Hírek

MKO

2021. november 9.

Először ért el magyar sajtkészítő két érmet a World Cheese Awards-on. A baracskai Csíz Sajtműhely a rendkívül erős mezőnyben egy supergold és egy bronz elismerést nyert termékeivel.

A spanyolországi Oviedóban megrendezett World Cheese Awards-on a Csíz Sajtműhely Baracskai félkemény „Öreg” sajtja supergold érmet nyert, és ezzel a termék bekerült a világ 88 legjobb sajtja közé.
Már az meglepetés volt a magyar műhelynek, hogy a zsűri továbbjutásra javasolta a terméket abba az exkluzív tizenhatos mezőnybe, ahonnan a későbbi világbajnok is kikerül. Ezt követően a végső bírálaton a Baracskai Félkemény Öreg sajt egy ponttal ugyan lemaradt a dobogóról, ám

a negyedik hely mellett a verseny legjobb kézműves sajtja-különdíjat érdemelte ki.

Egy másik termékükkel, a camembert jellegű fehérpenészes sajtjukkal pedig bronzérmet szereztek. A három évtizedes múltra visszatekintő World Cheese Awards-ra idén 4079 sajt érkezett mintegy 40 országból. A hagyományosan erős franciák összes nevezettje közül hét termék nyerte el a supergold minősítést, köztük többszáz éves múlttal büszkélkedő manufaktúrák sajtjai, így az arányokat tekintve a Csíz két érme soha nem látott magyar siker.

A World Cheese Awardson a Csíz sajtműhely mellett még két magyar termelő is jól szerepelt: a Vászolyi Sajtmanufaktúrától a Balaton és az Etyeki Kecskesajt Manufaktúrától az Etyeki Szenes szerzett bronzminősítést.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra