Hírek

Gonda Mariann

2021. április 23.

A mesterséges intelligencia ma már nem science-fiction, hanem a mindennapjaink része. Néha reflektorfénybe kerül egy-egy látványos újítás kapcsán, de többnyire csendesen végzi a dolgát a háttérben: időjárást jelez előre, személyre szabja a hirdetéseket, szabályozza a fűtést. Talán még süteményt is tud helyettünk sütni?

Igen, még azt is, léteznek már éttermi robotok, amelyek A-tól Z-ig el tudnak készíteni különböző recepteket. De tudnak újakat is kreálni?

Erre volt kíváncsi Sara Robinson, a Google Cloud mesterséges intelligenciával foglalkozó fejlesztője, aki - mint oly sokan mások - a lockdown alatt a cukrászatban keresett és talált kikapcsolódást. Így örömmel fogadta el a Bake Against The Machine kihívást, amelynek keretében a mesterséges intelligencia egy hús-vér hobbicukrász ellenében szállt versenybe. A projekt támogatója egy Nagy-Britanniában rendkívül népszerű édesség gyártója.

Kezdjük az alapokkal!

De lépjünk vissza egy kicsit, a malátás-tejes töltelékkel készült csokigolyó ugyanis elég speciális összetevő egy süteményben. Ezzel szemben a mesterséges intelligencia (AI) tanításához nagy mennyiségű, ismétlődő mintázatokat mutató inputokra van szükség. Vagyis a machine learning (ML) esetében is az alapokkal érdemes kezdeni a cukrászkodást.

Első körben a fejlesztő 33-33 kenyér, kevert sütemény és keksz receptet töltött fel az adatbázisba, hogy a modell megtanuljon különbséget tenni a különböző textúrák között. Ez összetettebb feladat, mint gondolnánk. Le kellett szűkíteni a hozzávalókat azokra az elemekre, amelyek mindhárom kategória receptjeiben előfordulnak és alapvetően befolyásolják a sütemény állagát, sűrűségét. Egységesíteni kellett a mértékegységeket. Ezután százalékosan visszaszámolni a végtermékből a hozzávalók arányát, hiszen nem mindegy, hogy 1 kiló kenyérre vagy 15 darab kekszre vonatkoznak a mennyiségek.

Az adatbázis bővítésének és a folyamatos finomhangolásnak köszönhetően a modell immár meg tudta állapítani egy-egy receptről, hogy az kenyér, kevert sütemény vagy keksz.

Ugyancsak képessé vált arra, hogy ezekben a kategóriákban újakat kreáljon, vagy egy betáplált, mondjuk 50% süti - 50% keksz vagy 50% kenyér - 50% keksz formulára hibrid “recepteket” kalkuláljon.

A receptet idézőjelbe tettük, nem véletlenül, hiszen ezek csak alapanyaghányadok,

a gép az elkészítés menetére nézve semmilyen iránymutatást nem ad, ehhez még szükséges az emberi tudás.

Ezzel együtt a teszt során, a néhány plusz hozzávalóval feltuningolt “cakie” (félig süti, félig keksz) és “breakie” (félig kenyér, félig keksz) beváltották a hozzájuk fűzött reményeket: harmonikusan egyesítik magukban a kétféle sütemény tulajdonságait.


Mesterséges intelligencia és emberi kreativitás

Visszatérve a kihíváshoz, a modell megalkotói úgy találták, hogy a ML által generált receptek közül a kevert sütemények és kekszek sikerültek a legjobban.

A Maltesers AI Cakes (4d6172730a) névre keresztelt desszertben, amelyben a zárójeles rész a gyártó “Mars” hexadecimálisan leírva,

két AI receptet használtak fel, egy roppanós kekszet és egy puha kevert süteményt, vajkrém bevonattal kiegészítve.

A csokigolyó egészben és a krémbe keverve is megjelenik, a csokoládé édességét viszont valamivel ellensúlyozni kellett. Így esett a választás egy különös termékre, a Marmite krémre, amely a sörgyártás melléktermékeként visszamaradó élesztőből készül és kenyérre kenve fogyasztják.


Egy német tudós, Justus von Liebig találta fel 1902-ben az Egyesült Királyságban, magas B-vitamin és folsav tartalmának köszönhetően hangsúlyos szerepet kapott a brit katonák élelmezésében, a vérszegénység vagy az alultápláltság elleni küzdelemben az egykori gyarmatokon. Sokak szerint csak imádni vagy utálni lehet, és ugyanígy vita tárgyát képezi, hogy sós vagy édes ízű, bár a többség az előbbire szavaz.

Egy ilyen megosztó termék használata furcsának tűnhet egy desszertben, pedig van rá ésszerű magyarázat:

a Google Trends elemzése alapján ugyanis a “sós és édes” címszavakkal kapcsolatos keresések találati listáját az “Édes vagy sós a Marmite?” vezeti.

Nem ritka, hogy látszólag össze nem illő ízek megfelelő dózisban harmonikus párost alkotnak.


Ha kipróbálná, a recept ITT található.

A különlegesebb hozzávalók hipermarketekben, nagyobb delikátesz boltokban, brit élelmiszerekre szakosodott webshopokban nálunk is beszerezhetők.

Megjegyzés: a nem túl felhasználóbarát mennyiségeknél hallgassunk a rutinunkra vagy duplázzuk az adagot, a maradék keksz és a süti önállóan is megállja a helyét.

A vetélytárs

Hogy legyen mihez hasonlítani az AI közreműködésével készült süteményt, a szervező párbajra hívta a The Great British Bake Off (magyarul Sütimester néven futó) amatőr cukrász reality 2020-as győztesét, Peter Sawkins-t, hogy ő is készítsen a termék felhasználásával egyedi desszertet.

A fiatal tehetség felvette a kesztyűt és ringbe szállt a robot ellen. Ennek eredménye egy tükörglazúr bevonatos, ropogós kekszrétegen malátás csokimousse-t és szójaszósszal megbolondított, folyékony karamell inzertet rejtő tortácska lett.


Receptje ITT található.

Nehéz ítéletet hirdetni, hiszen Sawkins elegáns, könnyed, változatos textúrákat felvonultató entremet-je nincs egy súlycsoportban az AI segítségével készült tömör, vajas, inkább házias jellegű süteménnyel.

Az összehasonlítást az is nehezíti, hogy míg az amatőr, de nagyon is felkészült és kreatív Sawkins profi cukrászati technikákkal dolgozik, addig a másik recept valójában a klasszikus értelemben vett amatőr, azaz kedvtelésből sütögető Robinson süteménye, amelyben az AI szerepe nagyjából az inspirációra korlátozódik.

Ha mégis el akarjuk dönteni a kérdést, annak csak egyetlen módja van: irány a konyha!

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra