itt-ott megmarad a felszínen, és meggyőződése, hogy ezek együttesen teszik teljessé a pirítós élvezetét.

Lawson a hírek szerint egyáltalán nem számított arra, hogy sokak által megkérdőjelezett módszere ekkora indulatokat vált ki, pedig akár borítékolhatta is volna – hiszen az Egyesült Királyság az az ország, ahol az emberek megőrültek, amikor egy pékséglánc vegán „kolbászos” tekercseket kezdett árulni.

„Azta, Nigella megmutatta az országnak, hogyan vajaz pirítóst… na én leléptem” – írta egy néző a Twitteren.

„Nigella az egyetlen ember a Föld kerekén, akinek csüggök minden szaván akkor is, amikor arról beszél, hogyan kell megvajazni egy pirítóst”

– kommentelte ugyanakkor egy megértőbb honfitárs.

A brit bulvárlapok, köztük a Mail Online és a The Sun is, persze rögtön felkapták a témát, és sorra jelentek meg olyan cikkek, ahol a szerkesztők a műsor nézőinek nem éppen hízelgő véleményéből tallóztak, erre dobott rá még egy lapáttal a The Telegraph, aki egy csomó elismert séfet kérdezett meg a vitát kiváltó módszerről – a duplavajazós technikát egyébként egyikük sem támogatta.

Persze akadtak, akik Lawson védelmére keltek.

„Azt hiszem, azt azért méltán kijelenthetjük, hogy csakis Nigella képes megúszni azt, ha a briteket a helyes toastkészítésre okítja” – fogalmazott a The Times rovatvezetője, Alex Massie.


A kérdéssel még a BBC rádió is foglalkozott: Zoe Ball szerda reggeli műsorának egyik szegmensében hívta vitára a hallgatókat.

Nigella Lawson évtizedek óta a brit televíziózás közkedvelt és állandó szereplője, első saját főzőműsora 1999-ben debütált a képernyőn. Szakácskönyvei, karizmatikus kisugárzása és összetéveszthetetlen, hedonista stílusa miatt időközben világszerte is népszerű lett, és rajongóitól kivívta magának a „házi istennő” becenevet is.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra