Hírek

Orbán Szilvia

2021. április 8.

Az USA legészakibb tagállamában nem egyszerű az élet, de nem csak a zord időjárás miatt. A bevásárlás sem tűnik egyszerűnek, ha a kocsi körül lecsapni készülő, éjfekete madarak köröznek.

Ha New Yorkban élsz, szinte biztosan meggyűlik a bajod a szemtelen galambokkal szendvicsezés közben, és ha még sosem csórta el a sült krumplidat egy sirály sem, valószínűleg nem töltöttél még elég időt a tengerparton. Azonban van egy határ, amit túlzás túllépni – ezt az alaszkai hollók nagyon nem érzik, amikor a Costco parkolójában „vadásznak” élelemre.


A bolthálózatban a vásárlás tagsági kártyához kötött, de nagybani árképzése miatt mégis nagyon népszerű az Egyesült Államokban. Az óriási raktár-boltok sokak kedvelt úti céljai, ha nagybevásárlásról van szó, de az alaszkai Anchorage-ban mostanában egyre több vásárló panaszkodik csúnya lopásokra.

Nem is akármilyenekre: az emberek arról számolnak be, hogy a megpakolt bevásárlókocsikat a parkolóban „megtámadják” a hollók, és a helyzet odáig fajult, hogy a húsimádó madarak szinte rettegésben tartják a vásárlókat. A furcsa hírt persze pillanatok alatt felkapta a média, s a téma azóta tévéműsorokban, napilapokban, magazinokban, híroldalakon is többször felbukkant.

Úgy tudni, volt, akitől a szemtelen madarak egy négyes bélszínsteak-csomag egyik szeletét emelték el, más arról számolt be, hogy amíg ő a gyerekét ültette be az autóba, egy fekete szárnyas egy egész rostélyossal könnyítette meg.

„Tökéletesen tudják, mit csinálnak, ez már nem az első eset”

– kommentálta a helyzetet egy újabb alaszkai, akitől szintén több alkalommal loptak marhahúst a helyi hollók. „Elég megtermettek, szóval azt hiszem, egy egész, jól kidolgozott rendszerük lehet.”

A véleményt sokan osztják, legalábbis ez derül ki a közösségi médiában zajló tapasztalatcseréből. Egy korábbi Facebook-poszt alatt az egyik hozzászóló arról számolt be, hogy

olyan, mintha a fifikás madarak egyenesen összedolgoznának, és megterveznék az akciót:

„míg az egyikük elterelte a figyelmemet, a másik már a mini görögdinnyék között válogatott a bevásárlókocsimban. Elképesztően elszántak, ha a küldetésükről van szó”, hangzik a beszámoló.


A helyi Costco vezetője nem nyilatkozott, de egy másik hozzászóló úgy gondolja, hogy a cég nagyon is tud a kialakult helyzetről.

„Visszavittük a megdézsmált húscsomagot, és azt mondták, mostanában sokan tesznek ugyanígy, a hollótámadásokra hivatkozva.”

Anchorage az USA 49. tagállamának legnépesebb városa – a hatalmas kiterjedésű Alaszka egész lakosságának csaknem a fele itt él – és továbbra is folyamatosan növekszik. Ezzel együtt a várost övező szeméthalmok szintén, amelyek rengeteg vadon élő állatot is odavonzanak, főleg a zord, téli időszakban. Így van ez az intelligenciájukról híres hollókkal és a kisebb testű varjakkal is. A szakember elmondta, hogy ezeknek az állatoknak a többsége a jobb idő beálltával visszavonul az eredeti élőhelyére, és elhagyja a várost.

Egy helyi társaság minden decemberben megszámlálja a madárpopulációt. A csoport 2018-ban 923, 2019-ben 621, 2020-ban pedig 750 közönséges hollót számlált meg. Ez a szám az egész évben Anchorage-ben élő, illetve a csak időlegesen ott telelő egyedeket is tartalmazza.

Az alaszkai Hal- és Vadgazdálkodási Minisztérium egykori munkatársa, a biológus Rick Sinnott elmondta: a hollók úgynevezett szociális tanulók, vagyis más madaraktól is sokat ellesnek.

„Ez az ő erősségük, ők így boldogulnak” – magyarázza. „Éveken, évtizedeken keresztül figyeltek bennünket, amint finomságokkal megpakolt kosarainkkal sürgünk-forgunk a parkolókban. Tökéletesen tudják például, melyik gyümölcs hogyan néz ki, hiszen korábban már számtalanszor látták a földön, vagy a szemeteskukákban.”


A „bandita” viselkedés Sinnott szerint ráadásul teljesen normálisnak számít a hollóknál.

„Az itt élő hollóknak nem kell éhezniük, jól megy a soruk nálunk. Őszintén szólva, ha holló lennék, nekem is jobban tetszene egy szelet friss marhahús mondjuk egy fél mekis hamburger bucinál” – szögezte le.

Nincs hát mit tenni: a hollók a szívük mélyén csak vérbeli ínyencek.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra