Egy automata az alap hozzávalókból helyben tésztát gyúr, feltétet adagol és süt – mindezt alig három perc alatt. Az étel hazájában ez eretnekség vagy innováció?
Róma már sok mindent látott, de ilyet eddig még nem: április óta pizza automata üzemel a Nomentano kerület La Sapienza és a Villa Torlonia közötti részén. A szűk, élénksárga falmélyedésbe illesztett, rikító vörös Mr. Go gép a Via Catanián várja az éhes egyetemistákat, illetve az összes érdeklődőt.
Az automata kínálatában négyféle pizza szerepel: margherita, négysajtos, fűszeres pizza alla diavola, és pancettás, ezekért 4,50-7,30 euró közötti árat kérnek. A Guardian információi szerint az első, rendelésre készített, automatás pizzát április 6-án lehetett megvásárolni, és az üzemeltetőnek egy hónap alatt nagyjából 900 darabot sikerült eladnia.
„Amikor először találkoztam ezzel a géppel, és megmutatták, hogyan működik, valósággal beleszerettem” – mesélt első tapasztalatairól a pizzagép üzemeltetője, Massimo Bucolo. „Ugyanakkor sokat kutakodtam, termelőkkel egyeztettem, mert biztos akartam lenni a dolgomban, illetve abban, hogy a hozzávalók mind csúcsminőségűek lesznek.
Az emberek anélkül gúnyolódnak a terméken, hogy egyáltalán megkóstolták volna.”
Bucolo megjegyzése nem véletlen, hiszen az automata által készített pizzán sok olasz élcelődik. A Reuters munkatársa nemrég néhány járókelőt kérdezett meg arról, hogy mi a véleménye az ötletről. A megkérdezettek többsége legalábbis elutasító volt az automata által készített pizzával, de egyesek szerint az ilyen terméket pizzaként emlegetni egyenesen vétek.
„Soha nem vennék automatás pizzát, ez szörnyűség” – szögezte le egy járókelő.
„Lehet, hogy jó az íze, de nem mondanám, hogy tetszik az ötlet. Inkább pizzériába megyek” – hangzik egy újabb vélemény.
„Valahol nagyon szomorú az a látvány, ahogy a pizza kicsusszan a gépből”
– fogalmazott más.
A kételkedők mellett azért voltak olyanok is, akik szerint nem istenkáromlás az elképzelés:
„Ha éjjel nagyon megéhezel, és nincs nyitva semmi a közelben, ez az automata kifejezetten hasznos” – ecsetelte egy közeli lakos.
„Az ételautomaták piaca elképesztő ütemben fejlődik mostanában” – fejtegette egy fiatal üzletember, aki kifejezetten azért vette a környék felé az útját, hogy kipróbálhassa a nemrég üzembe helyezett gépet. „Ha valaki épp hajnali 4-kor akar pizzát enni, most legalább megteheti: ez az automata egy barát, nem pedig ellenség.”
Bucolo elfogadja a piadinával – egy Észak-Olaszországban honos lepénykenyérféle – való összevetést. A vállalkozó hangsúlyozza: egy Mr. Go rendelést nem érdemes egy profi pizzéria pizzájához hasonlítani – az ő terméke azt a célt szolgálja, hogy az éhes járókelőknek olcsón kínáljon friss, ízletes harapnivalót a nap 24 órájában, legyenek akár egyetemi hallgatók, vagy éjszakai műszakból hazafelé tartó munkások.
„Senkit nem akarunk megtéveszteni, és nem vagyunk annyira arrogánsak sem, hogy a termékünket éppolyan jónak vagy jobbnak gondoljuk egy éttermi pizzánál” – nyilatkozta az üzemeltető az El Periodicónak.
Az automatában minden egyes pizza rendelésre készül, vagyis az alapanyagok érintetlenül várakoznak a belsejében egészen addig, amíg valaki be nem dobja a gépbe a pénzt, és meg nem nyomja az indítógombot. A masina ekkor
végül kiadja a vásárlónak. Az egész folyamat 3 perc alatt lejátszódik – még egy normális Insta-posztra is alig van idő.
A pizzát kiadó automata nem új ötlet, a világ több pontján is működnek ilyen gépek. Bucolo azt is elmondta, hogy az övén kívül Olaszországban is még három másik pizzaautomata működik, ám azok egyike sem üzemel 0-24 órában, úgy, ahogyan az ő gépe.
Aki majd Rómában jár, az érdekesség kedvéért tegyen egy próbát ezzel az automatával – szívesen vesszük a személyes tapasztalatokat – de azt javasoljuk, utána ugorjon be egy (két, három) pizzériába is. Csak hogy legyen kellő összehasonlítási alap.