Hírek

Knap Gábor

2024. június 10.

Németország és egész Európa egyik legnépszerűbb street foodja kaphat uniós védettséget. Ha ez megvalósul, csak a szabályozás szerinti döner kebab nevezhető majd így.

Úgy fest, sosem látott sajtója van ezekben az időkben a dönernek. Németországban már az is szóba került, ársapkát kellene húzni a termékre, amiből ott évente 1,3 milliárd darabot fogyasztanak el. Most pedig Törökország nyújtott be kérelmet az Európai Unióhoz annak érdekében, hogy hasonló eredetvédettséget kaphasson a döner kebab, mint a nápolyi pizza vagy a serrano sonka.

A döner kifejezés a sütés módjára utalva „megfordultat” jelent, a kebab pedig arab eredetű szó és sokféle olyan húsra használják, amelyeket szabad tűzön sütnek.

Ha a termék megkapja az eredetvédelmet, szigorú szabályokat kell majd betartaniuk azoknak a büféknek és éttermeknek, amelyek dönert szeretnének árulni. Eszerint csak a 3-5 mm vastagságúra, vízszintesen szeletelt marha- és bárányhús nevezhető majd yaprak (szeletelt) dönernek, a csirkéből készült szeletkék vastagsága pedig 1-2 centiméteres lehet.

A dönert az unióban „oltalom alatt álló eredetmegjelölés” illetné meg, ám nem a legmagasabb fokozatú, hiszen ahhoz földrajzi régióhoz kellene rendelni sokak kedvenc utcai ételét, amelyet annak eredettörténete szerint egy németországi török bevándorló készített először el Berlinben.

Az európai dönergazdaság becsült értéke egyébként nagyjából 3,5 milliárd euró évente. A szendvicsnek még érdekképviselete is van, Török Döner Termelők Európai Szövetsége néven. Ők természetesen támogatják a beadványt.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra