Hírek

Orbán Szilvia

2022. június 21.

Egy eltökélt walesi döntötte meg a kocsmázás eddigi világrekordját: a férfi néhány óra alatt 56 pubot látogatott meg, és sokkal kevesebb sört döntött le, mint ahogyan gondolnánk.

Egy walesi férfi mostantól az „egész napon át tartó kocsmázás” világcsúcstartója – de cikkünkben senki ne várjon felvételeket az utolsó állomásán már dülöngélő rekorderről. Az 56 pub látogatása során ugyanis a 29 éves informatikus, Gareth Murphy összesen nagyjából két korsó sörnek megfelelő mennyiséget fogyasztott, írta meg a FoodAndWine

Bár a rekorddöntési kísérlet még februárban történt, a Guinness csak a napokban hitelesítette az új világcsúcsot. Az 56 különböző vendéglátóhelyen elkortyolt itallal Murphy az angol Matt Ellis 51-es tavalyi rekordját múlta felül.



Ugyan a kocsmázást az emberek rögtön a részegséggel kötik össze, a Guinness World Record magyarázata szerint a csúcsdöntéshez nem előírás az italfogyasztás.

„A rekord kiírásában annyi szerepel, hogy pubnak számít az a vendéglátóhely, ahol

a helyszínen alkoholos italok árusítása folyik, de nem kikötés, hogy a kihívónak fogyasztania is kell belőlük.”

Murphy élt is ezzel a lehetőséggel, és a délelőtt 10 órakor megkezdett kocsmatúra első állomásán mindössze egy deci limonádét rendelt; de a kocsmázás végén, órákkal később is csak nagyjából két korsónyi sör volt a gyomrában. A hírek szerint Murphy leginkább narancslét fogyasztott, abból viszont elég sokat, összesen 4 litert. Emellett legurított még 2,4 liter almalevet, 8,5 dl sört, 4 dl limonádét, 2,4 dl diétás Pepsit, 1,8 dl Tangót, 1,5 dl feketeribizli likőrt, 1 dl Coca-Colát, ugyanennyi áfonyalevet, illetve szintén 1 dl Guinness-t. A férfi össz-folyadékfogyasztása a rekordállítás napján nagyjából 8,5 liter volt.

S habár Murphy nem ivott túl sok sört, a kocsmatúra így is meglehetősen lenyűgöző, főleg, hogy valójában nem is tartott 24 óráig. A rekorder este 9:26-kor ugyanis befejezte a kocsmajárást, így

az 56 helyszínt lényegében fél nap alatt sikerült teljesítenie, ami óránkénti 4,67 kocsmalátogatást jelentett.



„Tudtam, hogy a rekordkísérletre a legjobb helyszín Cardiff belvárosa lesz” – nyilatkozta a Guinness World Recordsnak Murphy, aki elmagyarázta:

az Egyesült Királyságban itt található a legtöbb kocsma egy helyen – egy nagyjából fél négyzetmérföldes területen összesen 300 klub, bár és pub működik.

Gareth Murphy előzetesen meg is tervezte az útvonalát, de pár nem várt bonyodalom (például előre nem jelzett nyitvatartási idő változás) miatt szükség volt némi változtatásra. A Guinness a hitelesítéshez bekérte az eseményről készített videofelvételeket, illetve azokat a lapokat is, amelyeken az adott kocsma dolgozója az aláírásával igazolta, hogy Murphy az adott időpontban náluk járt, rendelt, és a rendelését el is fogyasztotta.

A férfi elmondta: bár imádja a Guinness sörét, taktikai okokból ez alkalommal nem ivott sokat belőle.

„Tisztában voltam vele, hogy távol kell tartanom magam a Guinnesstől, tekintve, hogy az egy elég erős sör. Pár kocsmában azért rendeltem sört is, de nem akartam túlzásba vinni, már csak azért sem, mert a buborékok felfújják az embert” – magyarázta. „Ahogy teltek az órák, arra is rájöttem, hogy az almalé egy idő után jobban csúszik a narancslénél.”



Az előző, 51 kocsmát érintő rekordot Murhpy már este 8-kor megdöntötte.

„Hosszú, fárasztó nap volt. Ez volt a legnehezebb dolog, amit életemben csináltam. Hogy mi volt a legrosszabb? Őszintén, a sok ivás miatt bekövetkező felfúvódás – az sem segített, hogy képtelen vagyok böfögni.” Íme, az újdonsült kocsmajáró világbajnok mélyenszántó gondolatai.

Magyar hősök

Tudták, hogy a rekordot egyszer már idehaza is megdöntötték, ám azt a bizottság formai okokból nem fogadta el? A 2014-es esetről a Kocsmablogon és a Sertepertén olvashat!


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra