Hírek

Orbán Szilvia

2021. január 20.

csiga , éticsiga , escargot , csigafarm , koronavírus

Mondhatjuk, hogy a gazdák megküzdöttek a lassan vánszorgó tavalyi évvel.

Bár a járvány miatt a világ számos pontján egy csomó mindenből hiány van, az ellenkezője is egyre gyakoribb: az élelmiszerek, alapanyagok egy része is feleslegessé vált, hiszen például a korábban nagy megrendelőknek számító éttermek egy jelentős hányada bezárt, vagy jobb esetben is csak félgőzzel üzemel. Ugyanez a helyzet a szórakoztató létesítményekkel, színházakkal, mozikkal, valamint az iskolai menzákkal is.

Japán nemrég úgy döntött, hogy a hűtőházakban álló, eladatlan kobe marhákat felajánlja az ország iskolai étkeztetése számára, de ez a hozzáállás nem minden esetben aratna hasonló sikert. Kérdés, hogyan működne például Franciaországban, ahol a csigatenyésztőknél halmozódott fel egy nagyobb mennyiségű készlet.

Egy átlagos évben a francia csigafarmok összforgalmuk 70 százalékát az esztendő utolsó két hónapjában bonyolítják, tekintve, hogy az éticsiga hagyományos év végi előétel, írta a The Guardian. De 2020 nem volt átlagos. Az éttermeket időlegesen bezárták, a karácsonyi vásárokat lefújták, a turizmus gyakorlatilag befagyott – mindez pedig az ország négyszáznál is több csigafarmjánál több tonnányi eladatlan puhatestűt eredményezett.


„Az első korlátozások akkor jöttek, amikor épp indult volna a turistaszezon” – idézte fel az elmúlt hónapok történéseit Antoine Cousin, az Escargots du Bocage vezetője. „A következő szezon máris bedőlt. Most csak abban reménykedhetünk, hogy 2022-re a dolgok újra visszazökkennek a régi kerékvágásba.”

Egy másik gazda, Bruno Thienot Besançonból, azt meséli, hogy pillanatnyilag mintegy 910 kiló csiga maradt a nyakán, ezért

elkeseredésében szórólapokat dobál a helyiek postaládáiba, tudatva, hogy ha valakinek csigára fáj a foga, ne sokat gondolkodjon, hanem keresse meg őt.


„Soha nem volt még ilyen” – panaszolta a L’est Républiciainban. „Ahhoz vagyok szokva, hogy az árumon simán túladok, de a világjárvány miatt mindent visszamondtak.”


A meghiúsult üzletek és a nyakukon maradt árutömeg dacára a francia csigafarmok ráadásul kormányzati segítségre sem számíthatnak, nem úgy, mint más, kisebb gazdaságok. Épp ezért néhány gazda már kérelemmel is fordult az agrárminiszterhez, amiben azt kérik, visszamenőleg részesítsék őket pénzügyi segélyben, hogy a pandémia által okozott kárukat fedezni tudják.

Azt is szeretnék elérni, hogy a csigát illesse meg mindaz a védelem, mint ami a libamájat, a cidert, a borokat, a halászatot és az akvakultúrát – ezek az ágazatok ugyanis jelenleg mind jogosultak a pénzügyi segélyre.


De a csigahelyzet nem csak Franciaországban elkeserítő: az ukránok szintén hasonló gondokkal küzdenek. Az Euractiv úgy tudja, hogy az Ukrajnában működő csigafarmoknak – amelyek egyébként normális esetben Európa-szerte látják el az éttermeket friss csigákkal – idén szintén rengeteg visszamondással kellett szembenézniük.


„A 2019-es év pompásan alakult. 2020 ennek a totális ellenkezője” – nyilatkozta egy ukrán farmer, Szergej Danilejkó, aki honi gazdasága mellett egy raktárt is fenntart Spanyolországban. A gazda azt mondja, a lemondott megrendelések értéke pillanatnyilag 67 ezer dollárra rúg, ami forintra átszámítva mintegy 20 millió.

A csigák pedig, amiket eredetileg a kontinens éttermeibe szállítottak volna, most a hűtőkben várják az igények feltámadását.


Ki tudja, lehet, hogy az ukrán és francia gazdák mégis megpróbálkozhatnának az iskolai menzákkal – s ha bejönne, ez lenne ám az igazán nagy dobás.

Csiga az asztalon

Ha szeretne egy finom csigavacsorát a saját kertjéből, nézze meg, hogy készíti Kalla Kálmán séf ezt a remek fogást.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek