Hírek

Orbán Szilvia

2022. január 12.

Egy új kutatás elképesztő eredménnyel zárult: az amerikai gyerekeknek fogalma sincs, honnan jön a szalonna, a krumpli.

A szülők egyik egyetemes képessége, hogy akár órákig is tudnak sztorizgatni arról, a gyerekbe éppen mit nem lehet belerimánkodni az ebédnél. Mert hát lássuk be, ritka az olyan család, amelyik teljesen megússza a válogatós korszakot – köszöntsön is az be bármikor. Az esetenként idegőrlő tili-toli és játszmázgatás közepette pedig sokszor felmerül a felnőttben: egyáltalán tudja ez a gyerek, hogy mit utasít vissza, ismeri az adott ételt, vagy akár kóstolta valaha is?!Ne higgyük, hogy ez csak nálunk van így. Sőt... Egy tanulmány az Egyesült Államokban például arra jutott, hogy az amerikai gyerekek kulináris tudása, nos, nem egészen kielégítő – a megkérdezettek meghökkentő hányada gondolta például, hogy a bacon nem állati eredetű étel, hanem egy növény termése.A kutatás eredményeit a Journal of Environmental Psychology nevű folyóiratban jelentették meg. A módszertan szerint a tudósok 176 amerikai gyereket kérdeztek az ételekről, a 4-7 éves korosztályból. A kicsiket többek között megkérték, hogy egy 13 tételt tartalmazó listáról csoportosítsák az élelmiszereket az eredetük szerint: melyik növényi, illetve állati eredetű. S bár a gyerekek életkora miatt számítani lehetett bizonyos hibaszázalékra, a valós eredmények a sokat látott szakembereket is meglepték.

Nézzünk néhány konkrét példát: a 13-as lista legismertebb eleme kétségkívül az alma volt, amelyet csak a gyerekek 16 százaléka nem sorolt a növényi eredetű ételek közé. Itt nagyjából véget is ért a sikersztori:

„A gyerekek körülbelül egyharmada gyakorlatilag az összes – a tej kivételével – állati eredetű, listán szereplő ételt rosszul kategorizálta” – olvasható a tanulmányban.„A kicsik 36-41 százaléka szerint a hamburger, a hot dog, vagy a bacon mind-mind növényeken terem. Még a csirke nuggets is – amelyik konkrétan a nevében hordozza, melyik állathoz van köze – is elbukott: az alanyok több mint egyharmada gondolta úgy, hogy a csirkefalatok is valamilyen rejtélyes fán nőhetnek.”

A növényi eredetű ételekkel kicsit jobban boldogultak a gyerekek; például az alma után a legsikeresebben beazonosított étel a répa lett. Mondjuk itt is akadtak egészen meghökkentő kivételek:

a sült krumplit a gyerekek csaknem fele (46%) gondolta állati eredetűnek.

A csemetéknek második feladatként azt kellett eldönteniük, hogy a felsorolt dolgok ehetőek-e vagy sem. Itt szintén akadt reveláció:

a szarvasmarhát, a sertést és a csirkét a gyerekek nagy többsége (77, 73 és 66 százalék) egyaránt a nem ehető kategóriába sorolta.S hogy milyen következtetéseket lehet levonni a fenti eredményekből? Elsődlegesen azt, hogy az amerikai kisgyerekek nagy általánosságban küszködnek az általuk fogyasztott ételek beazonosításával – ez azonban akár lehetőséget is teremthet arra, hogy a klímaváltozás ellen küzdjünk, vetik fel a tanulmányban.

„Ellentétben a felnőttekkel, akik mindenféle stratégiákat dolgoztak már ki annak megmagyarázására, hogy valójában miért is fogyasztanak húst, a kisgyerekek inkább gyanútlan, ’naív húsevőknek’ tekinthetők” – fogalmaz a Furman University kutatócsapata.

„Jelen tanulmányból az látszik, hogy a gyerekek egyáltalán nem tudatosan esznek húst, valószínűleg a bennük élő ösztönös állatvédő mechanizmusok dacára. Éppen ezért esélyes, hogy a gyermekkor ezen szakaszában sokkal egyszerűbben megvalósítható egy élethosszig tartó, növényi alapú étrend bevezetése, mint egy későbbi életszakaszban” – vélik a kutatók.

Ráadásul, az igazat megvallva, ez a korosztály már egy olyan világban nő fel, ahol „növényi alapú bármi” IS beszerezhető, ide értve a bacont is.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra